„Šiuo klausimu tendencijos svyruoja, bet radikaliai nesikeičia. Mums, lietuviams, nuosavas gyvenamas būstas tikrai yra svarbus ir kai galime sau leisti įsigyti tai, ko ieškome, kas patinka, tai ir įsigyjame“, – pranešime žiniasklaidai sako „Baltic Sotheby’s International Realty“ ekspertė Egidija Bružienė.

Vis dėlto tam tikroms žmonių grupėms nuoma gali būti puiki išeitis. „Išskirtinio ir kokybiškai įrengto būsto nuomininko portretas yra labai įvairus. Viena kategorija, apie kurią lygindami su perkamu būstu nekalbame, yra užsieniečiai atvykstantys čia laikinai gyventi – diplomatai, tarptautinių įmonių atstovai vadovai, darbuotojai, turintys pakankamai aukštą biudžetą. Taip pat išskirtinio būsto nuomininkas dažniausiai yra dar pakankamai jaunas, norintis pabandyti gyvenimą konkrečiame mieste ar rajone, pavyzdžiui, dvejojantis, ką pasirinkti sostinėje – Paupį, Senamiestį ar kažkurį atokesnį nuo centro rajoną, kur namai būtų su savo kiemu ir sodu.

Kita klientų grupė yra tie, kuriems reikia laikino sprendimo, pavyzdžiui, senieji namai dėl vienų ar kitų priežasčių tampa nebetinkami gyventi, išaugti savo dydžiu, kokybe, tada jie neradę, ką greitai įsigyti, renkasi sprendimą išsinuomoti jų kriterijus atitinkantį būstą, mokėti pakankamai aukštą nuomos kainą ir ramiai ieškoti, to, ką norėtųsi įsigyti“, – klientų, kurie dažniausiai dairosi būsto nuomai, kategorijas įvardija NT ekspertė.

Laikinumo rinka

Laikiną gyvenimą nuomojamame būste lemia ir rinkos ypatumai – išskirtinių, didesnio ploto ir kokybiškai įrengtų butų, kotedžų ar namų šioje rinkoje pasitaiko ne taip ir dažnai bei ne tiek ir daug. Kaip pastebi E. Bružienė, toks išskirtinis būstas, 100 kv. m ar dar didesnis dažniausiai įsigyjamas sau, įrengiamas pasitelkiant kokybiškas medžiagas ir naujas technologijas, jį nuomoti nusprendžiama tik pasikeitus kokioms nors gyvenimo aplinkybėms, tačiau reikėtų susitaikyti finansinė grąža iš tokio būsto yra palyginti nedidelė – iki 5 proc.

Eurai

„Dažniausiai tokio būsto nuoma yra tik laikinas sprendimas, nes šeimininkai savo būstą nuomoja nenoriai. Santykis su nuomininku yra pastovus, žinoma, yra ir labai savarankiškų nuomininkų, tačiau dažnai tenka rūpintis remontu, retai būna taip, kad išnuomojau, pasirašiau gerą sutartį, gaunu stabilias pajamas ir tiek, tad visas rūpestis dažniausiai paskatina parduoti būstą, o tai lemia, kad nuomininkas neturi stabilumo, nes būstas, kuriame jis gyvena pateikiamas pirkimo rinkoje, namuose prasideda apžiūros, gali tekti bet kuriuo metu atlaisvinti būstą“, – pastebi specialistė.

Nekilnojamojo turto ekspertė pastebi, kad situaciją nuomininkams apsunkina ir tai, jog Lietuvoje įprastai nepasirašomos griežtos nuomos sutartys, kurios yra tapusios įprasta praktika užsienyje. Tokios sutartys lemia, kad norint iškraustyti nuomininką reikia labai svarių argumentų, pasirašytos sutartys dažnai yra pakankamai griežtos ir varžančios nuomotojų laisvę. „Lietuvoje tokių sprendimų dar nėra, be to nuomai neturime tiek daug pasiūlos“, – sako ji.


Padedanti apsispręsti

Vis dėlto tam tikrais atvejais E. Bružienė sako, kad laikinas gyvenimas nuomojamame būste, gali padėti apsispręsti, kas jums tinka. Ypač naudinga, jeigu abejojate dėl gyvenamosios vietos pasirinkimo – Vilnius ar Kaunas, Senamiestis ar užmiestis. „Tie keli metai tikrai padės suprasti, ar toje vietoje jaučiatės gerai ir smagiai, ar visgi verčiau rinktis kitą vietą“, – sako NT ekspertė.

Taip pat nuomojamas būstas gali padėti pajusti erdvę ir įsivertinti, ar pakanka konkretaus kvadratų skaičiaus, ar užtenka kambarių, vietų daiktams sandėliuoti. „Žinoma, į šiuos klausimus atsakymus dažnai randame ir tiesiog kalbėdamiesi, bet vieta ir objekto plotas yra tai, ko įsigijus būstą negali koreguoti, todėl naudinga žinoti savo poreikius“, – akcentuoja E. Bružienė.

Vis dažniau nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad klientai taip stipriai neprisiriša prie įsigyto būsto ir pajutę, kad namai neatitinka jų lūkesčių – parduoda. Pasak E. Bružienės, įsigydami būstą klientai įvertina jo likvidumą ir neretai netgi išlošia paleisdami tai, kas jiems netinka, žinoma, tokiu atveju labai svarbu įvertinti ir savo finansinę padėtį.

Planuojantys ieškoti būsto turėtų nusiteikti, kad taisyklės, kiek tai užtruks, nėra. Ekspertė sako, kad pasitaiko atvejų, kai būtent pirmasis apžiūrėtas variantas ir yra tas vienintelis. „Tikrai nereikia apeiti visos rinkos, svarbu įvertinti konkretų objektą, jo pliusus ir minusus, galimus kompromisus, apsvarstyti, ko ieškote, kas tinka, o jeigu atitinka kriterijus, nedvejoti ir negaišti laiko tolimesnėms paieškoms“, – apibendrina NT specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją