Pastebi, kad gyventojams būsto būklė rūpi vis labiau

Ko gyventojai gali tikėtis iš savo daugiabučio namo administratoriaus? „Mano būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys tvirtina, kad pagrindinė daugiabučio namo administratoriaus misija – suteikti pagalbą sprendžiant namo priežiūros klausimus.

Daugiabučio namo administratorius užtikrina visapusę pastato priežiūrą: inžinerinės įrangos funkcionavimą, efektyvų energetinių resursų naudojimą, reaguoja į skubius pranešimus 24 val. per parą ir stebi, kad būsto priežiūros sąnaudos būtų kuo mažesnės.

„Kartais tenka girdėti pamąstymus, esą kam to reikia? Tokiu atveju visada atsakau – jei daugiabutis prižiūrimas bet ko ir formaliai, gerai pagalvokite, kaip atrodys namas po 5 ar 10 metų. Viena yra sakyti, kad rūpiniesi pastato priežiūra, o visai kas kita – daryti“, – teigia „Mano būsto“ daugiabučių namų administravimo departamento direktorius.

M. Genys pastebi, kad klientų poreikiai yra labai skirtingi, tačiau vis tiek galima pastebėti populiariausių užsakomų paslaugų tendencijas.

Daugumai gyventojų svarbiausios šios paslaugos: asmeninis vadybininkas, visą parą budinti avarinė tarnyba ir Klientų aptarnavimo centras bei galimybė už suteiktus didesnės apimties darbus išsimokėti dalimis.
Mindaugas Genys

„Kodėl šios paslaugos geidžiamiausios? Manau, todėl, nes gyventojai nori jaustis savo namuose saugūs ir bet kuriuo su būsto priežiūra susijusiu klausimu galėtų kreiptis į savo administratorių. Ir nesvarbu, dieną ar naktį, paprastą ar šventinę dieną. Būsto administratorius turi būti visada pasirengęs padėti ir pasiūlyti daugiau bei geriau nei kiti“, – teigia M. Genys.

„Mano būsto“ Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius stebi tendenciją, kad dar prieš 5-7 metus gyventojai vangiai investuodavo į savo turto priežiūrą. Vis dėlto, pastaruoju metu padėtis keičiasi.

„Žmonės suvokia, kad jie yra daugiabučio bendrasavininkai ir tik nuo jų veiksmų priklauso, kaip bus prižiūrimas jų namas. Administratorius yra tik pagalbininkas, tačiau daugelį sprendimų priima būtent gyventojai. Žinau aibę pavyzdžių, kur žmonės nuolat investuoja į savo daugiabučius, nes jiems svarbu, kad namas būtų šiltas, stogas sandarus, sienos sutvarkytos, graži laiptinė, nauji langai ir durys, atnaujinta šildymo sistema“, – vardina jis.

„Kartais mėgstu juokauti, kad jei lietuviai savo namui skirtų tiek pat dėmesio, kiek skiria savo automobiliams, Lietuvoje daugiabučiai atrodytų kaip iš paveikslėlių – gražūs, šilti ir taupūs. Bet, matyt, tam dar reikia laiko“, – mano M. Genys.

Kokios pagalbos ir paslaugų galima tikėtis?

Vis dėlto, pokyčiai daugiabučiame name dažnai priklauso ne tik nuo pavienių gyventojų aktyvumo, bet ir nuo to, kieno ir kaip daugiabutis namas yra prižiūrimas.

Lietuvos būsto rūmų teisininkas Rolandas Klimavičius pabrėžia, kad daugiabučiai namai gali būti prižiūrimi ne tik juos administruojančių įmonių, bet ir gyventojų įkurtų bendrijų. Vis dėlto, jis pastebi, kad išrinkti bendrijos pirmininkai dažnai neatlieka savo pareigų.

„Yra daug atvejų, kai bendrijos pirmininkai yra neveiklūs. Dažnai tai būna vyresnio amžiaus žmonės, kurie nelabai supranta, kokie pasikeitimai vyksta teisės aktuose, kokie keliami reikalavimai. Dėl to savininkai renkasi administratorius“, – aiškina jis.

Daugumai daugiabučių namų administratoriai yra priskirti nuo seno. Dėl to R. Klimavičius primena, kad ir šiuo atveju, jei patalpų savininkai nėra patenkinti administratoriaus veikla, gali jį pakeisti arba steigti bendriją.
Namas Jonažolių gatvėje

Svarbiausiomis administratorių teikiamomis paslaugomis R. Klimavičius įvardina techninės priežiūros teikimą – šildymo, elektros sistemų ir paties statinio bendrą priežiūrą, – sutarčių su atliekų vežėjais sudarymą bei informavimą apie savo veiklą.

Visos daugiabučių namų administratorių atliekamos funkcijos įvardintos Vyriausybės nutarime „Dėl Butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administravimo pavyzdinių nuostatų patvirtinimo“. Pagal jį administratoriui už suderintą atlygį gali būti pavesta atlikti ir kitas, nenurodytas funkcijas, susijusias su patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administravimu.

Pagrindinės administratorių funkcijos yra šios: jie tvarko buto patalpomis besinaudojančių žmonių duomenis, organizuoja techninę, inžinerinių sistemų ir žemės sklypų priežiūrą, rengia ilgalaikį bendro naudojimo objektų atnaujinimo planą, organizuoja ir rengia jų pirkimus. Taip pat teikia gyventojams pasiūlymus dėl energiją taupančių priemonių, organizuoja balsavimą raštu dėl atnaujinimo, rengia sąskaitas už savo suteiktas paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)