Kad ir koks geras kulinaras bebūtumėte, tikriausiai bent kartą tikrai prideginote puodą. Ko gero, apie nepavykusį patiekalą nė kalbėti nereikia, tačiau ne ką mažiau nusivylimo atneša ir sugadintas indas.

Užuot šveitę puodą į šiukšlių dėžę, žinokite – yra būdų, kaip indą galima išblizginti kone iki švytėjimo.

Štai tvarkymosi entuziastė Ashley Poskin savo tinklaraštyje „The Kitchn“ dalinasi keturiais, itin efektyviais metodais, kurie pridegusiems puodams suteikia antrą gyvenimą.

1 būdas: vanduo, actas ir valgomoji soda

Į prisvilusį puodą įpilkite 1 puodelį vandens ir 1 puodelį acto, užvirinkite. Išjunkite ugnį, įberkite 2 valgomuosius šaukštus valgomosios sodos. Skystį pamaišę šaukštu, jį išpilkite ir puodą iššveiskite šveistuku ar aštresne kempinėle.

Jei po valymo vis tik liko pridegusių vietų, į puodą įpilkite daugiau valgomosios sodos ir vandens, viską palikite kelioms minutėms, tada vėl šveiskite šveistuku.

Turėkite omenyje, jog valant pridegusį puodą šiuo būdu reikės įdėti nemažai fizinių jėgų, kad indą iššveistumėte nepriekaištingai.

2 būdas: indaplovės tabletė

Į keptuvės dugną įpilkite nedidelį kiekį vandens ir pašildykite ant silpnos ugnies. Nukelkite puodą nuo ugnies, perbraukite jo dugną indaplovės tablete pašveiskite pridegusias vietas. Jas gerai pašveiskite, puodą nuplaukite šiltu vandeniu.

Indaplovėms skirtos tabletės internautų gretose yra pagarsėjusios kaip gera valymo priemonė. Štai šį kartą ji naudojama pridegusiam puodui valyti, o rezultatai – išties stulbinantys. Tiesa, taikant šį būdą puodui valyti šveistuko gali ir neprireikti – pati tabletė atstoja ir valiklį, ir šveitiklį.

Indaplovės tabletės

3 būdas: virtos citrinos

Supjaustykite dvi ar tris citrinas, sudėkite griežinėlius į puodą, užpilkite juos keliais centimetrais vandens ir užvirinkite. Virkite 5-10 minučių arba kol į paviršių pradės plaukti pridegusio maisto dalelės. Galiausiai išpilkite vandenį ir citrinas, puodą išplaukite ir šveistuku pašalinkite visas likusias pridegimo žymes.

Šis būdas puodams valyti – ypač lengvas ir nereikalaujantis specialių priemonių. Ypač patogu šį metodą taikyti tuomet, jei namuose turite citrinų, kurias jau galbūt būtų laikas išmesti. Citrinos rūgštis išties efektyviai pašalina pridegusias apnašas, todėl puodo šveisti tikriausiai nė nereikės.

4 būdas: aliuminio folija

Ant pridegusios vietos užberkite 2-3 valgomuosius šaukštus valgomosios sodos ir įpilkite šiek tiek vandens, kad susidarytų pasta. Suglamžykite aliuminio foliją ir šveiskite ja dėmes, kol jos išnyks. Nuplaukite indą šiltu vandeniu.

Patariama folijos rutuliuką sukti ratu ant puode esančių dėmių. Taip, indą teks kiek pašveisti, bet šis valymo būdas lengvesnis nei visi kiti, kuriems reikalingi šveistukai. Procesą gali tekti pakartoti, tačiau tai yra bene geriausias ir paprasčiausias būdas, kurį galima naudoti valant prikepusį ar pridegusį indą.

folija, folijos kamuolys

Tai puikus būdas panaudoti atlikusį folijos gabalėlį. Tarkime, kepdami maistą orkaitėje uždengėte troškinimo indą. Užuot iš karto išmetę foliją, susukite ją į kamuoliuką ir išsaugokite šiam valymui. Tiesa, tą patį folijos kamuoliuką galite panaudoti keletui valymų.