„Senukų” ekspertai pranešime spaudai atskleidžia, kaip įrengti jaukų apšvietimą savo sode bei kodėl naudinga pasidomėti inovatyviais sprendimais.


Nepamirškite praktiškumo

Planuojant lauko apšvietimą, visų pirma profesionalai siūlo galvoti ne apie estetiką ir dekoratyvinius sprendimus, o apie praktiškumą – nuspręsti, kuriose kiemo vietose šviesa yra būtina. Todėl lauko šviestuvus pirmiausia rekomenduojama sumontuoti prie namų durų, kiemo vartų, laiptelių, apšviesti sodo takus, kad net sutemus, būtų saugu ir paprasta sugrįžti į namus.

Jie pataria vengti labai ryškių, dažniausiai, su judesio davikliais šviestuvų. Toks apšvietimas funkcionalus, tačiau kieme kuria didelį kontrastą ir netgi akina. Taip pat šie šviestuvai reaguoja į stipresnį vėją ar naminių gyvūnų judesius, tad gali įsijungti be svarbios priežasties bei taip klaidinti šeimininkus.

Geriau rinktis nuolat, tačiau neryškiai šviečiančius šviestuvus, juos įrengti iš kelių pusių. Toks apšvietimas neiškris iš bendro erdvės apšvietimo konteksto bei puikiai atliks savo funkciją. Patogiausia – įrengti apšvietimo sistemą, kuri savaime įsijungia sutemus, o išsijungia prašvitus.


Kurkite estetišką vaizdą

Apšvietus strategines kiemo vietas, laikas ieškoti dekoratyvinio apšvietimo sprendimų ir sukurti gražią kiemo aplinką. Apšvietimas pagyvina erdvę, tad specialistai drąsiai siūlo eksperimentuoti. Verta pagalvoti apie augalų ir kiemo dekoracijų apšvietimą ir jų išryškinimą sutemus. Tai galima padaryti keliais būdais:

Kryptinis apšvietimas. Pasirinkite objektą kieme, kurį norite apšviesti. Pastatykite du prožektorius iš skirtingų pusių ir nukreipkite 45 laipsnių kampu į norimą apšviesti objektą.

Apšvietimas iš apačios. Sukurkite didybės pojūtį, apšviesdami objektą iš apačios, pavyzdžiui, medžio lapiją.

Sukurkite šešėlį. Apšvieskite objektą taip, kad jis mestų įdomų šešėlį ant namo sienos ar tvoros — efektas bus stulbinantis.

Dar vienas būdas kiemui pagražinti — tai dekoratyvūs šviestuvai, akį džiuginantys tiek sutemus, tiek dienos metu. Įvairių formų šviestuvai gali įsilieti į gėlyną ar net atkartoti augalų formas: apvalūs šviestuvai, įrengti šalia dekoratyvinių česnakų žiedų bei atkartojantys jų formą, sukurs svečiams harmonijos įspūdį, kad kieme apie viską pagalvojote.


Stiprinkite kieme jaukumo įspūdį

Kiemas – tarsi namų tąsa, lauko kambarys, kuriame taip pat turi vyrauti jaukumo ir išbaigtumo atmosfera. Todėl šią erdvę pavertus jaukia oaze, kieme bus smagu ne tik vasarą, bet ir rudens vakarais — taip pratęsite terasos sezoną. Todėl verta pagalvoti apie atskirus apšvietimo variantus, kurie kurs sode romantiškus pojūčius.

Profesionalai siūlo lemputėmis kiemą puošti ne tik per Kalėdas – girliandos terasoje sukurs ypatingą atmosferą ir vasaros vakarais. Lauko girliandas galite kabinti nuo vieno terasos kampo iki kito, papuošti tvorą ar jomis apsukti medžio kamieną.

Terasoje galima naudoti įvairius toršerus, kabinti šviestuvus ant lubų – toks apšvietimas taip pat nuteiks jaukiam vakarui su šeima ar draugais. Tik renkantis šviestuvus, specialistai rekomenduoja juos derinti prie kitų kiemo elementų: geriausiai rinktis vienos stilistikos gaminius ir išlaikyti vieningą dizaino liniją.

„Klientai ne tik namuose, tačiau ir kieme stengiasi išlaikyti interjero tęstinumą. Todėl ieškodami šviestuvų tiek fizinėse parduotuvėse, tiek internetu, pirkėjai juos derina prie kiemo aplinkos, sodo baldų. Modernaus stiliaus terasoje įrengiami įdomių formų lauko žibintai, šiuolaikiškai atrodančios iš metalinių vielelių pagamintos lempos, o klasika dvelkiančiose erdvėse – medžio imitacijos šviestuvai ar lempučių girliandos“, – vardija Elona Uckutė, prekybos tinklo atstovė.


Neskubėkite tiesti elektros laidų

Jei kiemo apšvietimo planus stabdo tai, jog sklype nėra išvedžiotų elektros laidų, išeitis taip pat yra — lauko šviestuvai su saulės baterija. Tai nebrangi ir jokių paruošiamųjų darbų nereikalaujanti alternatyva tradiciniams šviestuvams: juos lengva įrengti ar pakeisti jų vietą, nereikia įjungti ir išjungti.

Boho stiliaus terasa

Ekspertai dažnai girdi nuogąstavimus, kad saulės energija įkraunami šviestuvai nepranoksta tradicinių elektrinių. Nors jų šviesa išties nėra tokia ryški kaip tradicinių elektrinių šviestuvų, vis tik ir jie gali pasitarnauti kuriant jaukų kiemą: tokiais šviestuvais galima apšviesti takus, dekoruoti medžius pakabinamais saulės baterijomis įkraunamais žibintais.

Keiskite šviesas pagal nuotaiką

Organizuojant vakarėlius ar norint sukurti kieme skirtingą nuotaiką, žinovai siūlo pasidomėti išmaniaisiais šviestuvais, valdomais naudojant specialią telefono programėlę.

Įrengus juos, galima džiaugtis individualiu apšvietimu skirtingose kiemo zonose, o gal net skirtingomis jo spalvomis bei ryškumu. Tokiu būdu galima pritaikyti apšvietimą prie gėlyno žiedų, metų laikų, oro, ar tiesiog prie nuotaikos. Taip be didelių pastangų kiemas atrodys moderniai ir vis naujai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)