Žurnalas „Investuok“ kalbina vos įpusėjusius trečią dešimtį Vytautą ir Austėją šiuo metu sparčiai artėjančius prie savo tikslo – visiškos finansinės laisvės, kurią sako pasieksią tuomet, kai įsigis 24 butų daugiabutį. Šiuo metu jų pajamų šaltinis – trumpalaikė butų nuoma.

„Po pirmo mėnesio, praleisto keliaujant po Pietų Ameriką, Gvatemaloje sutinkame pirmą lietuvį – išgirdęs lietuvių kalbą, jis prieina prie mūsų, pasikalbame, pradedame bendrauti. Papasakojame, kad užsiimame trumpalaike butų nuoma, butų įrengimu ir pardavimu. Apibūdiname paskutinį butą, kurį įrengėme, o naujasis pažįstamas ir sako: nepatikėsite, mačiau! Ir net jūsų buto nuotraukas išsisaugojau kaip gero interjero pavyzdį“, – žurnale „Investuok“ pasakoja Vytautas Ulozas (26 m.) ir Austėja Petkelytė (24 m.), patys susipažinę prieš kiek daugiau nei trejus metus ir per tą laiką tapę ne tik neišskiriama pora, bet ir sėkmingo verslo partneriais. Tokio sėkmingo, kad, kaip patys juokauja, apie juos kalbama net Gvatemaloje.

Vytautas ir Austėja šiuo metu sparčiai artėja prie savo tikslo– finansinės laisvės, kurią sako pasieksią tuomet, kai patys ilsėsis, o gyvenimą finansuos pasyviai uždirbtos pajamos iš nuosavo 24 butų daugiabučio. Artimiausiu metu jie imsis plėtoti naują loftų projektą, kelis butus šiuo metu įrengia trumpalaikei nuomai.

Pora užsiima ir NT plėtojimu, ir nuoma. Šiuo metu jie nuomoja penkis butus per „Airbnb“ platformą.

flickr.com

Kapitalą spėjo patrigubinti

Austėja ir Vytautas sako apie savo NT imperiją pradėję galvoti nuo pat pirmos pažinties dienos.

„Prieš trejus su puse metų susitikome ne tik mes – susitiko dvi panašios, bet dar neišgrynintos mūsų idėjos. Abu labai mylime ir mėgstame Lietuvą, bet abu mąstėme apie tai, kad dirbti samdomo darbo čia nenorime. Jau po mėnesio žinojome, kad imsimės investavimo į NT“, – apie verslo idėjos gimimą žurnale „Investuok“ pasakoja Austėja ir Vytautas. ISM baigę jaunuoliai ekonomikos dėsnius išmanė puikiai, tad iš karto suprato: su kuo didesniu pradiniu kapitalu startuosi, tuo greičiau geometrine progresija augs kapitalas.

Dabar, poros skaičiavimu, jų bendras kapitalas yra patrigubėjęs, bet pradžia buvo nelengva.

„Įstatinį kapitalą“ užsidirbo Norvegijoje

Užsidirbti verslo pradžiai reikiamų lėšų pora 2015 m. žiemą metams išvažiavo į Norvegiją. Ten, priešingai, nei galbūt būtų nutikę Lietuvoje, jie negalvojo apie tai, ką žmonės pasakys: dirbo sunkiai, vienu metu kiekvienas per tris keturias vietas.

Kadangi buvo sutarę parsivežti po vienodą sumą, juos į priekį stūmė ir savotiškos lenktynės: jei vienas į bendrą fondą įnešdavo daugiau, neatsilikti ir per galvą verstis siekdavo ir kitas.

Be to, uždirbtų pinigų jie nelietė – kasdienėms reikmėms, pramogoms, mobiliesiems telefonams jie „įsteigdavo“ atskirą fondą, į kurį pinigų uždirbdavo kitais būdais. Pavyzdžiui, pardavinėjo norvegams iš Kinijos atsisiųstas vaikiškas kameras, kartą išbandė net prekybą automobiliais – Norvegijoje įsigytą transporto priemonę suremontavo Lietuvoje, o paskui vėl pardavė Norvegijoje.

Atsakymas į žurnalo „Investuok“ klausimą, kiekgi po metų Norvegijoje jie parsivežė, gali nustebinti. „Po 30 tūkst. eurų“, – prisipažįsta verslininkai, kuriems ši suma ir su šeimų „paskola“ anksčiau įsigyti du senos statybos butai Fabijoniškėse ir Žirmūnuose tapo NT imperijos kūrimo „įstatiniu kapitalu“. Tiesa, pirmą bendrą butą jie įsigijo praėjus tik pusmečiui Norvegijoje – dalį pinigų jam pora jau buvo užsidirbusi, kitą dalį skolinosi iš banko.
„Taip darome iki šiol – dalį reikiamos sumos skolinamės. Tačiau skolinamės tik iki tam tikros ribos, kad paskola bankui, jei pasikeistų ekonominė padėtis, netaptų našta“, – kalba jaunieji verslininkai.

Ekonomikos rudens jie nebijo: „Suprantame, kad visada saulė nešvies, bet juk nevaikščiosi su skėčiu, kol saulėta. Stengiamės neatsidurti situacijoje, kai išleidi viską iki paskutinio cento. Planuodami realybę stengiamės atsižvelgti ir į pesimistinį scenarijų.

Be to, Vytautas ir Austėja galvoja ir apie kitus finansinių išteklių pritraukimo būdus. Pavyzdžiui, „akcininkų“ pritraukimą į jau pabaigtus, pasyvias pajamas generuojančius objektus – šiuo metu jaunuoliai vienija jėgas su keliais investuotojais.

Tėvai patys įrenginėja butą nuomai

Vytauto ir Austėjos verslu visiškai pasitiki ir jų tėvai. Jie ne tik domisi, bet ir palaiko – tėčiai konsultuoja ir prisideda įrengiant naujus butus, o Austėjos mama, taip pat ne vienerius metus investuojanti į NT, pasitelkusi savo intuiciją padeda „pajausti“ tinkamą objektą. Be to, Austėjos tėvai šiuo metu patys įrenginėja nuomai skirtą būstą Žirmūnuose.

Vytautas ir Austėja sako savo artimiausioje draugų ir bičiulių aplinkoje taip pat matantys vis daugiau panašaus su NT susijusio verslo pavyzdžių. Vieni draugai teikia nuomojamų butų administravimo paslaugas, kiti patys ėmėsi investavimo.

„Paprastai tie, su kuriais draugauji, būna kuo nors panašūs į tave. O jei iš pradžių ir nebūna, ilgainiui tokie tampa. Kai kam papasakoji apie tai, ką veiki, kai kas susidomi, ir galiausiai bendraminčių ratas padidėja“, – apie kiekvieną penktadienį neformalaus pokalbio apie NT susitinkančius investavimo į NT entuziastus žurnale „Investuok“ pasakoja Austėja.

Būstas, nuoma, pirkimas, NT agentas

Įsigijimai lydimi „istorijų“

„Visus butus pirkome su kokia nors įdomia istorija. Kartą būdama užsienyje pamačiau Vilniaus senamiestyje parduodamo buto skelbimą. Paskambinusi sužinojau, kad vienintelė diena, kai galima jį apžiūrėti, yra antradienis, 13 val. Šeimininkas paaiškino, kad kitu metu bute apsistoja trumpalaikiai nuomininkai. Šie žodžiai patvirtino nuojautą, kad butas bus labai patrauklus „Airbnb“ objektas“, – pasakoja Austėja, buto apžiūrą ir sandorį patikėjusi Vytautui. Tiesa, jis dvi minutes pavėlavo, tad butą pirmoji apžiūrėjo kita pirkėja. „Kai ji išėjo, įsibroviau į vidų, klausiu: na, ką ši ponia? Savininkas atsako: perka. O pinigų davė? Ne. Sutartį pasirašė? Ne. O aš iš kišenės jau traukiu išspausdintą preliminariąją sutartį. Duodu rankpinigius. Paskui išėjęs į lauką, matau dar padvigubėjusią interesantų grupę, kurią belieka nuliūdinti – butas mūsų, pavėlavote“,– pasakoja Vytautas ir su šypsena prisimena, kad buto savininkas jautė ir pyktį, nes vėliau sulaukė geresnių pasiūlymų, ir pagarbą tokiems atkakliems ir iš anksto puikiai pasiruošusiems pirkėjams.

Šis, kaip ir kiti butai, dabar visuomet pilni – jų užimtumas per visus metus nebūna mažesnis nei 90 proc., o vasarą, kai turistų daugiausia, siekia ir 100 proc. Tokį užimtumą pasiekti leidžia gerai apgalvotos investicijos.

Gražaus dizaino, bet ne itin brangūs

Butai, kuriuos perka Austėja ir Vytautas, yra ekonominės klasės. „Labai gražaus dizaino, bet ne itin brangūs butai, kurie net ir per krizę būtų lengvai išnuomojami. Be to, jie turi būti tinkami ne tik trumpalaikei, bet ir, esant reikalui, ilgalaikei nuomai. Jei ateitų sunkmetis, galbūt keliais procentais sumažėtų pelnas, bet neabejojame, kad visuomet bus žmonių, kurie tokius butus nuomosis. Ir priešingai, tarkime, penkių kambarių butas Gedimino prospekte gali būti labai patrauklus, kai šviečia saulė. Bet atėjus darganai gali būti sunku rasti nuomininką tokiam prabangiam butui“, – savo strategija dalinasi verslininkai.

Beje, trumpalaikei nuomai naudojami ne tik centre esantys, bet ir Fabijoniškių butas. Klientų, kaip sako Vytautas ir Austėja, atsiranda visuomet, bet centre ir miegamuosiuose rajonuose jie skirtingi. Centre dažniausiai apsistoja užsienio turistai, o miegamieji rajonai patrauklesni iš užsienio į Lietuvą trumpam grįžusiems lietuviams. Beje, ne tik kelioms dienoms, bet ir kiek ilgesniam laikui – kelioms savaitėms, mėnesiui. Taip pat svečiams iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos, kurie čia dažnai automobiliu atvyksta praleisti kelių dienų ar ilgojo savaitgalio.

Vilniaus turizmas

„Airbnb“ burbuliuke

Vis dėlto dabar Vytautas ir Austėja koncentruojasi tik į butus, esančius, kaip patys vadina, „burbuliuke“ – „Airbnb“ akiratyje. „Kuomet būsimas svečias „Airbnb“ paieškos laukelyje įveda miestą Vilnius, atsiveria žemėlapio fragmentas, kuriame galima matyti visų nuomojamų butų lokaciją.

Jei tavo butas patenka į šią zoną, nuomoti butą seksis kur kas pelningiau. Jei žmonėms reikės patiems kompiuterio pele judėti per žemėlapį ir ieškoti tavo buto, jo paklausa bus mažesnė“, – pastebėjimais žurnale „Investuok“ dalinasi Vytautas ir Austėja.

Dar vienas kriterijus – kad butas nebūtų per didelis. „Ar nuomosi 30 kv. m. butą, ar 40 kv. m. butą, nuomos kaina bus beveik tokia pati. Užtat perkant butą tie keli kvadratiniai metrai jo kainą labai išaugina. Todėl suminė kaina mums svarbiau nei kvadrato kaina“, – kalba Vytautas ir Austėja, kurių geriausiai suplanuoto ir pelningiausio buto dydis– būtent 30 kv. m.

Kaip tokius nuomai skirtus butus įrengti, Austėja ir Vytautas sako supratę keliaudami po užsienio šalis ir patys apsistodami svečių namuose ar viešbučiuose. „Investavimas į NT ir trumpalaikė nuoma mums yra nuolatinė kelionė. Dalį laiko praleidžiame keliaudami patys, o kai esame Lietuvoje – pasaulį galime pasikviesti į savo namus“, – taip žurnale „Investuok“ pasakojimą apie savo sėkmingai veikiantį verslą užbaigia Austėja ir Vytautas, romantišką šios veiklos pusę vadinantys ne ką mažesne grąža už finansinę.

Tai straipsnis iš žurnalo “INVESTUOK" nekilnojamojo turto rubrikos.

Rugsėjo mėnesio žurnalo „Investuok“ numeryje taip pat skaitykite:

Aktualijų, rinkų ir sektorių rubrikose: Viskas taip gerai, kad net šiek tiek baugu – kiek tai gali tęstis? Devyni metai rinkų augimo ir euforija toliau tęsiasi – ką rodo “ženklai”? Nagrinėjame situaciją pasaulyje.

Rubrikoje Vertybinių popierių birža: Baltijos biržose pinigų perteklius – vasarą viskas stipriai pabrango. Ar procesas jau išsiėmė?

INTERVIU: Interviu su JAV milijonieriųs gyvenimo būdo tyrinėtoju, kuris pasirodo yra lietuvis.

Pinigų skolinimas: pirmame rubrikos straipsnyje aptariame skolų bei vekselių pirkimo galimybes.

NT rubrikoje: Interviu su investuotoju į Lietuvą atvedusiu loftų kultūrą. Modernėjant būstams keičiasi ir reikalavimai ką vertina investuotojai. Kodėl? NT sąndoris – aptariame svarbiausius teisinius NT pardavimo aspektus. Kaip išsirinkti ir išlaikyti tinkamą nuomininką?

Ir dar: įžvalgos, komentarai, patarimai, fondų rezultatai, pasaulio, žaliavų, valiutų apžvaldos ir tai, ką vasarą viešai kalbėjo garsūs investuotojai bei ekonomistai.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu