Pradėkite nuo dydžio ir vietos

Vasara gali būti ne tik puikus metas laiką leisti terasoje, bet ir ją įsirengti. Jeigu dar neturite šio nuostabaus kampelio, meistrų gali ir neprireikti. „Kesko Senukai“ atstovė Elona Uckutė sako, kad jeigu gyventojai planuoja patys įsirengti terasą, jiems svarbu atsižvelgti į kelis dalykus. Pirmiausia – reikėtų nuspręsti, kokio dydžio terasos norima.

„Lengviau apsispręsti įvertinus savo poreikius – ką terasoje planuojate veikti, kokius baldus terasoje žadate statyti – visa tai lemia terasos dydį. Nusimatykite vietą kepsninei, supamam krėslui ir visiems kitiems pageidaujamiems terasų atributams. Neįrenginėkite terasos aklai, kad vėliau netektų gailėtis, jog netelpa norimas sodo baldų komplektas ar visi svečiai“, – pažymi pašnekovė.

Ji tęsia, kad dažniausiai rekomenduojamas minimalus įrenginėjamos terasos plotis – 3 m, tačiau, kad terasa būtų erdvesnė ir patogesnė, rekomenduojama plotį didinti pagal galimybes.

„Taip pat svarbu kuo anksčiau numatyti terasai vietą. Geriausia vieta jai – pietrytinė, pietinė arba pietvakarinė namo pusė, nes terasa – tai ta vieta, kurioje gyventojai leidžia vakarus bei savaitgalius su šeima ar draugais, palydi saulę, vasaros sezono metu pasitinka rytinę saulę su kavos puodeliu. Pietinė kryptis turi ir dar vieną privalumą – taip pratęsiamas terasos naudojimo sezonas, kadangi saulė dieną aktyviausia ir šilčiausia“, – pataria E. Uckutė.

Idėjos sodo terasai

Pašnekovės teigimu, planuojant terasos aukštį, rekomenduojama atsižvelgti į pastato durų aukštį. Svarbu, kad terasa nebūtų per žema, geriausia – lygi su pastato grindimis arba laipteliu žemesnė. Plotas po terasa – idealus žolei augti, todėl prieš renkant terasos karkasą, verta po terasa pakloti geotekstilę ir ją prispausti smėliu ar skalda. Taip išvengsite pro terasos grindis styrančių augaliukų.

Medžiagos, tinkamos terasos įrengimui

Kitas svarbus aspektas – medžiagos, iš kurias naujakuriai naudos terasos įrengimui. E. Uckutės teigimu, mūsų nepastovaus klimato sąlygomis vis populiaresnis tampa itin ilgaamžiškas medžio-plastiko kompozitas, kitaip vadinamas WPC. Iš jo gaminamos terasų lentos ir plytelės.

„Didžiausias šios medžiagos pranašumas tai, kad ji ilgai išlaiko geriausias medienos savybes, natūraliai atrodo, ją malonu liesti ir ja vaikščioti. Taip pat WPC gaminiai, kitaip nei mediena, neturi atplaišų ir ilgainiui natūralioje medienoje atsirandančio šiurkštumo. Taip pat jai nebūdingi pagrindiniai medienos trūkumai – skilimai, įtrūkimai, pleišėjimai, lentų raitymasis, spalvos praradimas. WPC terasoms nereikia papildomos priežiūros – jų nereikia dažyti bei impregnuoti“, – paaiškina pašnekovė.

Ji tęsia, kad vis tik nusprendus rinktis natūralios medienos terasą ir norint užtikrinti jos ilgaamžiškumą, privalu pasirūpinti jos priežiūra. Kadangi mediena yra natūrali medžiaga, itin svarbu ją laiku ir tinkamai apsaugoti nuo pašalinių veiksnių – saulės ir vandens. Tam skirtos apsauginės medienos alyvos.

Idėjos sodo terasai

„Intensyvios saulės poveikis neapsaugotai medienai – trūkinėjančios terasos lentos, UV spinduliai taip pat daro įtaką medienos pilkėjimui. Nuolatinė drėgmė kuria palankią terpę veistis medieną žalojantiems grybams, todėl ypač svarbu medieną apsaugoti specialiomis priemonėmis nuo nuolatinio drėkimo. Įrengus medinę terasą pavasarį, pirmą kartą profilaktiškai alyvuoti rekomenduojama jau rudenį, o vėliau procedūrą rekomenduojama kartoti. Šią procedūrą geriausia atlikti sausą, nelietingą dieną, taip pat svarbu, kad alyva visiškai išdžiūtų ir įsigertų į medieną“, – akcentuoja pašnekovė ir priduria, kad terasos lentas prižiūrint netinkamai, jos gali papilkėti, atsirasti atspalvių skirtumas ar netgi pelėsis.

Stogas – pagal poreikį

Dažnai gyventojams kylantis klausimas – ar terasai būtinai reikalingas stogas. Anot E. Uckutės, terasos stogas suteikia daugiau komforto, jis saugo nuo saulės, lietaus.

„Terasoje su stogu laiką galima leisti tiek šviečiant kaitriai saulei, tiek lyjant smarkiam lietui. Žinoma, stogas saugo ir terasos medieną – sukuria papildomą apsaugą nuo tiesioginių saulės spindulių ir drėgmės poveikio. Įrenginėjant terasos stogą, rekomenduojama naudoti skaidrias stogo dangas – taip užtikrinsite, kad į gyvenamąsias patalpas pateks daugiau šviesos.Vis tik tinkamai apsaugota ir prižiūrima terasos mediena taip pat gali tarnauti ilgai, išsaugodama savo ilgaamžiškumą“, – pažymi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)