Tiek senesnės, tiek naujesnės statybos daugiabučių namų gyventojams specialistas pirmiausia siūlo atkreipti dėmesį į langus bei balkonų duris.

Eurai

Šilumos nuostoliai daugiausiai susidaro dėl sienų varžos ir langų nesandarumo. Didžiausi nuostoliai – būtent ten. Akcentuočiau, kad sandarintumėtės langus, duris, nes tai padarius galima sutaupyti nemažai pinigėlių“, – pataria „Mano būstas“ inžinerinių sprendimų tarnybos vadovas Julius Žilinskas.

Paskaičiuota, kad tinkamai užsandarinus langus ir duris galima sutaupyti iki 20 procentų šilumos. Sandarinimui labiausiai tinka izoliacinės medžiagos.

Esant dideliems šalčiams vėsa pradeda skverbtis ir per stiklą. Nuo to galima apsisaugoti naktį sandariai uždengiant langus. Tam tinka žaliuzės, roletai arba sunkios medžiagos užuolaidos. Šie langų aksesuarai sukuria apsaugą ir tarsi imituoja trečiąjį stiklą. Tiesa, dienos metu, kai šviečia saulė, langus kaip tik patariama atidengti.

„Jeigu diena saulėta, reikėtų vengti langus uždengti užuolaida. Taip galima sutaupyti šilumos energijos vien dėl to, kad saulė pašildo patalpas. Vėdinti patalpas reikia trumpai, bet intensyviai. Visą dieną laikydami pravirą langą tiesiog atšaldysite patalpas, o šiluma tik šildys lauko orą. Trumpam atidarykite visą varčią, taip greitai pakeisite orą patalpoje ir neatvėsinsite patalpų atitvarų“, – siūlo inžinerinių sprendimų tarnybos vadovas.

šildymas

Dar vienas būdas, padėsiantis jums sutaupyti, šilumą atspindinčių ekranų įrengimas. Visuose kambariuose įrengus tokią apsaugą nuo šalčio, namų temperatūrą galima pakelti ir dviem laipsniais.

Turintys autonominį šildymą asmenys sutaupyti gali įsigiję termostatą.

„Jeigu jūsų namuose yra įrengti termostatiniai reguliatoriai, tai juos tiesiog reikėtų nusistatyti pagal tai, kaip jums yra komfortabilu. Pavyzdžiui, jei miegamajame pakaktų 17 laipsnių, tai reguliatorių nustatykite ant antro lygmens. Svetainėje tikriausiai norisi didesnės šilumos, todėl reguliatorių nustatykite ant trečio lygmens, taip temperatūra pasieks 20 laipsnių“, – pasakoja specialistas.

Šildymas

Naktį ir pirmoje dienos pusėje, kai namuose nieko nėra, namų temperatūrą patariama sumažinti pora laipsnių. Fiziškai toks pokytis beveik nejuntamas, tačiau sąskaitoms tikrai atsiliepia teigiamai.

Jeigu radiatorius nešyla, ar šyla tik dalinai, gali būti, kad užsiorinusi sistema ir radiatorių reikėtų nuorinti. Tiesa, neišsigąskite, radiatorius šiuo metu gali nešilti ir dėl to, kad temperatūra lauke didesnė nei 12 laipsnių šilumos.

„Senos statybos namuose viršutiniuose aukštuose paprastai nuorinti reikia prieš kiekvieną šildymo sezoną. Žinoma, jeigu nėra renovuota šildymo sistema. Jei šildymo sistema yra kolektorinė ir šildymo sistemoje yra oro, tuomet jau kiekvienas buto savininkas tiesiog atsukdamas nuorinimo kranelį turėtų nusiorinti pats“, – sako J. Žilinskas.

Tinkamai pasirengti šildymo sezonui taip pat labai svarbu ir dėl gaisrų pavojaus. Pasak priešgaisrinės priežiūros valdybos Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiojo specialisto Aurimo Gudžiausko, gaisrų, kilusių dėl šildymo prietaisų naudojimo, šiais metais padaugėjo.

„Paskutiniu metu mes pastebėjome, kad šiek tiek padaugėjo gaisrų dėl netvarkingų krosnių, dūmtraukių arba neatsakingo jų naudojimo. Tai nedžiugina. Galima būtų pasakyti, kad nuo metų pradžios jau turime daugiau nei 1 tūkst. gaisrų, kilusių dėl netvarkingų dumtraukių ir krosnių, o šiuose gaisruose jau žuvo 14 gyventojų“, – teigė A. Gudžiauskas.

Dėl to, anot pašnekovo, gyventojams, turintiems krosnis, dūmtraukius, – ypač svarbu tinkamai pasiruošti šildymo sezonui.

Šildymo sezonas

„Prieš kiekvieną šildymo sezono pradžią ar net jau prasidėjus šildymo sezonui, jeigu prieš tai žmonės nepasirūpino savo šildymo įrenginiais, raginame būtinai išsivalyti dūmtraukius, krosnis, nepatingėti užlipti į palėpę ir apsižiūrėti, ar dūmtraukiuose nėra įtrūkimų, ar nėra suodžių prasiskverbimų. Jeigu pastebimi tokie defektai, juos nedelsiant reikėtų sutvarkyti. Taip pat, žinoma, saugiai elgtis naudojantis krosnimis, jas kūrenant. Nebandyti įkurti degiais skysčiais, nes tai yra labai pavojinga. Pripylus daug degaus skysčio gali įvykti sprogimas. Didelis liepsnos pliūpsnis gali ne tik apdeginti, bet ir suardyti krosnį“, – įspėjo vyriausiasis specialistas.