Nors daugiabučio balkonuose negalima rūkyti, kaimynas sukėlė gaisrą

Prieš trejus metus, 2020-aisiais, Lietuvoje įsigaliojo įstatymas, pagal kurį daugiabučio namo balkonuose, terasose ir lodžijose galima uždrausti rūkyti, jeigu tam paprieštarauja bent vienas gyventojas. Lietuvos Respublikos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 9 punkte (toliau – Įstatymas) nurodoma, kad Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabaką, tabako gaminius, su tabako gaminiais susijusius gaminius) draudžiama daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. Nustatyta tvarka pateikus prieštaravimą, savivaldybės administracijos direktorius įsakymu uždraudžia rūkyti daugiabučiame name, apie tai gyventojus privalo informuoti daugiabučio namo administratorius, pirmininkas ar kitas atsakingas asmuo.

Asociatyvioji nuotr.

Visgi, praktiškai ne visuomet viskas klostosi taip, kaip numatoma teoriškai, ir kai kurie gyventojai draudimo rūkyti daugiabučio balkone nepaiso. Dar blogiau: jų neatsakingumas gali sukelti didelę nelaimę. Vilnietė Vytenė su „Delfi būstas“ sutiko pasidalinti pamokančia istorija, kaip jos kaimynas, išmetęs vieną nuorūką pro balkoną, vos nepadegė viso daugiabučio.

„Gyvenu Vilniuje daugiabutyje, kuriame uždrausta rūkyti. Atrodo, kad kaimynai padorūs žmonės, netriukšmauja, vairuoja prabangius automobilius, bet taisyklių nesilaiko. Savo terasoje vis randu nuorūkų. Žinau, kad ir kitose laiptinėse ta pati bėda. Visgi kažkaip ši situacija neerzino, mat rūkalų kvapo nejusdavau.

Tačiau viskas pasikeitė gegužės 23 dieną. Tą sekmadienį vakare nusprendžiau nueiti į parduotuvę. Išėjusi į laiptinę girdėjau triukšmą, mačiau, kad bendroje terasoje renkasi žmonės. Sutikti kaimynai informavo, kad 6 aukšte dega balkonas. O tada pro šalį laiptais prabėgo du gaisrininkai“, – pasakoja moteris.

Dėl nuorūkos užsidegęs daugiabutis

Ji tęsia, kad, laimei, gaisras balkone buvo laiku pastebėtas, tad ugnis niekur neišplito, o laiptinėje dūmų kvapas laikėsi neilgai. Svarbiausia – niekas nenukentėjo, buto gyventojų tuo metu nebuvo namuose.

„Tik užgesinus gaisrą paaiškėjo, kad jis kilo nuo nuorūkos. Kažkas rūkė ir savo nuorūką išmetė. Ši nukrito į 6 aukšte esančio balkono vazoną. Vazone buvo durpės. Tiek užteko, kad kiltų gaisras.

Yra protu sunkiai suvokiama, kad žmonės tokie neatsakingi. Name uždrausta rūkyti, tačiau jie toliau rūko ir dar gaisrą sukėlė. Aišku, surasti kaltininkų nepavyks – daug aukštų, daug balkonų. Bet, tikiuosi, kad šie žmonės ilgai atsimins, kad sukėlė tokį pavojų nekaltų namo gyventojų gyvybėms“, – piktinasi moteris.

Dėl nuorūkos užsidegęs daugiabutis

Gresia baudos

Uždraudus rūkyti daugiabučiame gyvenamajame name, savivaldybės administracija informuoja daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administratorių, jungtinės veiklos sutartimi įgaliotą asmenį, daugiabučio namo savininkų bendriją ar kitą už namo bendrojo naudojimo objektų valdymą atsakingą asmenį, kurie privalo informuoti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkus apie nustatytą draudimą bei įrengti informacinius ženklus.

Draudimo rūkyti nesilaikantys asmenys atsako pagal Administracinių nusižengimų kodekso 492 straipsnį ir jiems gali būti skirtas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų. „Delfi būstas“ pasidomėjo, ar yra asmenų, gavusių įspėjimą arba naudą už rūkymą balkonuose. Kaip teigia Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis, atskirai tokia statistika nėra vedama, tačiau pabrėžia, kad Tabako kontrolės įstatymo 19 straipsnio 8 dalyje nustatyta, kad teisę atlikti administracinio nusižengimo tyrimą turinčio pareigūno reikalavimu buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas turi šiam pareigūnui nurodyti asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenis (vardą, pavardę ir gyvenamosios vietos adresą). Buto ar patalpos savininkas arba kitų daiktinių teisių turėtojas, nenurodęs asmens, kuris rūkė buto ar patalpos balkone, terasoje, lodžijoje, duomenų, atsako Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nustatyta tvarka.

Rūkymas

Kitaip tariant, jeigu policija gauna informacijos, kad kažkuriame iš daugiabučio balkonų buvo rūkoma, o to buto gyventojas atsisako nusižengimą padariusio žmogaus duomenis, jis taip pat gali gauti baudą - už tokį administracinį nusižengimą numatyta bauda nuo 30 iki 60 eurų. Už tokį nusižengimą padarytą pakartotinai (ANK 492 straipsnio 4 dalis) numatyta bauda nuo 60 iki 200 eurų bauda.

Užtenka vieno žmogaus prašymo

Delfi primena, kad Lietuvos Respublikos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 9 punkte (toliau – Įstatymas) nurodoma, kad Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabaką, tabako gaminius, su tabako gaminiais susijusius gaminius) draudžiama daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, kai bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. Nustatyta tvarka pateikus prieštaravimą, savivaldybės administracijos direktorius įsakymu uždraudžia rūkyti daugiabučiame name.

Nekilnojamas turtas

Jeigu prieštaravimą pareikš asmuo, kuris gyvena, bet nėra deklaravęs gyvenamosios vietos konkrečiame daugiabučiame gyvenamajame name, draudimas rūkyti bus panaikintas po 6 mėnesių, jeigu prieštaravimą pareiškęs asmuo per 6 mėnesius nuo prieštaravimo pareiškimo dienos nedeklaruos gyvenamosios vietos tame name. Nuomininkas, kuris nėra deklaravęs gyvenamosios vietos, taip pat gali pateikti prieštaravimą. Jeigu per 6 mėnesius nuomininkas nedeklaruos gyvenamosios vietos tame daugiabutyje, draudimas bus panaikintas.

Teisės aktų registre viešai skelbiamame savivaldybės administracijos direktoriaus įsakyme negali būti nurodyti gyventojo, pareiškusio prieštaravimą, asmens duomenys. Savivaldybės administracija taip pat neteikia duomenų apie prieštaravimus pareiškusius asmenis, jeigu besikreipiantis asmuo nepagrindžia duomenų gavimo būtinumo pagal asmens duomenų apsaugą reglamentuojančius teisės aktus. Asmens noras žinoti prieštaravimą pareiškusį asmenį nėra pakankamas pagrindas teikti duomenis, tad prašymas – visiškai anonimiškas.

Reikėtų pabrėžti, kad tabako gaminiu laikoma ir elektroninė cigaretė, elektroninių cigarečių pildyklė, rūkomasis žolinis gaminys, todėl nė vieno iš šių alternatyvų, uždraudus daugiabutyje rūkyti, naudoti negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)