„Swedbank” Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas Delfi TV laidoje „Delfi rytas“ sakė, kad banko duomenys rodo, jog Lietuvoje beveik kas antras su paskola įsigyjamas būstas yra naujos statybos. Jo teigimu, gali būti, kad perkant senos statybos butus dažniau naudojamos tik nuosavo lėšos. Tačiau ekspertas pastebi, kad neretai perkantys naujos statybos būstą naujakuriai nepagalvoja apie būsimas išlaidas jo įsirengimui.

„Matome, kad Lietuvoje didžioji dalis naujos statybos būstų parduodama be apdailos. Žmogui tą būstą reikia įsirengti pačiam ir jeigu jis visas savo turėtas santaupas panaudojo pradiniam įnašui, pinigų namų įsirengimui nebelieka“, – pabrėžia T. Pulikas.

Tomas Pulikas

Finansų ekspertas tęsia, kad tiems, kurie planuoja įsigyti būstą, ypač naujos statybos, reikia gerai apgalvoti ir jo įsirengimą. T. Puliko teigimu, svarbu apsvarstyti ne tik finansinius resursus, bet ir apsispręsti, kas įrengs įsigytą būstą, ieškoti meistrų, antraip svajonė greitai apsigyventi naujuose namuose gali subliūkšti.

„Jokia paslaptis, kad šiandien susirasti meistrus gali būti problema, trūksta darbuotojų, darančių apdailą, žinoma, auga ir darbų, medžiagų kainos. Tad ir būsto pirkimui, ir jo įsirengimui reikia ruošti planą, taupyti“, – pataria pašnekovas.

Reikalinga sąmata

Kai kuriais atvejais naujakuriai, įsigiję naujos statybos būstą, nusprendžia, kad pinigų jo įrengimui nesiskolins ir bandys namus įsirengti po truputį, savo turimomis lėšomis. T. Puliko teigimu, tai yra įmanoma, viskas priklauso nuo paties žmogaus, kiek komforto jam reikia.

„Priklauso nuo to, kiek žmogus gali gyventi įsirengęs tik bazinius, gyvenimui reikalingus dalykus, miegoti ant čiužinio ir pan. Tačiau vėlgi, aš rekomenduočiau iš anksto susiplanuoti finansines galimybes, pasiskaičiuoti ir tik tada priimti sprendimus. Kai kuriais atvejais gal yra geriau pasiskolinti, įsirengti iš karto, tačiau reikia įsivertinti, kad paskolą reiks grąžinti ir mokėti palūkanas“, – pabrėžia finansų specialistas.

Būsto įrengimas

Norint paskaičiuoti, kiek gali kainuoti būsto įrengimas, reikia daryti sąmatą. Tačiau, T. Puliko teigimu, ją skaičiuoti reikia ne optimistiniu scenarijumi, o netgi pesimistiniu. Geriau turėti didesnius skaičius ir vėliau sutaupyti, nei patirti nesklandumų dėl pinigų trūkumo.

„Iš anksto manyti, kad aš esu gudresnis ir man tikrai pavyks kažką įsigyti pigiau, sutaupyti – labai gerai, jei žmogus yra garantuotas, kad jam pavyks, bet geriau ruošti konservatyvesni variantą ir netgi mes patariame sąmatoje pridėti papildomą eilutę nenumatytoms išlaidoms. Ir ten įrašyti 10 ar 20 proc. visos sąmatos, nes tai galėtų būti tam tikras rezervas, kurio dažniausiai prireikia“, – tikina pašnekovas.

Išlaidos apdailai – pagal poreikį

Į sąmatą, finansų eksperto teigimu, dažniausiai įtraukiamos apdailos išlaidos, kurios gali būti labai skirtingos, priklausomai nuo naujakurių poreikių.

„Apdaila gali būti labai skirtinga. Santykinai nebrangi, paprasta apdaila iki labai brangios ir prabangios. Tai gali būti nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių eurų vienam kvadratiniam metrui“, – skaičiuoja T. Pulikas.

Būsto įrengimas

Pašnekovas sako, kad visais atvejais, ypač kai ketinama skolintis būsto įrengimui, reikia įvertinti, kaip būsima paskola paveiks žmogaus kasdienius finansus.

„Kaip ji paveiks mano išlaidas, mano pomėgius, laisvalaikį ir pan. Kiekvieną paskolą reikia grąžinti, tad paprasta taisyklė yra ta, kad visi finansiniai įsipareigojimai neturėtų užimti daugiau nei trečdalio jūsų pajamų. Kitas dalykas, ką svarbu įvertinti – pačios paskolos kainą. Nereikia galvoti tik apie palūkanas. Pasimaunama apie tai, kad palūkanos kažkur labai mažos, bet šalia jų atsiranda papildomų išlaidų – paskolos administravimo, mokesčio ir kt. įvairių mokėjimų. Nereikia pamiršti ir tos galutinės sumos – bendros kredito kainos, kurią sudaro visos palūkanos, visi mokesčiai. Jeigu žmogus renkasi tarp kelių kredito davėjų, jam verčiausia žiūrėti į tą galutinę eilutę. Trečias dalykas, ką reikia įvertinti – visuomet ruoštis sunkesniems laikams. Turėti santaupų rezervą, kurias būtų galima panaudoti, jei kas nors atsitiktų“, – pasakoja finansų ekspertas.

Būsto įrengimas

Kaip sutaupyti pinigų perkant būstą? Nepamiršti, kad visuomet jo apstatymui gali rinktis baldus iš antrų rankų.

„Nebūtinai visada reikia dairytis į naujus daiktus, galima kažką panaudoti ir iš ankstesnio būsto, pavyzdžiui“, – T. Pulikas pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją