Aukštesnių (paprastai aukštesniuose nei 9 aukštai) senųjų daugiabučių balkonuose yra kopėčios ir du liukai: vienas viršuje, kitas apačioje. Tai dažniausiai yra vieninteliai avariniai išėjimai gaisro atveju, jeigu laiptine naudotis jau nebegalima. Tačiau naujakuriai, įsigiję senos statybos butą, arba ilgamečiai gyventojai, nusprendę atnaujinti savo būstą, neretai tokius išėjimus savo balkonuose panaikina: nupjauna kopėčias, o liukus – pašalina. Netikite? Pakelkite galvą į senos statybos daugiabučių balkonus ir pamatysite, kad juose nėra jokių kopėčių ar liukų.

Tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Aurelijus Česūnas įspėja, kad avarinių išėjimų kopėčiomis per balkonus įrengtuose daugiabučiuose pašalinti negalima.

„Jie numatyti evakuacijai, kai nėra galimybės išeiti per laiptinę. Pašalinus šiuos avarinius išėjimus kyla grėsmė gyventojams, nes nelieka galimybės evakuotis į kitą pastato aukštą, jeigu laiptinė yra uždūminta. Visi pastatai turi būti eksploatuojami taip kaip numatyta jų projekte, o už statinio eksploatavimo reikalavimų įgyvendinimą yra atsakingi statinių naudotojai. Daugiabučių namų eksploatavimo priežiūrą atlieka savivaldybės“, – akcentuoja pašnekovas.

„Delfi Būstas“ primena, kad norint įstiklinti balkoną daugiabučiame name, pagal teisės aktus reikia parengti projektą ir gauti bendrijos ar administratoriaus pritarimą projekto sprendiniams, o šis jau organizuoja bendrasavininkų sutikimų rinkimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)