Dėl oro sąlygų peržydi greičiau

„Lietuvoje turime itin ilgą žiemos laikotarpį ir anksti pavasarį visi esame labai pasiilgę žiedų, o magnolijos yra vienos iš pirmųjų, kurios pražįsta. Todėl magnolija yra pats populiariausias augalas, kuris pavasarį domina žmones. Toliau Dar įvardinčiau sakuras, kurios taip pat kelia didžiulį susidomėjimą“, – pasakoja Garliavos medelyno dizainerė Kristina Žėbė.

Dizainerė Kristina Žėbė

Yra keletas magnolijų veislių, kurios Lietuvoje gerai auga ir žiemoja, tik, ekspertės teigimu, yra labai svarbu parinkti tinkamą joms vietą ir gerai pasodinti. Vienos populiariausių Lietuvoje yra žvaigždinės magnolijos – jos anksčiausiai pražysta baltais, švelniais rausvais žiedais, itin gausiai žydi, auga kaip krūmas. Taip pat mėgstamos sulanžo, kobus veislės magnolijos, džiuginančios įvairiais žiedais – nuo baltos, rausvos iki purpurinės.

Priklausomai nuo veislės ir oro sąlygų, magnolijos žydi balandžio-gegužės mėnesiais ir žydėjimas trunka iki kelių savaičių.

Magnolijos

„Žinoma, jei oro temperatūra pakyla iki 27 laipsnių šilumos, kaip buvo prieš kelias savaites, ar išpuola šalnos, žydėjimo laikas sutrumpėja. Žiedai nepasirodo visi vienu sykiu – pirmieji prasiskleidžia daugiausia saulės šviesos gaunantys viršutinių šakų žiedai, keliomis dienomis vėliau – apatinių šakų“, – pasakoja ekspertė apie medį, žydintį nuo savaitės iki kelių.

5 patarimai, kaip tinkamai pasodinti magnoliją

Norintiems prie namų ar sodyboje pasisodinti magnoliją, jei ji auginta vazone, galima tai padaryti bet kuriuo šilto sezono metu – augalo šaknynas būna susiformavęs.

Magnolijos

Itin svarbus žingsnis – parinkti tinkamą vietą. „Magnoliją reikia palepinti – ji nori augti daug saulės, šviesos turinčioje vietoje. Šis medis mėgsta erdvę, tad būtų gerai jo nesodinti arti namo. Ir dar kas labai svarbu – kad toje vietoje nebūtų nuolatinio skersvėjo, nes magnolija mėgsta užuovėją“, – pasakoja specialistė.

Kitas svarbus etapas – tinkamai paruošti sodinimo vietą. Reikėtų iškasti gerokai didesnę duobę nei perkamos magnolijos vazono dydis – kad augalas lengviau ir greičiau galėtų įsitvirtinti. Ir pagerinti esamą gruntą – tai yra, į jį įdėti kompostinės žemės, juodžemio ir šiek tiek rūgščių durpių – šių nereikia padauginti.

Magnolijos

„Pažiūrėkite, kad sodinimo vietoje žemė nebūtų permirkusi. Magnolija mėgsta švelniai rūgščią, vandeniui laidžią žemę. Medis nemėgsta ir perdžiūvusios žemės, taigi, laistyti reikia saikingai“, – sako K. Žėbė.

Magnolijos šaknys yra augančios paviršiuje, todėl pasodinus rekomenduoja pamulčiuoti – kad dirvožemyje būtų palaikomas optimalus drėgmės kiekis.

Magnolijos

Nužydėjus žiedams medis nepraranda dekoratyvumo – pasidengia sodriai žalios spalvos lapais. Iki 2–4 metrų užaugantis medis turi masyvių lapiją, kuri vasarą sukuria puikų pavėsį. Žinoma, kol medis pasiekia tokį aukštį, tenka lukterėti.

Ką daryti, jei pasodinta magnolija nežydi vieni metai, kiti?

„Pirmiausia, žydėjimas priklauso nuo rūšies. Visos magnolijos nežydi pirmaisiais metais. O, tarkime, cobus magnolijos nežydi 10 metų ir net ilgiau. Kitas aspektas – pasodinimas ir medžiui parinkta vieta. Galbūt augalui ji nepatinka, gal jis stresuoja, yra nekokios augimo sąlygos. O gali būti, kad šalna žiedus pakando“, – priežastis vardijo medelyno dizainerė.

Magnolijos

Norint greičiau sulaukti žiedų verta sodinti jau kiek ūgtelėjusį medį – apie metro ūgio. „Tikrai nerekomenduoju pirkti 20–30 centimetrų medelio, nes tada tikrai žiedų teks laukti ne vienerius ir ne dvejus metus“, – įspėja ekspertė.

Beje, verta paminėti, kad magnolijos labai nemėgsta persodinimo. Todėl rekomenduojama iškart numatyti jai tinkamą vietą.