Pirmiausia, kaip „Delfi būstas“ jau rašė, grilinimas gali būti ta veikla, kuri gerokai patuštins jūsų piniginę. Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyrius vyriausiasis specialistas Kęstutis Skrickis informavo, kad naudojant grilius, kūrenamus kietu kuru, privaloma laikytis šių Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų:

Kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų.

Patalpose, balkonuose, lodžijose, erkeriuose, terasose ir ant pastato stogo draudžiama naudoti kepsnines, šašlykines ir rūkyklas, kurioms naudojamas kietasis kuras, jei kitaip nenumato gamintojo naudojimo instrukcija.

„Vadovaujantis minėtų punktų nuostatomis pastatų balkonuose, terasose naudoti kietu kuru kūrenamus grilius draudžiama. Atvirose teritorijose minėti griliai galėtų būti naudojami tik ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. Pastatų terasos traktuotinos kaip pastatų dalys, todėl 6 m atstumas turi būti išlaikomas ir iki jų. Analogiški reikalavimai taikytini ir grilių naudojimui privačiuose sklypuose“, – atsakyme pabrėžė ekspertas.

Grilinimas balkone

Aukščiau išvardintų reikalavimų nesilaikymas užtraukia baudą asmenims nuo 10 iki 70 Eur. Tiesa, K. Skrickis akcentuoja, kad elektrinius ar dujinius grilius galima naudoti be minėtų apribojimų tiek balkonuose, tiek terasose.

„Todėl siūlytume gyventojams rinktis būtent tokio tipo grilius, kepsnines ir pan.“, – sako pašnekovas.

Baudą galite gauti ir už triukšmą

Tačiau kitas nusižengimas, už kurį gyventojai gali būti nubausti – triukšmas. Garsi muzika, rėkavimas net ir nuosavoje terasoje, kieme ar balkone ir kitaip trikdomas kaimynų poilsis taip pat gali užtraukti baudą.

Vakarėlis kieme

„Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnyje nustatyta atsakomybė už šauksmus, švilpimą, garsų dainavimą arba grojimą muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kitus triukšmą keliančius veiksmus gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą.

Dažniausiai pasitaikantis administracinis nusižengimas, susijęs su triukšmu, tai ANK 488 straipsnyje numatyti administraciniai nusižengimai, kuriuos padaro asmenys, gyvenamosiose patalpose garsiai grodami garsiniais aparatais ir tokiu būdu trikdydami kitų asmenų ramybę, poilsį ir rimtį“, – informuoja Lietuvos policija.

Tokie veiksmai užtraukia baudą nuo 20 iki 80 eurų. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo 80 iki 300 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)