Viena skalbimo mašina visiems

Žinoma, yra daugybė butų, kuriuose gyventojai pasistato nuosavas skalbimo mašinas. Tačiau tai gali padaryti tik naujų pastatų gyventojai. Dažniausiai šveicarai būna priversti naudotis bendromis skalbimo mašinomis.

Gerai, jei skalbimo mašina yra kiekviename daugiabučio aukšte. Tačiau dažniausiai skalbyklai būna skiriamas pirmame aukšte esantis kambarys. Paprastai jame būna tik viena skalbimo mašina. Kad išvengtų eilių, namo gyventojai sudaro skalbimo grafikus.

Toje pačioje patalpoje dažniausiai galima išvysti būgninę džiovyklę ir pakabinamą džiovintuvą, kuris tiesiog pučia orą. Prieš pastarąjį ištemptos rūbų virvės, ant kurių galima pasikabinti savo skalbinius ir palaukti, kol jie išdžius. Džiovinimo būdas priklauso nuo žmogaus ir jo finansinių galimybių: už būgninę džiovyklę reikia mokėti atskirai, o pakabinamo džiovintuvo „paslauga“ jau būna įskaičiuota į komunalinius mokesčius.

Beje, skalbimo metu sunaudota elektra į nuomos kainą nebūna įskaičiuota, todėl sistema veikia taip: prieš pradedant naudotis skalbimo mašina, į specialią jungtį sienoje įkišamas individualus raktas. Pastarasis yra užkoduotas taip, kad mokėti už elektrą reikėtų jums, o ne namą prižiūrinčiai bendrovei.

Būstas Šveicarijoje


Buto nuomai paieškos primena darbo paieškas

Nuosavas būstas Šveicarijoje yra nepigus malonumas. Net dauguma vietos gyventojų (daugiau nei 60 proc.) yra linkę butus nuomotis, o ne juos pirkti.

Atvykėliams dažniausiai taip pat tenka būstą nuomotis, todėl butų nuomai paklausa yra labai didelė. Tinkamo buto paieška didžiuosiuose šalies miestuose (pavyzdžiui, Ciuriche ar Ženevoje) gali užtrukti net kelis mėnesius!

Tačiau susirasti būstą nepakanka. Jūs dar privalote patikti buto savininkams! Šveicarijoje įprasta iš anksto registruotis į buto apžiūras ir varžytis su kitais pretendentais į nuomą. Jei butas jums patiko, jūs paliekate šeimininkui savotišką gyvenimo aprašymą (jų pas šeimininką gali būti kelios dešimtys) ir laukiate atsakymo.

Toje anketoje pageidautina nurodyti asmens duomenis, profesiją, šeimyninę padėtį bei pajamų lygį ir pridėti ankstesnių nuomotojų rekomendacijas. Pagal šias charakteristikas nuomotojas atsirenka jam tinkantį nuomininką.

Tokios anketos nebūtinai turi būti šabloniškos, todėl nereikėtų bijoti sudominti nuomotoją kažkuo neįprastu. Išsiskirti iš kitų kandidatų galima parašius motyvacinį laišką, kuriame galima papasakoti, kas jums patiko tame bute, arba išdėstyti savo, kaip nuomininko, pranašumus. Rūkote, turite vaikų ar keturkojų augintinių? Tai reikėtų pažymėti savo laiške.

Būstas Šveicarijoje

Ne vieną būstą nuomoję šveicarai atvykėliams pataria iš pradžių pagalvoti apie priemiesčius ar nedidelius gretimus miestelius, turinčius gerą susisiekimą su didmiesčiais – juose lengviau rasti tinkamą variantą. Tačiau turėkite galvoje, kad jei turite L ar B tipo leidimą gyventi Šveicarijoje, tuomet turite apsigyventi tame pačiame kantone, kuriame ketinate dirbti.

Butai nuomojami be baldų

Būstai Šveicarijoje tradiciškai nuomojami be baldų (kaip ir Graikijoje). Nuomininkas įsikelia į tuščią, bet suremontuotą butą: sienos išdažytos, parketas nušlifuotas ir nulakuotas, santechnika veikia nepriekaištingai. Svarbu tai, kad už tokią buto būklę yra atsakingas buvęs nuomininkas! Jis privalo grąžinti savininkui butą tokios pačios būklės, kokios jį gavo.

Kad galėtų tai padaryti, asmuo turi atsidaryti depozitinę sąskaitą banke, kurioje esančių lėšų turėtų pakakti maždaug dviejų – trijų mėnesių būsto nuomai. Lėšos šioje sąskaitoje yra neliečiamos. Tiesa, po aštuonerių metų butą remontuoti privalo pats šeimininkas. Tai reiškia, kad jei išsikelsite iš buto po aštuonerių metų, jums bus grąžintas visas užstatas banke. Jei išsikelsite, pavyzdžiui, po ketverių metų, greičiausiai atgausite tik 50 proc. užstato.

Būstas Šveicarijoje

Taigi, gyvenamojoje buto dalyje baldų nebūna, tačiau virtuvė bus visiškai įrengta: joje bus ne tik spintelės su darbiniu paviršiumi, bet ir buitinė technika – viryklė su orkaite, gartraukis, šaldytuvas ir indaplovė.

Nuomininkui neteks sukti galvos ir dėl santechnikos – ji visur būna geros kokybės.

Visa tai, ką papasakojome, galioja ilgalaikei nuomai. Trumpalaikės nuomos sektoriuje taisyklės yra kitokios: būstai nuomojami su baldais, bet ir kainuoja brangiau. Tokių butų paklausa nėra labai didelė, ir trumpam būstus dažniausiai nuomojasi tie žmonės, kurie atvyksta į šalį kaip turistai ar verslo reikalais. Prie tokių apgyvendinimo variantų eilės paprastai nesusidaro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)