Ko gero, nesumeluosiu sakydama, kad taip vadinama variegatinė monstera (lot. monstera variegata) yra vienas geidžiamiausių kambarinių augalų. Šia gėlė domisi tiek augalų entuziastai, tiek kolekcininkai, o įvairiose socialinių tinklų grupėse, skirtose augalams parduoti, būtent variegatinė monstera yra viena paklausiausių prekių.

Minėtas augalas išties traukia akį – jo lapai yra baltos ir žalios spalvos, su skylutėmis, o pats augalas gali užaugti įspūdingo dydžio.

Prisijaukinti variegatinę monsterą pavyko ir vilnietei Augustei. Vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje pasidalinusi savo augalo nuotrauka, vilnietė netruko sulaukti kitų augalų entuziastų susižavėjimo, šalia nuotraukos išsirikiavo daugybė klausimų apie monsteros priežiūrą.

Delfi Būstas taip pat nusprendė pasidomėti, kokia iš tiesų yra šio gigantiško augalo paslaptis. Interviu metu pašnekovė pasidalino, kokia laistymo sistema labiausiai pasiteisino auginant monsterą, kodėl gėlė auginama ne žemėse, taip pat moteris papasakojo, kas laukia jau ir taip lubas siekiančio augalo.

Namuose - bent 20 augalų

Kaip teigia vilnietė A. Kazankovaitė, praeityje jos ir augalų santykis nebuvo pats geriausias – moteris sako numarinusi net kaktusą.

Tačiau situacija iš esmės pasikeitė prieš ketverius metus, kai Augustė apsilankė vienoje parduotuvėje ir išvydo ją sužavėjusį augalą – alokaziją. Šią gėlę vilnietė nedvejodama įsigijo, tai buvo pirmasis jos augalas.

„Alokazijos gan sunkiai auginamos, bet aš to nežinojau. Vienu metu mano alokazija jau merdėjo, bet buvo didžiulis noras palaikyti augalą gyvą, todėl pradėjau domėtis augalais, pačiomis alokazijomis“, – pasakoja vilnietė. Ji priduria, jog vėliau meilė augalams tik stiprėjo, moteris įsigydavo vis daugiau augalų.

Alokazija buvo pirmasis Augustės įsigytas augalas

Šiuo metu Augustė savo namuose suskaičiuotų bent 20 vazoninių augalų. Kaip teigia pašnekovė, labiausiai jai patinka retesni augalai, išskirtinai – jau minėtos alokazijos. Pasak Augustės, šios gėlės ją labiausiai žavi dėl neįprastų savo formų ir lapų.

Tiesa, Augustė sako auginanti ir kelias orchidėjas, tačiau su jomis situacija sudėtingesnė – pašnekovė patikina, kad dar tik bando susidraugauti su šiais augalais.

Paklausta, iš kur apsirūpina norimomis gėlėmis, vilnietė išduoda ieškanti jų visur.

„Augalus perku parduotuvėse, kartais randu „Facebook“ grupėse, kartais siunčiuosi iš užsienio. Pavyzdžiui, savo pirmają monsterą pirkau parduotuvėje „Etsy“, – komentuoja vilnietė.

Augustė savo namuose suskaičiuotų bent 20 vazoninių augalų.

Buvo pasiryžusi sumokėti ir daugiau

Toliau vilnietė Augustė pasakoja apie milžinę monsterą, kurios nuotrauka neseniai pasidalino vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje.

Kaip tikina pašnekovė, prieš porą metų vienoje tokių grupių ji rado skelbimą apie parduodamas monsteros šakeles. Tiesa, šios šakelės buvo parduodamos Kaune, tačiau vilnietės Augustės tai nesustabdė – nuvažiavusi į Kauną, vietoje planuotos vienos šakelės ji įsigijo dvi.

Tiesa, suma, kurią Augustė paklojo už kiekvieną monsteros šakelę, – išties nemaža. „Tada kaina buvo gana didelė, už vieną augalą mokėjau 120 eurų. Buvau pasiryžusi sumokėti ir daugiau. Tai buvo atkirptos šakelės, bet jau paūgėjusios, su lapais“, – prisimena pašnekovė.

Delfi atkreipia dėmesį, kad monsteros iš tiesų yra brangūs augalai. Nors šių dienų augalų rinkoje kainos kiek mažesnės nei tada, kai gėlę pirko Augustė, vis tik už atkirptą augalo šakelę dabar galima sumokėti apie 50 eurų, o už kiek praaugintą augalą – gerokai virš 100.

Taip Augustės monstera atrodė prieš metus

Paklausta, kodėl norėjo įsigyti būtent tokią gėlę, Augustė pateikia labai konkretų atsakymą.

„Norėjau būtet variegatinės monsteros, nes man jos labai gražiai atrodė. Galvojau, būtų faina, jeigu ji didelė užaugtų. Dėl to jos ir nekarpiau, nes, kiek žinau, žmonės mėgsta jas pakarpyti. O aš norėjau užsiauginti didelę, kad mane džiugintų“, – sako vilnietė.

Monstera siekia beveik du metrus

Vilnietė pasakoja, kad savąją monsterą ji parėmė vos tik parsivežusi namo, kad augalas galėtų kopti į viršų ir leistu didesnius, brandesnius lapus. Pasak pašnekovės, yra daugybė būdų, kaip galima paremti monsterą. Pavyzdžiui, sako vilnietė, vieni šias gėles paremia pagaliukais, bambukais, o pati Augustė pritaikė kitokį būdą.

„Aš nusipirkau tokią grotuotą tvorelę, susukau ją, sutvirtinau ir pridėjau džiovintų samanų. Groteles reikėtų padidinti, nes jau gėlė nebeturi kur kopti, ir reikėtų samanų daugiau pridėti, daugiau palaistyti, nes orinės šaknys kabinasi ten, kur yra drėgmė“, – paaiškina Augustė.

Monsteros auginimui Augustė naudoja samanas

Ne ką mažiau svarbus niuansas – ir monsteros laistymas. Pasak pašnekovės, augalas pradėjo augti žymiai greičiau, kai Augustė jį persodino į vazonus, kurie yra savaime laistomi. Vilnietė paaiškina, kad tokiuose vazonuose augalas gali pasiimti būtent tiek vandens, kiek jam ir reikia.

Ji priduria, kad minėto tipo vazonuose yra vandens rezervuaras, į kurį ir yra pilamas vanduo.

„Žinau, kad kai kurie žmonės rekomenduoja leisti augalui pabūti kurį laiką be vandens, bet aš pastebėjau, kad man nepasiteisino šitas variantas. Aš visą laiką, kai matau, kad rezervuare tuštėja vandens, papildau jį“, – komentuoja pašnekovė.

Augustė naudoja savaime laistomus vazonus su rezervuaru

Taip pat Augustė nusprendė surizikuoti ir brangiąją monsterą persodinti ne į taip vadinamą akmenukų substratą, kuriame visiškai nėra žemių.

Kitas svarbus apsektas – trąšos. Augustė sako trąšas naudojanti kiekvieną kartą, kai laisto monsterą. Mat gėlei, augančiai ne žemėje, reikia daugiau mineralų.

Baigdama pasakoti istoriją apie savo gigantę monsterą, Augustė atskleidžia – gėlės aukštis šiuo metu siekia 195 cm.

„Tikriausiai teks pjauti viršūnę – negaliu leisti augti į lubas“, – šypsodamasi pasakojimą užbaigia pašnekovė.

Augustė atskleidžia – gėlės aukštis šiuo metu siekia 195 cm.