Dėl pandemijos daugelis nusišluostė dulkes nuo sodo pirštinių ir išnaudojo visas savo lauko erdves. „Nationwide“ duomenimis, su sodu susijusios išlaidos 2021 m. balandžio–birželio mėn. padidėjo 77%, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. „Daugiau žmonių nei bet kada įsitraukia į sodininkystę ir atranda džiaugsmą matyti sodo paukščius, o ryšys su gamta tik sustiprės 2022 m.“, – sako sodininkė ir „Organic Way“ redaktorė Kim Stoddart.

Chloe Wells, RHS atstovė žiniasklaidai tikina, kad sodininkai ir toliau žiūrės į savo sklypus per tvarumo objektyvą. Planetai palanki sodininkystė ir toliau dominuoja sodininkų požiūryje į savo sklypus su dalgiais, fermentavimu ir skintų gėlių auginimu. Grįžtama prie drąsesnių pasirinkimų, plačios spalvinės gamos ir raudonų vaisių tendencija – populiariais pasirinkimais tampa aronijos, obuoliai, granatai. O štai ir septynios 2022-ųjų kiemo tendencijos, su kuriomis tikrai neprašausite:

1. Atsižvelgiama į klimato pokyčius


Jei 2022 m. kiemo ar sodo tendencijas galima apibendrinti vienu žodžiu, tai tas žodis yra tvarumas. Tvarus sodas gali reikšti daug dalykų. Tai gali būti laukinės gamtos sodas, sukuriantis savo klestinčią ekosistemą, padedantis apdulkintojams, ežiams ir varliagyviams. Tvarus sodas vis dažniau atsižvelgia ir į besikeičiantį klimatą bei prie jo prisitaiko.

Jei 2022 m. jūsų sode reikia atlikti tik vieną pakeitimą, tai yra lietaus sodo elementų įtraukimas į jūsų dizainą. Tai gali būti toks paprastas dalykas kaip drėgmę mėgstančių augalų apsodinimas vietose, kuriose yra vandens. Galite atlikti ir didesnį pertvarkymą, įskaitant vandens rezervuarą ir patobulintą drenažą. Wendy Allen, apdovanojimus pelniusi sodo dizainerė, kuri specializuojasi lietaus soduose, BBC pasakojo, kad lietaus sodai yra puiki idėja, nes jie sumažina vandens suvartojimą, potvynių skaičių, filtruoja vandenį.

2. Lėtesnis gyvenimas – lėtesnis auginimas


Tai puikiai siejasi su antra pagal dydį 2022 m. sodo tendencija – lėtu gyvenimu. Jungtinėje Karalystėje gyvenantis Dobbies sodininkystės direktorius Marcusas Eylesas šią tendenciją apibūdina kaip „dvasingą temą, kuri įkvepia mus sulėtinti tempą ir vertinti mus supantį pasaulį“. Prislopinti tonai ir spalvos, besikeičiančios kartu su šviesa, atspindi mus supančios gamtos atoslūgį ir tekėjimą.

Šio tipo sodininkystė yra susijusi su malonumu stebėti savo augalus ir grožėtis tuo, kaip jie gaudo šviesą skirtingu paros metu. Žolės puikiai tinka šiai tendencijai, o M. Eylesas rekomenduoja sodinti tokius augalus kaip Stipa tenuissima, Carex 'Frosted Curls' ir Carex 'Prairie Fire'

3. „Gyvos“ sienos


Jei visada galvojote, kaip sukurti gyvą sieną, 2022-ieji yra metas pagaliau tai išbandyti. Daug natūralesnės nei tvirtos tvoros, gyvenamosios sienos atitinka dabartines kiemo tendencijas, kurios maksimaliai padidina visą turimą erdvę augalams – tai apima ir vertikalią erdvę jūsų sode. O jei jau turite sodo sieną ar tvorą, tai gali būti tinkamas metas uždengti ją rožėmis arba užmaskuoti medžiais bei krūmais.

4. Miesto Zen sodas


Japoniško sodo idėjos niekada neišėjo iš mados, tačiau šiais metais zen sodas bus atnaujintas ir atrodys šiuolaikiškesnis. Zen sodai tradiciškai apima minkštas, vingiuotas formas, tačiau 2022 m. tikimasi, kad minkštas apželdinimas gražiai kontrastuoja su aštriu kraštovaizdžiu.

M. Eylesas mano, kad zen tendencija puikiai dera su tvarumu, taip pat gali pasigirti patraukliomis augalų, kurie puikiai atrodo balkone ar terasoje, pasirinkimais: Acer palmatum 'Katsura', Hardy Fern ir Ilex crenata 'Kinme' augalai įleis šiek tiek zen į jūsų erdvę.

5. Maži sodeliai balkone


Turite balkoną ar terasą? Šiais metais turėtumėte apsvarstyti galimybę sukurti balkono sodą. Nors mažų balkonų idėjose tradiciškai daugiau dėmesio skiriama baldams, pristačius net porą vazonų, ši mažytė miesto erdvė akimirksniu atgyja. Jums nereikia daug vazonų ar plataus augalų pasirinkimo – tiesiog užpildykite kampą loviais ir padarykite sluoksniuotą sodinimo schemą su gėlėmis ir visžaliu augalu.

6. Šiuolaikinis kaimo stilius


Ekspertas paaiškina, kad šis stilius skirtas naujų ir neįprastų produktų bei augalų auginimui mūsų soduose, kad būtų sukurta laukinė kaimiška atmosfera.
Jums nereikia daug vietos, kad atkurtumėte romantišką kaimo sodą savo lauko erdvėje – tereikia protingai pasirinkti augalus. Augalai, kuriuos M. Eylesas rekomenduoja, apima „Delphinium light“ mėlynos arba baltos spalvos, Echinacea „Sensation Pink“ arba Digiplexis „Falcon Fire“.

7. Nakties pramogoms pritaikytos idėjos


Naudoti sodą ištisus metus yra akivaizdi sodo tendencija po pandemijos, tačiau tikimasi, kad sodai taip pat bus naudojami daug daugiau visą parą, o vakariniai sodo vakarėliai populiarės. Įspūdingos sodo apšvietimo idėjos bus labai svarbios paverčiant kiemus stebuklingomis nakčiai palankiomis erdvėmis.

Parengta pagal RealHomes ir CountryLiving

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją