Mažesnės energijos sąnaudos ir išlaikymo kaštai lėmė nemažą būstų kainų šuolį rinkoje, tačiau prasidėjus rudeniui, NT ekspertai sako, kad norintiems įsigyti naują gyvenamąjį bustą situacija yra labai palanki – pasiūlos ir paklausos santykis stabilizavosi, o kainų augimas yra beveik nejaučiamas. Tuo labiau, kad „Ober-Haus“duomenimis, Kaunas vienintelis šalies didmiestis, kuriame šiemet butų pardavimai augo. Vilniuje ir Klaipėdoje butų parduota mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Pasiūla pasivijo paklausą

„DNB‟ banko ekonomikos departamento analitikė Indrė Genytė-Pikčienė pastebi, kad palyginus dabartinę situaciją ir prieškrizinį 2009-ųjų metų laikotarpį, NT pasiūlos pusė yra ganėtinai padidėjusi ir prilygsta išaugusiai paklausai.

„Dabar yra sumažėję biurokratiniai apribojimai, todėl iš statytojų pusės yra jaučiamas didesnis aktyvumas. Pasiūlos rinkoje yra paduodama tiek kiek ji gali absorbuoti, todėl toks stabilumas yra palankus ir pirkėjams, ir pardavėjams‟, – sako I. Genytė-Pikčienė.

Kalbėdama konkrečiai apie Kauną, ekonomistė sako, kad gerėjanti miesto infrastruktūra turi nemažą įtaką, naujų ir kokybiškų būstų atsiradimui.

„Naujų pastatų kokybę garantuoja įvesti ekonomiškumo reikalavimai – ne žemesnė nei A energinio naudingumo klasė. Taip pat Kaunas yra gana aktyvus traukos centras Lietuvoje – auganti darbo rinka, naujų gyventojų atsikėlimas, todėl kažkokių neigiamų aspektų, kalbant apie NT rinką šiame mieste, įžvelgti negalėčiau‟, – sako ekonomikos ekspertė.

Ieško naujos statybos būsto

Įmonės „011‟ nekilnojamojo turto ir rinkodaros ekspertas Mantas Jaruševičius sako, kad šiandien vis daugiau žmonių rinkdamiesi gyvenamąją vietą, dažniau atkreipia dėmesį į naujos statybos projektus. Tokią situaciją ekspertas aiškina labai paprastai.

„Ekonomika auga, žmonių poreikiai didėja, o tie, kurie pasiskaičiuoja akivaizdžiai mato, kad nors ir sumokės didesnę sumą, vėliau investicija atsipirks, kalbant apie energetines sąnaudos ir šildymo kainas. Taip pat pirkdamas naują būstą gauni ne tik parkavimo vietą, vaikų žaidimo aikštelę ar gražią aplinką, tačiau kartu ir geras emocijas‟, – pasakoja M. Jaruševičius.

Pasak eksperto, naujos statybos būstus daugiausiai renkasi jaunos šeimos, ieškodamos ekonomiškumo, saugios ir tvarkingos kaimynystės, kurioje galėtų augti jų vaikai, žaisti ir bendrauti su savo bendraamžiais.

„Jeigu kalbant apie ekonomiškiausius variantus, tai naujos statybos namai, kurie dažniausiai yra šiek tiek nutolę nuo pačio miesto centro. Atitolęs variantas turi privalumą, nes perki ir naują statybą ir naują kaimyną, turint omenyje, kad tai žmonės, kurie turi panašų požiūrį į estetiką, panašias finansines galimybes bei žinoma bendravimas, nes perki ir kaimynystę ir kaimyną‟, – sako M. Jaruševičius.

NT „Ober-Haus‟ agentūros Kaune biuro vadovas Saulius Umbrasas sako, kad nors ir išaugo paklausa naujiems būstams, senosios statybos namai tikrai nėra užmiršti.

„Žmonės tikrai noriai ieško ir senos statybos būstų, tai dažniausiai vyresnio amžiaus Kauno gyventojai, kurie renkasi aplink miesto centrą esančius namus, dėl patogaus susisiekimo, artimai esančių prekybos centrų, gydymo įstaigų. Viskas priklauso nuo gyvenamąjį būstą supančios aplinkos ir patrauklaus pateikimo‟, – aiškina S. Umbrasas.

Norintiems įsigyti pigiau

Kalbėdami apie žmones, svajojančius apie naują nuosavą būstą, NT specialistai pataria ieškoti tokių variantų, kai projektai yra tik pačioje statybų pradžioje, nes tokiu atveju dažnai būna siūlomos mažesnės kainos nei galutinai pabaigus statyti.

„Pigesnių projektų yra visada, dažniausiai tai būna pačioje projekto vystymosi pradžioje. Žmonėms, kurie ieško ir pigaus ir gero varianto teks susitaikyti, kad bus perkama „iš popieriaus‟, tačiau jeigu esi gerai susipažinęs su vystytoju ar ta kompanija, kuri parduoda, tada nereikėtų bijoti, bet jei įmonės veikla nėra labai aiški, kyla daug klausimų, o būstas parduodamas labai pigiai, vertėtų susimąstyti ar tikrai viskas bus gerai su pastatytu namu,‟ – aiškina M. Jaruševičius.

Tačiau anot S. Umbraso, nereikia pamiršti, kad toliau nuo miesto nutolę būstai dažnai nebūna ypatingai infrastruktūriškai patrauklūs: dideli atstumai iki miesto centro, prastesnis susisiekimas, mokymo įstaigų nebuvimas ir panašiai, todėl prieš perkant reikėtų gerai apgalvoti savo prioritetus ir tik tada rinktis gyvenamąją vietą.

Vieta nulemia kainas

Nekilnojamo turto kainas grubiai galima skirstyti į 3 grupes: nuo miesto nutolę rajonai, aplink miesto centrą esantys miegamieji rajonai ir miesto centre stovintys namai. Anot specialistų užmiestyje už kvadratinį metrą naujos statybos pastatuose yra mokama apie 700 eurų, atitinkamai Kauno mieste nemažiau 1000, o pačiame centre – 2000 ir daugiau.

„Vietos tai yra labai įvairios, kur pigesnė žemė bei kuo didesnis nuotolis nuo centro tai atitinkamai ir galutinis projektas bus pigesnis. Iš tokių pigesnių Kauno miesto savivaldybės rajonų galėčiau įvardyti Neveronis, Sargėnus, Ringaudus‟ – sako S. Umbrasas.

M. Jaruševičius pastebi, kad užmiestyje esančių naujos statybos namų kainos yra labai panašios su miesto centre esančiais senais gyvenamaisiais namais, todėl viskas ir vėl labiausiai priklauso nuo pirkėjų požiūrio ir prioritetų.

Kada tinkamas laikas pirkti naują būstą?

Pasak M. Jaruševičiaus, atsakymo į šį klausimą tiesiog nėra. NT rinka ne bandelių verslas, todėl labai sudėtinga prisitaikyti prie kilimų ir kritimų, žmonės, kurie tikisi kainų nuosmukio gali laukti, kad ir dešimtmetį ir net tai negarantuos, kad kainos pasieks tokį lygį, kuris buvo prieš visą laukimą.

Ekspertai sutaria, kad būstą reikia įsigyti tada, kada jo tikrai reikia ir pataria, kad nereikia pernelyg žvalgytis į rinkos situaciją, nes jei rinkoje yra pakilimas ir savo būstą parduosi brangiai, tai automatiškai ir pirksi už didesnę kainą ir atvirkščiai, o jei neturi nekilnojamojo turto, bankai noriai teikia paskolas, tiesiog reikia ieškoti geriausio varianto.

I. Genytė-Pikčienė sako, kad įvesti nauji skolinimosi saugikliai padeda geriau įvertinti situaciją, tačiau net ir tada imant kreditą, naujam būstui įsigyti, reikėtų gerai įvertinti savo finansines galimybes.

„Sprendimai neturėtų būti momentiniai ar spontaniški. Žmonės turėtų būti atsakingesni, jausti įsipareigojimą ir visada pasiskaičiuoti. Taip pat apgalvoti kokiam laikotarpiui tarnaus įsigytas būstas, kad vėliau netektų gailėtis‟, – aiškina ekonomistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)