Gyvenimo būdui greitėjant, o būstams neretai mažėjant, visiems naujakuriams tenka pagalvoti apie baldų funkcionalumą. Tam puikiai tinka šiandien populiarėjantys transformuojami baldai ir jų elementai, palengvinantys buitį.

Furnitūra ne – tik varžtai, rankenėlės ir ratukai

Interjero dizaino studijos „Blank Page“ organizuotame seminare apie baldų furnitūrą, UAB „Brasa“, kuri užsiima netradicinių baldų sprendimais, specialistai akcentavo, kad furnitūra šiandien nebėra tik varžtai, rankenėlės ir ratukai (kas, beje, yra svarbu baldų sprendimams), bet ir apšvietimo sistemos, transformuojamų baldų sprendimai, išmanieji mechanizmai.

Renkantis tinkamiausius furnitūros sprendimus specialistai turi jums kelis patarimus:

1. Būkite savimi. Jūs geriausiai žinote, kaip veikiate savo erdvėse ir kokiais įpročiais vadovaujatės. Rinkitės tokius sprendimus, kurie padeda gyventi jūsų autentišką gyvenimo būdą ir visiškai nesvarbu, kad kažkam kitam tai atrodo nelogiška ar nereikalinga.

2. Nesirinkite iš katalogų. Dėl to, kad kažkas pasakė, jog toks sprendimas bus geriausias – tikrinkite realybėje. Šiuo metu dauguma gamintojų bei furnitūros atstovų turi savo ekspozicines erdves, kuriose yra įgyvendinę pavyzdinius sprendimus. Būtina juos išbandyti ir tik tada nuspręsti, kurie sprendimai priimtiniausi jums.

Funkcionalūs sprendimai namams

3. Atlikite namų darbus. Turėkite aiškų sąrašą daiktų ir jų gabaritus, kuriuos planuosite talpinti į savo baldinius sprendimus, tai leis pasirinkti furnitūrą tikslingai ir paskirti vietą kiekvienam daiktui.

4. Konsultuokitės. Nesvarbu ar esate galutinis vartotojas, ar profesionalas, klauskite! Specialistai, kiekvieną dieną besigilinantys į furnitūros naujienas, gali pasiūlyti sprendimų apie kuriuos net nenutuokėte, o būtent jie efektyviausiai sprendžia jūsų problemas.

Funkcionalūs sprendimai namams

Furnitūra – pagalba optimizuojant erdves

Seminare dalyvavusių ekspertų teigimu, erdvės planavimas kaip ir pati furnitūra evoliucionuoja, kinta skirtingais laikmečiais. Šiuo metu atsiranda vis daugiau mažų erdvių, reikalaujančių atitinkamų sprendimų. Furnitūra gali padėti spręsti erdvių padalinimo bei efektyvaus jų panaudojimo klausimus.

Taupant vietą erdvių dalinimui galima rinktis transformuojamus sprendimus – stumdomas ar sulankstomas pertvaras. Furnitūra gali padėti sutaupyti vietos ir erdvę paversti funkcionalesne. Ar pagalvojote, kad vietoj spintos prieškambaryje galite pakabą integruoti į veidrodį, o lentynos laikiklis gali tarnauti kaip pakaba raktams bei įkroviklis telefonui?

Funkcionalūs sprendimai namams

Virtuvė – namų ašis

Projektuojant virtuvės baldus ypač svarbu realybėje įvertinti furnitūros sprendimus, išmėginti, kaip veikia skirtingi atidarymo/uždarymo mechanizmai.

Norėdami baldus pritaikyti savo poreikiui, o ne atvirkščiai, jau pradiniuose etapuose mąstant apie ateities namus būtų patartina pagalvoti, kaip gyvenate dabar, kokie sprendimai pasiteisina ir nekeistumėte jų į nieką, o kokie jūsų netenkina. Siekiant, kad sprendimai tarnautų jums, iš anksto reikėtų pagalvoti, kaip virtuvėje judėsite, kur bus daiktų saugojimo, maisto gaminimo, plovimo zona.

Furnitūros specialistai rekomenduoja šias zonas aiškiai atskirti, kad atskiros produktų kategorijos turėtų savo vietas.

Stalčiai gali labai palengvinti veikimą virtuvės zonoje

Ką turite žinoti rinkdamiesi juos?

  • Ar jums priimtiniau vidiniai ar išoriniai stalčiai?
  • Ar jums patogiau naudotis siauresniais ar plačiais stalčiais?


Mes visi patogumo sąvoką suprantame labai įvairiai. Būtent todėl UAB „Brasa“ specialistai ragina visus furnitūrų sprendimus išmėginti ir kviečia apsilankyti jų ekspozicinėje erdvėje. Jeigu visgi nusprendžiate rinktis vidinius stalčius, reikėtų juos montuoti ne aukščiau 150-160 cm aukštyje. Šio sprendimo privalumas, kad netgi keliomis eilėmis sudėtus produktus galima lengvai pasiekti ištraukus stalčių. Trūkumas – vienu metu nematote viso stalčių turinio, kas jame laikoma ir kaip turinys organizuotas.

Funkcionalūs sprendimai namams

Elektra valdoma furnitūra

Elektrifikuoti sprendimai suteikia funkcionalumo situacijose, reikalaujančiose specialių sprendimų:

  • Durelių rakinimo sistemos valdomos elektra gali pasitarnauti nuomojamose patalpose ar butuose, kur reikia laikyti daiktus, nepriklausančius nuomininkui. Taip pat puikiai tinka, esant reikalui įrengti privačių daiktų saugyklas.
  • Elektra reguliuojami atidarymo/uždarymo mechanizmai, stumdomos durys – ypač aktualu jei durų sistemos yra aukštos ir sunkios.
  • Aukštai sumontuotoms spintelėms, kurios sunkiau pasiekiamos, yra labai patogu naudoti elektra reguliuojamus atidarymo/uždarymo mechanizmus.
  • Elektriniai mechanizmai gali tapti palengvinimu naudojant juos šiukšliadėžių atidarymui ( siekiant neištepti fasado plokštumų).
  • Elektrifikuoti mechanizmai gali palengvinti sprendžiant integruoto šaldytuvo ar šaldiklio atidarymo/uždarymo klausimus. Ypač aktualu, kai minimalistiniame interjere netinka rankenėlės, o šių objektų atidarymas svarbi buities dalis.
Išmaniųjų sprendimų pagalba furnitūra gali būti valdoma ir sensorika ar balsu. Taigi, ateitis – jau mūsų namuose, bet tam, kad tai suprastume, reikia domėtis ir nebijoti prašyti specialistų patarimo.
Funkcionalūs sprendimai namams

Buitis nužudo meilę

„Blank Page“ akademijos seminare dalyvavysi buities analitikė Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė pasidalino savo įžvalgomis ir naudingais patarimais apie tai, kaip padaryti, kad „buitis nenužudytų meilės“. Pasak ekspertės, erdvės planavimas turi būti atsakingas ir protingas, tuomet ji bus funkcionali. Furnitūra yra vienas svarbiausių dalykų, kuris lemia, ar patogiai jausitės erdvėje. Svarbu suprasti, kad baldų medžiagos yra tarsi makiažas, kurį galim keisti, o esminius patogumo elementus kuria baldo mechanizmai – furnitūra. Parinkus juos netinkamai, virtuvės erdvė yra ne virtuvė, o sandėlis.

Funkcionalūs sprendimai namams

Pašnekovės teigimu, žmonės, projektuodami virtuvę, pamiršta save ir savo unikalumą.

„Kiekvienas iš mūsų turime savo asmenybę ir charakterį, o jie diktuoja, kaip mes veikiame erdvėje, kokie daiktai mums reikalingi. Virtuvė turi būti projektuojama daiktams, nes kiekvienas daiktas čia turi turėti savo aiškią vietą. Negalima suprojektuoti baldų ir jų apkrauti buitiniais prietaisais“, – pažymi ekspertė.

SVARBU. Prietaisas, kurį reikia ištraukti iš lentynos ir įjungti į rozetę, greičiausiai bus naudojamas labai retai, jei norite juo naudotis dažnai, paskirkite jam vietą su numatytu įjungimu į elektros lizdą. Numatykite sprendimus taip, kad jie palengvintų jūsų buvimą, o ne priešingai.

Furnitūra turi suteikti galimybę produktus matyti taip, kaip juos matome parduotuvėje – išrikiuotus ir neužstojančius vieni kitų. Tai leidžia lengvai pasiekti reikiamus produktus. Siekiant tokio rezultato, puikiai pasitarnauja birių produktų laikymo spintoms skirti furnitūros sprendimai. Šiuo atveju taip pat vertėtų nebijoti patogumo, net jei sprendimas nematytas. Turime šaldytuvą, kur laikome gendančius produktus, tad lygiai taip pat patogu turėti birių produktų spintą, kur skirtingos produktų grupės aiškiai matomos ir organizuotos.

Funkcionalūs sprendimai namams

Svarbu nepamiršti, kad viskas turi būti ne tik patogiai pasiekiama, bet ir gerai matoma. Šviesos elementai taip pat prideda ne tik estetinių savybių, bet ir išryškina objektus ir padeda juos lengviau rasti. Jeigu šaldytuvo apšvietimą laikome savaime suprantamu dalyku, tai spintelių apšvietimas dar nustebina. Tačiau tai labai praktiškas ir racionalus sprendimas. Baldo apšvietimas gali tapti ir dalimi jūsų bendros erdvės apšvietimo.

Baldiniai sprendimai namuose

Buities analitikė ir UAB „Brasa“ specialistai dalinasi praktiniais patarimais:

  • Ar kada pagalvojote, kad maisto atliekos gali keliauti į šiukšliadėžę tiesiai per skylę, esančią stalviršyje? Tai labai patogu ir greita.
  • Ar susimąstėte, kad neprivalo šiukšliadėžė būti po plautuve? Galbūt Jums patogiau ją turėti iš dešinės ar kairės pusės, ištraukiamą, kaip stalčių?
  • Ar žinote, kad virtuvės kabinamos spintelės neprivalo būti 40 cm ar 30 cm gylio? Galbūt jums pakaks 18 cm ir visus savo puodelius matysite vienoje eilėje. Sakot mažai vietos? Jeigu spintelių gylis mažesnis, jos gali būti žemesnės. Maža detalė, kur gali jums sutaupyti laiko ir energijos, nes prieš akis matote visus daiktus išrikiuotus viena eile.
  • Ar žinote, kad duoninė gali būti integruota į stalčių spintelėje? Taip sutaupote vietos ir neapkraunate stalviršio.


Daugiau apie furnitūros sprendimus skaitykite ČIA.

Visą seminarą apie baldų furnitūrą galite rasti ČIA. „Delfi būstas“ primena, kad „Blank Page“ akademijos nemokamų edukacinių seminarų – mokymų tikslas yra kilstelėti interjero dizainą ir namų įsirengimo procesus į aukštesnį lygį. Kam to reikia? Kad atsirastų dialogas tarp specialistų ir užsakovų, visos pusės galėtų susišnekėti ta pačia kalba. Kad atsirastų daugiau objektyvumo renkantis sprendimus, geriausius savo srities specialistus, ekspertus, kurių patirtys gali apsaugoti nuo nenumatytų klaidų. Artimiausias seminaras planuojamas sausio 27 dieną, o jo tema - „Minkštieji baldai“.

Registracijos nuorodą rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją