Ar galima kavos tirščius naudoti kaip mulčių?

Mulčiaus naudojimas sode turi daug privalumų, tačiau daugelis žmonių mano, kad pasigaminti ar gauti mulčiaus nėra taip paprasta. Šiaudai ir kompostas gali tapti puikiu mulčiumi, tačiau nedaugelis žmonių turi krūvas šiaudų, o tam, kad gautumėte tinkamą kompostą, reikia laukti ne vieną mėnesį. Taigi atrodo, kad kavos tirščiai būtų puikus sprendimas sodininkams, norintiems mulčiuoti savo augalus.

Tačiau kavos tirščiai gali pakenkti daigų šaknims, nes stabdys jų augimą, jei jų bus užberta pernelyg storai. Be to, kava turi kofeino, kuris, kaip nustatyta, slopina augalų augimą. Kavos tirščiai – tai smulkios dalelės, kurios linkusios sulipti ir formuotis į gumulus. Šie gumulėliai gali tapti kliūtimi vandeniui ir kitoms maistinėms medžiagoms, kurias augalams reikia įsisavinti.

Kavos tirščiai

Taigi koks būtų atsakymas dėl kavos tirščių naudojimo mulčiavimui? Geriausia, jei prieš naudodami kavos tirščius mulčiavimui, sumaišytumėte juos su kitomis organinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, suplėkusiais lapais ar kompostu. Kavos tirščius taip pat reikėtų sumaišyti su viršutiniu dirvos sluoksniu, kad jie nesuliptų į gumulus. Svarbiausia, kad dirvožemis ir mulčius turėtų įvairaus dydžio dalelių, nes tai užtikrina gerą dirvožemio struktūrą ir leidžia augalams tinkamai absorbuoti vandenį bei maistingąsias medžiagas.

Ar galima kavos tirščius naudoti kaip trąšą?

Kavos tirščiai turi svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, azoto, kalio ir fosforo, taip pat keletą mikroelementų, todėl naudoti kavos tirščius kaip augalų trąšas yra puiki idėja. Maistinių medžiagų kiekis kiekvienoje kavos tirščių partijoje skirsis, tačiau kavos tirščius galima naudoti kaip lėtai išsiskiriančias trąšas. (Kavos tirščiai nėra tokie rūgštūs, kaip teigia kai kurie žmonės, todėl nerimauti, kad jie parūgštins dirvą, nėra pagrindo.)

Jei norite patręšti augalus kavos tirščiais, tiesiog pabarstykite jais dirvožemį plonu sluoksniu. Tik pasistenkite nenaudoti per daug ir nepriberti jų krūvomis. Kaip ir mulčiavimo kavos tirščiais atveju, stebėkite, kad jie nesuliptų į gumulus ir nesudarytų barjero vandeniui.

Dar vienas kavos tirščių privalumas? Kavos tirščius mėgsta sliekai, o sliekai yra būtina bet kurio sodo ekosistemos dalis. Taigi pabarstę kavos tirščių, savo žaliąją erdvę paversite šiek tiek patrauklesne sliekams.


Ar galima kavos tirščius mesti į kompostą?

Kompostavimas yra labai naudingas sodui. Egzistuoja dviejų rūšių kompostas: žaliasis ir rudasis. Kavos tirščiai priskiriami žaliajai kategorijai, nes jie yra žalioji medžiaga, turinti daug azoto. (Kavos tirščiai paprastai turi maždaug 1,45 proc. azoto.) Žaliosioms medžiagoms taip pat priskiriami maisto likučiai ir nupjauta žolė. Visos žaliosios medžiagos turi magnio, kalcio, kalio ir kitų mikroelementų.

Kavos tirščius (su popieriniu filtru ir visa kita) galite mesti į žaliojo komposto dėžę, bet kai ateis laikas tręšti augalus kompostu, žaliąsias medžiagas turėsite sumaišyti su rudosiomis. Jei žaliųjų medžiagų bus pernelyg daug, kompostas dvoks, tačiau jei jų bus per mažai, kompostas neatliks savo funkcijos: kompostas neįkais tiek, kiek reikėtų. Rudąjį kompostą sudaro tokios medžiagos kaip laikraščiai ir sausi lapai. Bendra taisyklė: rudosios ir žaliosios komposto medžiagos santykis turi būti 4:1.

Kavos tirščių rinkimo akcija

Ar gali kavos tirščiai atlikti pesticido funkciją?

Daugelis žmonių taip pat tvirtina, jog kavos tirščiai sodo lysvėse nubaido augalams kenkiančius šliužus ir sraiges. Nors priežastis nėra aiški – ar pati kavos tirščių tekstūra, ar kofeinas – tačiau šliaužiantys gyviai bet kokia kaina vengia šios medžiagos. Manoma, jog kavos tirščių nemėgsta ir skruzdėlės, nors moksliniai duomenys to nepatvirtina. Vienintelis būdas išsiaiškinti, ar kavos tirščiai tikrai gali atlikti natūralaus pesticido funkciją, yra pabandyti ir pažiūrėti, ar jie tikrai nubaidys įkyrius kenkėjus. Tačiau turėtumėte pasiruošti ir atsarginį planą, kaip apsisaugoti nuo kenkėjų, jei kavos tirščiai nepadėtų.

Kavos tirščiai

Kavos tirščiai gali būti puiki sodo augalų priežiūros priemonė, jei laikysitės mūsų pateiktų rekomendacijų. Išgertos kavos tirščiai gali būti tinkamas sprendimas, jei esate aistringas sodininkas ir jaučiate, kad jūsų sodui kažko trūksta. Ar jums reikėtų mulčiaus, trąšų, komposto ar pesticidų, kavos tirščiai gali tapti tuo paslaptingu ingredientu, apie kurį net nesusimąstėte, kad savo sodą pakylėtumėte į naują lygį. O dabar, jau žinodami faktus, per kitą sodininkų forumo diskusiją galėsite atkakliai ginčytis apie kavos tirščių naudojimą sode.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją