Kalbinti specialistai rekomenduoja rinktis tik tuos administratorius, kurie dirba pagal pastatų priežiūros standartą. Anot jų, Vilniuje tokias paslaugas teikia 10 įmonių.

Sugebėjimas kaupti gyventojų sukauptas lėšas

Kaip pasakoja „Mano Būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktoriaus Mindaugas Genys, vienas svarbiausių kriterijų, į kurį būtina atsižvelgti renkantis – finansinis įmonės patikimumas ir sugebėjimas saugoti gyventojų sukauptas lėšas. Atkreiptinas dėmesys, kad administruojančiai įmonei yra patikimas gyventojų turtas – tiek pats pastatas ir jo priežiūra, tiek gyventojų sumokami pinigai.

„Gyventojams visada patariame pasidomėti, ar įmonė yra finansiškai patikima. Mat svarbu, kad ji neiššvaistytų namo kaupiamųjų lėšų, o būtų tarsi patikima saugykla, nebankrutuotų ir nesiektų gyventojų sąskaita spręsti savo finansinių problemų, o už brangesnius darbus galėtų suteikti išsimokėjimo galimybę. Šiuos aspektus nesunku patikrinti“, – atkreipia dėmesį M. Genys.

„Vietoj to, kad atsiskaitytų su darbus name atlikusiais statybininkais, nepatikimos įmonės pinigus panaudoja savo reikmėms, kažkuriuo metu statybininkai pradeda ieškoti savo pinigų, neperduoda darbų arba jų tinkamai neužbaigia, neatlieka garantinių darbų, motyvuodami, kad su jais nebuvo pilnai atsiskaityta“, – vardija „Mano būstas“ Finansų departamento direktorius Justinas Damašas.

Be jokios abejonės, patikima įmonė yra finansiškai stabili įmonė. „Finansinis stabilumas – saugios gyventojų lėšos, galimybė už darbus atsiskaityti dalimis, didelės vertės svarbūs darbai gali būti atlikti greičiau, nes stabili įmonė apmoka remontą savo lėšomis ir tik po to surenka iš gyventojų, tuo tarpu finansiškai nepatikima – turi surinkti lėšas, pervesti tiekėjui ir tik tada gauna paslaugą, per tą laiką gali ir nauja avarija įvykti“, – sako J. Damašas.

Ar teikia paslaugas ne darbo metu?

Nemažiau svarbūs aspektai, į kuriuos gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, – administratoriaus pasiekiamumas ir požiūris į klientą. Kokybiškas paslaugas teikianti įmonė privalo spręsti visas su namo priežiūra susijusias problemas ne tik darbo valandomis, bet, esant reikalui, ir naktį, poilsio bei švenčių dienomis. Todėl labai svarbu, kad administratorius turėtų nuosavą ir visą parą veikiančią avarinę tarnybą, klientų aptarnavimo centrą bei klientų asmeninius vadybininkus.

M. Genio teigimu, gyventojai, kurie renkasi savo namo prižiūrėtoją, turėtų pasidomėti, ar jis turi techninius pajėgumus prižiūrėti inžinerines namo sistemas, gali pasiūlyti inovatyvius sprendimus, žino kiekvieno namo „ligos istoriją“, o daugiabučio priežiūrą vykdo kvalifikuoti ekspertai.

Galimybė už darbus atsiskaityti dalimis

J. Damašas atkreipia dėmesį, kad patikimi administratoriai gyventojų kaupiamąsias lėšas laiko atskirose sąskaitose – joms galioja specialus apsaugos reglamentas, todėl net banko ar pačio administratoriaus bankroto atveju, lėšos yra grąžinamos gyventojams – pervedamos kaupiamojo fondo valdytojui. „Deja, dalis administratorių lėšų į tokias sąskaitas neperveda, kartais jų išvis neturi, naudoja jas savo finansinėms bėdoms spręsti, todėl jos netenka tokios apsaugos“, – sako J. Damašas.

Pasak jo, sistemiškai veikiantys administratoriai turi procesus ir procedūras, kaip tokios lėšos valdomos, jos reguliariai pervedamos į atitinkamas depozitines sąskaitas, panaudojimas iš jų yra galimas tik išimtinai gyventojų naudai atliktiems darbams apmokėti.

Kaip taisyklė, patikima įmonė veikia skaidriai – pateikia aiškias sąskaitas, atsiskaito už visus atliktus darbus, rodo sukauptų lėšų likučius.

Suteikė galimybę, todėl pasikeitė visus laiptinės langus

„Žirmūnų būsto“ klientas Evaldas džiaugiasi namo administratoriumi. „Esame labai patenkinti – neseniai laiptinėje keitėme langus ir namo vamzdynus – visa remonto suma išėjo nemaža, tačiau namo administratorius suteikė galimybę už atliktus darbus atsiskaityti išsimokėtinai, tad nereikėjo skubėti į banką ir skolintis pinigų šiems darbams atlikti ir dar už dideles palūkanas“, – džiaugiasi gyventojas ir priduria, kad prieš renkantis namo administratorių atkreipė dėmesį ir į įmonės finansinį stabilumą.

„Tik finansiškai stabili įmonė gali diegti inovacijas. Pavyzdžiui, naudojame mobiliąją programėlę, kurioje galime fiksuoti gedimus bet kuriuo paros metu – įkeli nuotrauką ir viskas – gedimas užfiksuojamas. Nereikia jokio skambučio“, – džiaugiasi „Žirmūnų būsto“ klientas ir priduria, kad tik patikima, finansiškai stabilia įmone, kuri investuoja į gyventojų patogumą, galima pasitikėti ir būti ramiems, kad su jų lėšomis bus tvarkomasi atsakingai ir efektyviai.

„Mano būstas“ įmonių grupėje veikiantys administratoriai pasižymi visomis patikimos ir finansiškai stabilios įmonės nurodytomis savybėmis – gyventojų lėšos laikomos specialiose sąskaitose, nevėluojama atsiskaityti su paslaugų teikėjais. Be to, įmonė gali užtikrinti išankstinius mokėjimus tiekėjams, be kurių daugelis nepradeda stambesnių darbų.

Užsakymo nr.: PT_79465915