Pastebėti lovos blakes nėra lengva, todėl jos gali tapti erzinančiu reiškiniu, kuriuo nebus taip paprasta atsikratyti. Šilta lova yra tikras rojus parazitams, nes juos vilioja šiluma ir kraujas, o tai reiškia, kad privalote itin rūpintis švara ir higiena. Ekspertai pasidalijo šešiais požymiais, kurie gali liudyti, jog jūsų namuose įsiveisė patalinės blakės.

1. Neįprastas kvapas

„Bed Kingdom“ ekspertai paaiškino: „Vienas iš pirmųjų patalinių blakių požymių yra keistas, pelėsį primenantis kvapas, tvyrantis miegamajame, nors jis, atrodytų, ir neturi akivaizdžios priežasties, pavyzdžiui, nešvarios drabužių krūvos.

„Kai patalinės blakės jaučia pavojų, jos skleidžia vadinamuosius pavojaus feromonus, turinčius silpną aviečių, kalendrų ar migdolų kvapą“.

„Sunkiais patalinių blakių atvejais šis kvapas susimaišo su negyvų blakių bei išnarų kvapu, kuris sukuria rūdžių kvapą“.

Patalinės blakės

2. Įkandimai

Jei po nakties atsibundate su paraudusiais, niežinčiais įkandimais, tai gali būti patalinių blakių požymis, nes jos paprastai naktį minta krauju.

Įkandimai dažniausiai atsiranda ant rankų, plaštakų ir kojų. Jie būna susitelkę į nedideles grupes, tačiau gali būti ir pavieniai.

„Šie įkandimai paprastai nėra pavojingi, bet kai kurie žmonės gali būti alergiški. Taigi, jei juntate stiprų niežulį, sukąstos vietos patino, iškilo pūslės, pradėjote karščiuoti, labai svarbu kreiptis į gydytoją“.

3. Kraujo dėmės

„Kai parazitas baigia maitintis, galite ištepti lovą krauju, jei, pavyzdžiui, staigia versdamiesi ant kito šono, jį pritrėkšite“, - tęsė ekspertai.

„Jei ant patalynės ar drabužių pastebėjote nedideles kraujo dėmeles, pirmiausia patikrinkite, ar ant jūsų kūno nėra kokių nors priežasčių, pavyzdžiui, nuplėštų šašų“.

Patalinės blakės

„Jei jokios regimos kraujo priežasties nepastebėjote, gali būti, kad šios dėmės atsirado nuo patalinių blakių“.

4. Tamsios arba rudos dėmės

Ant čiužinių, paklodžių, lovos galvūgalio ir net sienų gali pasirodyti tamsiai rudų, rašiklio galiuko dydžio išmatų žymių.

Pasak ekspertų, jos yra daug mažesnės už kraujo dėmes, todėl jas pastebėti gali būti gana sunku.
„Jos taip pat skleidžia silpną rūdžių kvapą, kuris įsilieja į bendrą kambario kvapą“, – pridūrė jie.

5. Kiaušinėliai

Profesionalai pažymi: „Pastebėti patalinių blakių kiaušinėlius nėra paprasta, nes jie yra tik 1 mm ilgio“.

„Juos galima rasti atkreipus dėmesį į viską, kas jūsų lovoje primena mažus ryžių grūdelius“.
„Jie gali būti prilipę prie įvairių paviršių, bet paprastai slepiasi čiužinio siūlėse, plyšiuose arba už lovos galvūgalio“.

6. Išnaros

Blakių išnaras dažnai lengviau pastebėti nei pačias patalines blakes, ir tai yra vienas iš ankstyviausių ženklų, kad jūsų namuose priviso šių parazitų.

Patalinės blakės

Ekspertai teigė, kad patalinės blakės skirtingais gyvenimo ciklais neriasi kelis kartus, todėl jų apvalkalėliai gali būti įvairaus dydžio.

Miegamojo priežiūros profesionalai sakė: „Blakių išnaros būna geltonos ir permatomos. Jos lieka čiužinių siūlėse, raukšlėse bei tarpuose ar net tokiose vietose kaip sienų ir baldų plyšiai“.

Jei norite apsaugoti savo namus nuo patalinių blakių antplūdžio, mažinkite kambariuose nenaudojamų daiktų kiekį ir reguliariai skalbkite patalynę, antklodes bei lovatieses aukštoje temperatūroje.

Taip pat reguliariai siurbkite namus dulkių siurbliu ir, jei įmanoma, valykite baldus garais.

„Daugelis žmonių laukia vakaro, kad galėtų jaukiai susirangyti lovoje: atsipalaiduoti, pažiūrėti mėgstamą serialą ar susivynioti į pledą su įtraukiančia knyga“, – teigė „Bed Kingdom“ atstovas spaudai.

„Deja, šį malonumą gali sugadinti patalinės blakės, todėl svarbu žinoti, į kokius požymius reikia atkreipti dėmesį, kad neleistumėte joms išplisti ir spėtumėte laiku jas išnaikinti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją