Praėję metai buvo labai geri

NT brokeris ir konsultantas Ispanijoje D. Markevičius sako, kad 2022 metai buvo geriausi jo karjeroje. Prasidėjus karui Ukrainoje lietuvių susidomėjimas būstu Ispanijoje labai išaugo. Jo teigimu, keitėsi visas NT užsienyje pirkėjų spektras.

„Prasidėjus karui Ukrainoje įprastiniai Vakarų ir Šiaurės Europos pirkėjai kiek užleido savo pozicijas Vidurio ir Rytų Europos pirkėjams. Niekada nėra taip buvę, kad daugiausiai klientų būtų lietuviai, lenkai, čekai ir pan. Aktyviausi mėnesiai buvo nuo vasario galo iki rugpjūčio, kai karas Ukrainoje buvo dar tik prasidėjęs, buvo daug neaiškumo, baimės. Rugpjūčio-spalio mėnesiais pirkimai kiek aprimo, bet metų gale susidomėjimas NT Ispanijoje vėl išaugo. Argumentai visada yra tie patys: karas Ukrainoje, infliacija, pakilusios NT kainos. Dauguma anksčiau investavę ar planavę investuoti į NT Vilniuje ar Lietuvos pajūryje, pergalvojo savo strategiją ir investavo Ispanijoje, šitaip išskaidydami savo investicijų portfelį“, – apie lietuvių NT pirkimo įpročius šiltuose kraštuose pasakoja D. Markevičius.

Buto įsigijimas

Pašnekovas tęsia, kad nors metai Costa Del Sol regiono NT rinkoje buvo intensyvūs, didelio būstų kainų šuolio NT ekspertas sako nefiksuojantis.

„Pardavėjai, kurie nepagrįstai pakėlė savo parduodamo NT kainas, jo neparduoda. Parduodama viskas, kas turi realistiškas ir teisingas kainas, panašias tas, kurios buvo 2022 metų pradžioje. Mačiau, kad kai kuriose šalyse kainos pradėjo kristi, bet esu įsitikinęs, kad to nebus Costa Del Sol regione, nes rinka čia didelė, susidomėjimas būstu globalus“, – tikina D. Markevičius.

Costa del Sol

Tiki, kad būsto rinkos sąstingio nebus

Visgi pasiūla, anot NT brokerio Ispanijoje, bent jau Costa Del Sol buvo sumažėjusi. Pašnekovas aiškina, kad taip nutiko dėl intensyvumo NT rinkoje, tačiau, panašu, kad naujų būstų skelbimuose daugėja.

„Rinkoje sumažėjo siūlomų objektų skaičius. Mūsų agentūra naudoja specialią sistemą, kurioje mes matome absoliučiai visą pasiūlą rinkoje. Prieš prasidedant karui Ukrainoje, ten paprastai būdavo apie 25000 siūlomų NT objektų visame Costa Del Sol regione. Vasaros gale ten buvo likę apie 10000 būstų. Šiuo metu auga siūlomų objektų skaičius, dėl ko natūraliai turės susireguliuoti rinka ir kainos“, – pažymi D. Markevičius.

Costa del Sol

NT brokerio teigimu, šiuo metu NT rinka Costa Del Sol yra aktyvi, nejaučiama stipraus pirkėjų atsitraukimo, apie kurį kalbama Lietuvoje, nors susidomėjimo mažiau nei praėjusių metų vasarą, tačiau tai, pasak pašnekovo, lemia sezoniškumas.

„Nors aktyvumas sumažėjęs lyginant su pavasariu ir vasara, bet vis tik jis išlieka aukštas, panašus į ankstesnių metų tą patį laikotarpį. Manau, ta pati tendencija išliks ir šiemet. Stabilus, protingas kainų augimas ir stabilus, pastovus susidomėjimas. Juk visada taip buvo. Net ir pandemijos metais susidomėjimas niekur nedingo. Taip, buvo neramu, bet tik tada, kai užsidarė valstybių sienos. Bet tuomet rinka prisitaikė ir būstus ėmė pirkti per vaizdo skambučius“, – teigia NT brokeris Ispanijoje.

Tuo tarpu kitame regione, Kanarų salose, NT pirkimas sulėtėjo. Portalas „Diariodeavisos Elespanol“ rašo, kad čia NT pardavimų pernai mažėjo 30 proc. Situacija panaši ir Tenerifėje, Gran Kanarijoje, Lansarotėje, Fuerteventuroje. Dėl gyventojų skaičiaus didėjimo šiose salose (Tenerifėje kasmet padaugėja 10 tūkst. gyventojų) atsirado didžiulis parduodamo ir, visų pirma, nuomojamo nekilnojamojo turto stygius, todėl, nepaisant valstybės vyriausybės dekreto neleisti, kad užsieniečiams parduodamo NT skaičius padidėtų daugiau kaip 2 proc., paklausa yra didesnė už pasiūlą. Nekilnojamojo turto ekspertų profesinės asociacijos delegatas Isidro Martín teigia, kad 50 proc. nekilnojamojo turto, pavyzdžiui, Tenerifės pietuose, įsigyja užsieniečiai, kurie jį naudoja kaip gyvenamąją vietą vieną ar du mėnesius per metus, o paskui išnuomoja kitiems šį būstą atostogoms. Pastaraisiais mėnesiais butų pirkimu taip pat susidomėjo lietuviai, estai ir olandai, kurie jau kurį laiką žvalgosi nekilnojamojo turto salose.

„Delfi būstas“ nori išsiaiškinti, kokia iš tiesų yra situacija skirtingų šalių, regionų NT rinkose. Ar būsto krizę jaučia Pietų regionai, kuriuose niekad netrūko NT pirkėjų, kokia situacija yra Vakaruose, Rytų regionuose. „Delfi būstas“ kviečia NT srities ekspertus susisiekti ir papasakoti apie būsto rinką jų regione. Įžvalgas galite siųsti el. paštu justina.maciunaite@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)