Kristina pasakoja prieš kelerius metus įsigijusi senos statybos butą Vilniuje. Anot moters, būstas buvo gana geros būklės, tačiau, kaip ir visi naujakuriai, ji norėjo butą atnaujinti ir pritaikyti savo poreikiams.

„Jeigu būčiau nenorėjusi buto remontuoti, jame tikrai buvo galima gyventi, tačiau norėjau jį atnaujinti, pakeisti spalvas, interjerą, baldus. Baisiausiais buvo vienas kambarys, kurio sienos buvo išklijuotos senais tapetais, po kuriais radome kandžių lizdų, o lubos padengtos dekoratyvinio putplasčio gabalais, kurie taip pat slėpė kandžių lervas. Kai pradėjome viską lupti, buvo siaubinga“, – pasakoja vilnietė.

Lubų apdailos dilema


Būtent apie lubų apdailos pasirinkimus šįkart Kristina ir papasakos. Moteris sako, kad miegamajame ir virtuvėje lubos buvo paprastos dažytos, koridoriuje, vonios kambaryje ir tualete – dengtos PVC (plastiko) lentelėmis.

„Iš pradžių viską lupome lauk, o tada galvojome, ką ir kur dėti. Svetainėje, koridoriuje buvo būtina slėpti esamas lubas, nes jos atrodė siaubingai, svetainėje liko putplasčio likučių, be to, ant lubų tvirtinome naujai vedžiojamą elektros instaliaciją. Svarstėme apie gipso ir ištempiamas lubas. Pasirinkimą lėmė įrengimo greitis ir kaina. Pasirinkimo įtempiamas lubas svetainėje, miegamajame, koridoriuje. Virtuvėje palikome paprastas lubas, tik jas iš naujo nudažėme lubų dažais, o vonioje ir tualete sudėjome naujas PVC lenteles. Įtempiamų šiose patalpose nesirinkome dėl didelio drėgmės kiekio, gipso nenorėjome, nes ilgai trunka jo montavimas ir jis kainuotų brangiau“, – pasakoja Kristina.

Ji priduria, kad įtempiamas lubas bute dėjo profesionalai, o virtuvės, vonios ir tualeto lubų apdailos darbais užsiėmė ji su draugu.

„Nebuvo lengva, nes ieškojome ir meistrų, ir informacijos. Pavyzdžiui, įtempiamų lubų meistrų yra labai daug ir niekada nežinai, ar pasirinksi tinkamai. Mes skambinome tikrai ne vienai įmonei, pasirinkome tą, kuri pasiūlė mums geriausią kainą ir laiką, per kurį mums sumontuos lubas. Dabar jau keleri metai luboms ir viskas puikiai“, – sako Kristina.

Kalbėdama apie lubų dažymą ir apdailą PVC lentelėmis, moteris sako, kad iššūkių būta. Mat, reikia suprasti, kokius dažus rinktis, kaip geriau dažyti, PVC lentelėms taip pat reikalingi profiliai, specialūs klijai.

„Lubas sudėti nebuvo lengva, nes tos lentelės labai silpnos, stipriau palenkus jos lūžta. Sulaužėme ne vieną, kol pavyko susitvarkyti ir vonią, ir tualetą“, – sako moteris.

Paklausta, ką darytų kitaip, Kristina teigia, kad kol kas priimti sprendimai dėl lubų apdailos pasiteisinę.

„Jaučiuosi rami, kai virtuvėje verdant ir kepant būna daugiau garų, nes žinau, kad luboms nieko nenutiks. Taip pat ir duše. Taip pat sutaupėme pinigų. Aišku, laiko gal užtrukome panašiai, kaip meistrų sulauktume, nes tikrai turėjome suprasti technologiją, kaip tas lenteles dėti, tačiau rezultatas geras ir pigesnis“, – sako Kristina.

Ką apie lubas sako ekspertai?


Lubų apdailos pasirinkimas yra vienas didžiausių ir reikšmingiausių naujakurių sprendimų. Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė „Delfi būstas“ jau yra pasakojusi, kad dažniausiai naujakuriai svarsto tarp gipso kartono, įtempiamų, pakabinamų lubų, o kartais paliekamos ir paprasčiausiai betoninės lubos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją