Kaip ir pradedant bet kurį statybų ar remonto darbą, taip ir įrengiant terasą, būtina gerai apgalvoti, kaip turi atrodyti galutinis rezultatas ir tiksliai susiplanuoti, kokių veiksmų dėl to reikėtų imtis. Specialistų teigimu, jeigu skubėsite, iki galo neapsvarstysite, kaip jūsų terasa turi atrodyti ir imsitės darbų iš anksto nesusidėlioję plano, galite ne tik nusivilti rezultatu, bet ir greitu metu pradėti svarstyti apie terasos perdarymo darbus.


Viskas prasideda nuo aiškios vizijos

Šalia namų esanti terasa tampa puikia vieta leisti tiek karštas vasaros dienas, tiek jaukius vakarus iki pat rugsėjo pabaigos. O kartais – net ir ilgiau. Joje žmonės praleidžia daug laiko – čia pusryčiauja, pietauja ar vakarieniauja, susitinka su draugais ar jaukiai leidžia laiką su knyga rankose.

Ekspertų nuomone, prieš pradedant terasos įrengimą, būtina įvertinti savo poreikius, apgalvoti erdvių išdėstymą – ką planuojate joje veikti, kokiais baldais ketinate apstatyti, kokių interjero detalių joje norėtumėte. Tai gali padėti apsispręsti, kokio dydžio terasa jums yra reikalinga.
Standartinis įrenginėjamos terasos plotis paprastai siekia 3 metrus. Tačiau įsivertinus galimybes ir nusprendus, kad joje turi būti didelis pietų stalas, galbūt supamas krėslas, kepsninė ar įvairūs augalai, galima rinktis 3,3–3,6 metrų plotį.

Boho stiliaus terasa

Prieš pradedant visus terasos įrengimo darbus, reikia labai gerai apgalvoti, kurioje vietoje ji stovės. Specialistų teigimu, idealiausias variantas ją įrengti pietrytinėje, pietinėje arba pietvakarinėje namo pusėje. Taip galėsite pasitikti saulę su rytiniu kavos puodeliu rankoje ar vakare palydėti ją jaukiai su šeima ir draugais.

Tinkamas pagrindas – ilgaamžė terasa

Jau pradėjus statyti terasą šalia namų, svarbu suteikti pakankamai gylio jos pamatams. Tai leis užtikrinti, kad keičiantis ir judant žemės paviršiui, terasa neiškils ar nesukris. Tinkamas terasos pamatų gylis siekia iki 0,9–1,2 metrų. Svarbu nusimatyti ir tinkamą konstrukcijos storį bei pasirūpinti, kad ji nebūtų per reta.

„Senukų“ duomenimis, terasos įrengimui pirkėjai vis dažniau renkasi lentas ir plyteles, pagamintas iš medžio-plastiko kompozito, dar vadinamo WPC. Sprendimą lemia tai, kad ši medžiaga ilgai išlaiko geriausias medienos savybes, atrodo natūraliai ir malonu ant jos vaikščioti. Negana to, WPC terasoms nereikia papildomos priežiūros – dažymo ar impregnavimo.

Pasirinkus natūralios medienos terasą ir norint užtikrinti jos ilgaamžiškumą, svarbu pasirūpinti tinkama jos priežiūra. Tai natūrali medžiaga, todėl ją būtina laiku ir tinkamai apsaugoti nuo pašalinių veiksnių – saulės ir vandens. Tam skirtos apsauginės medienos alyvos.

Jei įsirenginėsite terasą šį pavasarį, pirmą kartą ją alyvuoti reikėtų jau rudenį, o vėliau procedūrą rekomenduojama kartoti. Profesionalų teigimu, tinkama priežiūra apsaugos terasos lentas nuo papilkėjimo, galimo spalvų skirtumo ar net pelėsio.


Kad lietus negriautų planų

Svarstantiems, ar terasai reikalingas stogas, specialistai primena, kad jis leis ne tik pasislėpti nuo lietaus ar saulės karštą vasaros dieną, bet ir apsaugos lauko baldus ar daiktus, kuriuos nuspręsite joje laikyti. Stogą galima montuoti virš visos terasos arba jos dalies.

Jeigu nusprendėte, kad terasa bus šiaurinėje namo pusėje, rekomenduojama rinktis skaidrias stogo dangas. Tai leis užtikrinti, kad į gyvenamąsias patalpas pateks daugiau šviesos. Kitu atveju, reikia įsivertinti, ar skaidrus stogas nesukels „šiltnamio efekto“ ir jei matote, kad dėl saulės joje gali būti per šilta, žinovai rekomenduoja apsvarstyti nepermatomos dangos stogą.

Boho stiliaus terasa


Paskutinis akcentas – interjeras

Žmonės lauko terasas įsirengia tam, kad galėtų daugiau gražaus laiko praleisti lauke, arčiau namų. Todėl kaip ir namuose, taip ir terasoje, ypač svarbus interjero vaidmuo.

Vienas pagrindinių ir svarbiausių terasos akcentų – lauko baldai. Specialistų teigimu, juos renkantis svarbu išlaikyti proporcijas, kad maži baldai „nepaskęstų“ didžiulėje terasoje. Arba atvirkščiai – kad masyvių baldų komplektas neužimtų visos terasos vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją