Į ką reikėtų atsižvelgti prieš pereinant prie saulės baterijomis tiekiamos energijos

Jeigu solidžiomis atliekamų pinigų sumomis nedisponuojate, perėjimas prie saulės baterijomis tiekiamos energijos nebus visiškai neskausmingas. Kristina Morales, Klivlande, Ohajuje, nekilnojamojo turto agentūrą įkūrusi nekilnojamojo turto agentė, per pokalbį su portalu „Apartment Therapy“ sutiko atskleisti tam tikrus niuansus.

Grąžos laikotarpis

Nors aplinkosaugos požiūriu sprendimas „nukirsti“ elektros tiekimo įmonės nutiestus laidus be galo sveikintinas, finansiniai pranašumai pradžiugins ne iš karto: toks žingsnis pareikalaus nemenkų investicijų, bet apie taupymą bus galima kalbėti tik kur kas vėliau.

Štai kodėl saulės baterijų plokštes panorusius susimontuoti namų savininkus K. Morales stengiasi įspėti apie grąžos periodą – laikotarpį, per kurį iš investuotų lėšų gaunama grąža (pinigai, kuriuos tektų leisti apmokant sąskaitas už elektrą) „kompensuoja“ pradžioje investuotą (t. y. už saulės baterijų plokštes sumokėtą) sumą. Kuo šis laikotarpis ilgesnis, tuo mažesnės grąžos reikia tikėtis iš investicijos.

„Numatant grąžos laikotarpį, reikia atsižvelgti į tokius veiksnius kaip santaupos, atsirandančios dėl komunalinių mokesčių sumažėjimo, lokalaus masto mokesčių lengvatų, taip pat montavimo išlaidos ir kt.“, – vardija K. Morales.

Saulės elektrinė

Saulės šviesos kiekis

Saulės baterijų plokštes, žinia, maitina saulės spinduliai, todėl svarbu atsižvelgti į tai, koks saulės šviesos kiekis tenka jūsų namui. Jei namas stovi Šiaurės pusrutulyje, daugiausia saulės šviesos tenka į pietus nukreiptam stogui, o jei Pietų – priešingai. Deja, dėl tam tikrų aplinkybių net ir tokia stogo padėtis negarantuoja maksimalios grąžos iš investicijų.

„Jei namą supa saulės šviesą užstojantys medžiai arba aukšti pastatai, apie optimalų investicijų į saulės baterijų plokštes atsipirkimą galite pamiršti“, – sako K. Morales.

Nuomoti ar pirkti

Saulės baterijų plokščių lizingo pranašumas tas, kad sąskaitų už elektrą sumažėjimą pajusite tuoj pat, tačiau neteks pasidžiaugti jokiomis mokesčių paskatomis, kuriomis visada norisi pasinaudoti.

„Apskritai, namai, ant kurių sumontuotos saulės baterijų plokštės, yra brangesni, tačiau tik tokiu atveju, jeigu tos plokštės nupirktos, – atkreipia dėmesį K. Morales. – Jei plokštės nuomojamos išperkamosios nuomos pagrindu, namo vertė nepadidėja, nes nuomotojui lieka visi įsipareigojimai.“

Svarbu ir tai, kad, lygiai kaip automobilio nuomos atveju, kas mėnesį tenka mokėti už saulės baterijų plokštes, kurios niekada jums nepriklausys.

Ar saulės baterijų plokštės turi įtakos namo pardavimo kainai

Ar pavyktų pasiimti saulės baterijų plokštes, jei tektų išsikelti į kitą namą? Techniškai tai įmanoma. Deja, tai nėra nei paprasta, nei pigu, todėl veikiausiai nuspręsite jas palikti, nebent tos plokštės būtų nuomojamos ir namo pirkėjas nesutiktų perimti nuomos įsipareigojimų. Tokiu atveju turėtų prisistatyti saulės baterijų plokščių montavimo įmonė.

Saulės elektrinė

Kita vertus, jei plokštės įsigytos, patartina jas palikti.

„Su saulės baterijų plokštėmis namus įsigyjančius pirkėjus masina perspektyva taupyti energiją ir išlaidas, todėl jie net sutinka daugiau mokėti, ypač jei namas aprūpintas ir kitais aplinkosaugos požiūriu perspektyviais sprendimais“, – sako K. Morales.

Kas tai per sprendimai? Pavyzdžiui, efektyviai energiją vartojantys prietaisai, vandenį taupantys santechnikos įrenginiai – kone bet kas, kas minimizuoja poveikį aplinkai ir garantuoja mažesnes išlaidas.

Nors saulės baterijų plokštes reikia laikyti pranašumu, atsiranda ir skeptikų. K. Morales juokauja, kad pastariesiems reikėtų surengti mokymus, per kuriuos būtų išaiškinta, kokią naudą teikia šitoks įtaisas.

„Parduodant namą su saulės baterijų plokštėmis, vertėtų pasiruošti apie sumažėjusias išlaidas bylojančias suvestines, atspindinčias mokesčius prieš plokščių sumontavimą ir vėlesnius, – pataria nekilnojamojo turto agentė. – Daugeliui pirkėjų būtina šį tą paaiškinti, kad jie suprastų, kaip viskas veikia, todėl pravarti bet kokia pagrįsta informacija, kurią galėtumėte jiems pademonstruoti.“

Ką reikia žinoti įsigyjant namą su saulės baterijų plokštėmis

Jeigu nusižiūrėjote namą, ant kurio stogo sumontuotos saulės baterijų plokštės, veikiausiai klaidos nedarote.

Visgi prieš džiūgaudami, kad neteks investuoti milžiniškų sumų (taip pat stebėti ant stogo laipiojančius montuotojus), turėtumėte išsamiau pasidomėti tomis saulės baterijų plokštėmis, kurios puikuojasi ant pirkti numatyto namo stogo. Toliau paminėti klausimai, kuriuos, anot K. Morales, privalote išsiaiškinti:

• Sužinokite, ar saulės baterijų plokštės nuomojamos, ar įsigytos. Jei plokštės nuomojamos, teks ir toliau mokėti nuomos mokesčius. Jei jos nupirktos, turite įsitikinti, kad už jas visiškai sumokėta.

• Sužinokite, kiek metų saulės baterijų plokštėms. Įprastai salės baterijų plokštės tarnauja 25–30 metų. Jei namo pardavėjas nebuvo vienas iš pirmųjų šių pažangių įrenginių entuziastų, bent keletą metelių jais rūpintis neteks.

„Kuo naujesnė plokščių sistema, tuo labiau kyla namo pardavimo kaina“, – įspėja K. Morales.

Bet kuriuo atveju turite pasiteirauti apie garantiją ir išsiaiškinti, koks galiojimo laikotarpis joje nurodytas.

• Numatykite taisymo darbų biudžetą. Saulės baterijų plokštės yra ganėtinai patvarios, bet gali nukentėti nuo ypač nepalankių oro sąlygų, todėl privalote numatyti tikėtinų taisymo darbų biudžetą.

Saulės energijos panaudojimas elektros energijos gamybai – be galo pažangus sprendimas. Nepaisant šito, turite pagalvoti, ar jis pasiteisins jūsų atveju. Jei žinote, kad po kelerių metų namą teks parduoti, investuoti į plokštes tikriausiai neprasminga, tačiau jei manote, kad įsikūrėte ilgam, belieka palinkėti kuo daugiau saulės energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)