Jau kelerius metus visiems namų administratoriams privaloma sekti namų energijos suvartojimą. Pastebima, kad kiekvienas daugiabutis turi individualius, kartais tik jam vienam būdingus defektus. Tokiose situacijose būtina ieškoti ir pritaikyti skirtingus problemos sprendimų būdus. Vis dėlto tai pasiūlyti gali toli gražu ne visos būsto administravimo įmonės.

„Mano būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys pasakoja, kad bendrovė jau beveik 10 metų siūlo paprastus, bet efektyvius sprendimus, padedančius daugiabučio gyventojams taupyti energijos išteklius.

„Nuolat stebime kiekvieno namo energijos suvartojimo parametrus ir pagal tai galime rekomenduoti klientams efektyviausius taupymo būdus. Džiugu tai, kad per pastarąjį dešimtmetį gyventojai suvokė, kaip svarbu diegti energiją taupančius sprendimus. O jei namo administratorius negali rekomenduoti ar patarti, kaip taupyti energijos išteklius, vadinasi, jam nerūpi, kad gyventumėte šiltai, jaukiai ir taupiai“, – įsitikinęs M. Genys.

Vykdo nuolatinę stebėseną

Visos „Mano Būsto” grupės įmonės, teikiančios administravimo paslaugas, didelį dėmesį skiria energijos taupymo sprendimų kūrimui ir jų įgyvendinimui.

Specialiai tam įmonė turi suformavusi atskirą padalinį – Energijos taupymo grupę (ETG) – kuriame dirba tik kvalifikuoti ir patyrę žmonės. Šie darbuotojai kiekvieną dieną analizuoja energijos resursų suvartojimo kiekius daugiabučiuose namuose. Vykdydami nuolatinę stebėseną, ETG ekspertai gyventojams siūlo konkrečius sprendimus – nuo elementarių šilumos taupymo būdų iki kompleksinių taupymo ar net renovacijos sprendimų.

„ETG ekspertai nuolat stebi ir kontroliuoja šilumos suvartojimo efektyvumo rodiklius daugiabučiuose. Kiekvieną mėnesį, naudodami dienolaipsnių metodiką, ETG ekspertai suskaičiuoja kiekvieno namo mėnesinį šilumos suvartojimo efektyvumo rodiklį ir teikia efektyvumo rekomendacijas daugiabučio administratoriui“, – teigia M. Genys ir priduria, kad taip užtikrinamas optimalus šilumos suvartojimas pastatuose.

Renovuotas daugiabutis

Atlikdami suvartojimo stebėseną, per metus ekspertai pateikia net iki 2000 rekomendacijų, kurios padeda užtikrinti mažesnius šilumos suvartojimus daugiabučiuose namuose.

Kiekvienam pastatui – individualus sprendimo būdas

Atsižvelgdami į pastato tipą ir jo šilumos suvartojimus, „Mano būstas“ specialistai atlieka supaprastintus energetinius auditus.

Vertinimo metu surenkama informacija apie namo atitvarų būklę, šildymo sistemą. Apibendrinę gautą informaciją, ekspertai pateikia energijos taupymo sprendimus, apskaičiuoja investicijas ir būsimus energijos taupymo rezultatus. Kaip pasakoja ETG vadovas Donatas Karčiauskas, naudodami profesionalią įrangą kvalifikuoti specialistai atlieka pastato termovizinius tyrimus.

„Termovizoriaus pagalba nustatomi daugiabučio namo defektai ir vietos, kuriose atsiranda didžiausi šilumos nuostoliai. Per metus atliekama virš 1000 termovizinių tyrimų“, – pasakoja D. Karčiauskas.

Skaičiuojama, kad apie 80 proc. prižiūrimų namų įrengta seno tipo vienvamzdė šildymo sistema. Dėl natūralaus nusidėvėjimo tokia šildymo sistema neužtikrina tolygaus šildymo, todėl vieni gyventojai skundžiasi per žema patalpų temperatūra, o kitiems to paties namo gyventojams būna per karšta. Todėl ETG ekspertai teikia pastato balansavimo pasiūlymus, kurie užtikrina tolygų šilumos paskirstymą. Praktika rodo, kad tolygiai šylantys namai suvartoja iki 15 proc. mažiau šilumos energijos.

„Stebime ir analizuojame gautus gyventojų skundus. Siekiame profesionalaus šilumos užtikrinimo, žiūrime, ar neperšildome gyventojų“, – pasakoja D. Karčiauskas.

„Mano būstas” nuolat vykdo įvairius daugiabučių namų apšiltinimo darbus. Bet koks papildomas pastato apšiltinimas, pavyzdžiui laiptinės langų, durų keitimas, tarp blokinių siūlių remontas, stogų atnaujinimas, vamzdynų izoliavimas, lemia mažesnes šildymo išlaidas.

„Įmonės specialistai nuolat analizuoja prižiūrimų namų šilumos suvartojimą, todėl gali konkrečiam daugiabučiui pasiūlyti tinkamiausią sprendimą, kuris padėtų sumažinti šilumos nuostolius“, – pasakoja ETG vadovas. Tokius vertinimus, pasak pašnekovo, atlieka patyrę ir kompetentingi statybų inžinieriai, kurie kaip patyrę daktarai nustato „paciento“, t. y. namo, būklę.

Užsakymo nr.: PT_79694097