Šiltus savaitgalio vakarus malonu leisti su draugais ir šeima nuosavoje terasoje. Tačiau tokioms pramogoms reikia turėti saiką, antraip jos gali trukdyti kaimynų ramybę. Net ir nuosavo namo kieme negalima elgtis kaip panorėjus, triukšmauti ir kitaip erzinti šalia gyvenančius žmones. Tačiau panevėžietė Agnė sako, kad tai supranta ne visi. Ji pasakoja, kad vos tik sušilus orams, jos kaimynai audringai mini kone kiekvieną savaitgalį ir moteris nebegali tverti: nori perspėti kitus.

Vakarėlis kieme

„Viskas prasidėjo sušilus orams. Kaimynai pagaliau baigė terasos įrengimo darbus ir penktadienį joje šventė. Pagalvojome, kad gerai, matyt, mini įkurtuves, nieko nesakėme. Tačiau po savaitės – ir vėl balius. Ėjo trečia gegužės savaitė – balius. Visi tikrai ganėtinai daug išgėrę, suaugę rėkauja, dainuoja, muzika iki paryčių, vaikai klykauja po visą kiemą. Su vyru nuėjome paprašyti arba keltis į vidų, arba švęsti tyliau, bet mums buvo pasakyta, kad tai – jų valdos ir jie turi teisę jose daryti tai, ką nori. Ar čia tiesa? Ar aplinkui žmonės jau negali skųstis? Kaip šlapiu skuduru per veidą, buvau apstulbusi. Absurdas. Nedarykite mano klaidos, įspėju, iškart kvieskite policiją“, – tikina panevėžietė.

Asociatyvioji nuotr.

Paklausta, ar jau kreipėsi į policiją, moteris teigia to dar nedariusi. Tačiau Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis ragina gyventojus, kurie kenčia dėl kaimynų triukšmo, kviesti policijos pareigūnus, kurie visuomet įvertina aplinkybes ir sudrausmina ramybės drumstėjus. Maža to, už triukšmo kėlimą net ir savo kieme ar net daugiabučio namo balkone gresia bauda.

Vakarėlis kieme

„Administracinių nusižengimų kodekso 488 straipsnyje nustatyta atsakomybė už šauksmus, švilpimą, garsų dainavimą arba grojimą muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kitus triukšmą keliančius veiksmus gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 val. iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 val. iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą.

Dažniausiai pasitaikantis administracinis nusižengimas, susijęs su triukšmu, tai ANK 488 straipsnyje numatyti administraciniai nusižengimai, kuriuos padaro asmenys, gyvenamosiose patalpose garsiai grodami garsiniais aparatais ir tokiu būdu trikdydami kitų asmenų ramybę, poilsį ir rimtį“, – komentuoja pašnekovas.

Priekinis namo kiemas

Tokie veiksmai užtraukia baudą nuo 20 iki 80 eurų. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo 80 iki 300 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)