Akmenuota (uolėta) žemė

Jei jūsų probleminė vieta yra akmenuotas (ar uolėtas) šlaitas, tuomet natūraliu landšafto sprendimu gali tapti akmenų sodas (alpinariumas). Kodėl neišnaudojus akmenuoto kampelio savo naudai, užuot su juo kovojus? Jei gyvenate regione, kuriame vyrauja sausi orai, alpinariumą galite susikurti net ant lygios žemės. Jums tereikia tarp akmenų (ar uolų plyšiuose) prisodinti sausrai atsparių augalų, ir turėsite tikrą kalnų vaizdo fragmentą.

Kalvotas arba erozinis sklypas

Jei jums problemų kelia kalvota vietovė, apsvarstykite galimybę atsivežti akmenų ir nuo nulio susikurti alpinariumą – tai padės sulaikyti dirvožemį ir sumažinti eroziją. Jei alpinariumas jūsų nedomina, tuomet galite užsodinti problemišką vietą kiliminiais augalais. Tačiau populiaresnis erozijos stabdymo būdas – tiesiog pastatyti atramines sienas.

Kiemas

Pernelyg saulėta vieta

Jei sodininkystė tarp akmenų nėra jūsų pomėgis, alternatyva tradiciniam kiemo dizainui gali tapti sausringos aplinkos kūrimas. Nors sausrai atsparus landšaftas (angl. xeroscape) yra siejamas su sausrų kamuojamais regionais, nereikėtų nuvertinti naudos, kurią jis gali duoti ir toli nuo dykumų esantiems sklypams. Galite sutaupyti laiko ir pinigų, jei itin saulėtoje ir kaitrioje vietoje pasodinsite mažai priežiūros reikalaujančius, sausrai atsparius daugiamečius augalus. Be to, savo sklype galite grupuoti augalus, kurių laistymo poreikis yra panašus. Patrauklių daugiamečių augalų, atsparių sausringoms sąlygoms, pasirinkimas yra tikrai platus.

Drenažo problemos

Galbūt kai kurie iš jūsų, kenčiantys nuo itin drėgnų vietų, pavydėsite žmonėms, gyvenantiems sausringose vietose, kurias aptarėme aukščiau. Jūsų atveju problema yra pernelyg didelė drėgmė ir vandens sankaupos. Jei jūsų sklypo teritorijoje telkšo vanduo, kurio neįmanoma išnaudoti (arba, dar blogiau, jei vandens perteklius kelia grėsmę jūsų namo pamatams), išeitį gali pasiūlyti prancūziško drenažo įrengimas. O gal norite itin drėgnoje vietoje ką nors pasodinti, bet pelkėtoje žemėje viskas supūva? Tokiu atveju jums reikėtų dairytis pelkėse augančių augalų. Dar vienas variantas – savotiškas dekoratyvinis „drenažas“: išdžiūvusio upelio vaga.

Kiemas

Pernelyg didelis šešėlis

Tokią probleminę zoną taip pat galima laikyti itin saulėtų ir sausų vietų, kurias aptarėme aukščiau, priešybe. Jei turite pavėsį, kurio beveik niekada nepasiekia saulės spinduliai, nekovokite su juo: tiesiog pasodinkite jame paunksmę mėgstančių augalų, pavyzdžiui, šešėlyje augančių krūmų.

Bet ką daryti, jei jūsų aplinkos bėdos nėra susijusios su iššūkiais, kuriuos kelia gamtos stichijos, dirvožemis ar reljefas? Toliau aptarsime keletą landšafto sprendimų, kurie nebūtinai priklauso kuriai nors iš pastarųjų kategorijų.

Kiemas

Privatumo stoka

Nekalbame apie tai, jog reikia ką nors „slėpti“. Tačiau niekas nenori gyventi tarsi po didinamuoju stiklu. Net gerai sutariantys kaimynai gali jaustis nejaukiai, kai kaskart išėjus į kiemą, tarsi reikia gauti leidimą savo reikalams tęsti. Tačiau šią problemą galima išspręsti aplinkos dizaino priemonėmis – įrengiant tam tikrą privatumo sienelę. Tarp tokių užtvarų gali būti „gyvos sienelės“, kai privatumą užtikrina ne tvora, o medžiai ar krūmai. Tie gyventojai, kurie nenori sodinti ir prižiūrėti augalų, gali rinktis ir tvorą. Tarpiniu variantu tarp tvoros ir „gyvųjų sienelių“ gali tapti vijokliniais augalais apsodintos grotelės – jos ne tik pridengs, bet ir papuoš jūsų kiemą.

Kiemas

Kenkėjų antpuoliai

Galbūt jūsų problema yra ne smalsūs žvilgsniai, o įkyrus apetitas? Egzistuoja visa virtinė sodo kenkėjų, kurie gali per trumpą laiką sunaikinti jūsų augalus ir niekais paversti visą įdėtą darbą. Laimei, prieš augalus graužiančius priešus mes nesame bejėgiai. Nenorite naudoti nuodų? Ne bėda: parduotuvėse galima rasti ekologiškų kovos su kenkėjais priemonių. Nenorite visiškai išguiti nepageidaujamų svečių iš savo sklypo, o tik juos nubaidyti? Vėlgi, jokių problemų. Tiesiog peržiūrėkite kurmių, zuikių ar stirnų kontrolės variantus ir išsirinkite jums labiausiai tinkantį sprendimą.

Kiemas

Piktžolės

Mulčius yra vienas iš nepelnytai neišaukštintų landšafto herojų. Jis yra lengvai transportuojamas ir formuojamas, o kai kurių rūšių mulčių galima net pasigaminti patiems! Medžių paunksmėje esančios zonos per vieną dieną iš piktžaizdžių gali virsti akį traukiančiomis sodo puošmenomis, jeigu jas padengsite dailiu mulčiumi. Nepaisant naudos, ši aplinkos formavimo priemonė kelia daug nesusipratimų, ir iš skaitytojų sulaukiu daug klausimų apie sodo mulčių. Jo yra įvairiausių rūšių – beveik tiek pat, kiek ir aplinkos iššūkių. Mulčius kartais naudojamas kartu su agroplėvele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją