Žurnalas „Structum“ pristato konkursą „Namas „X“. Projektas – inovacija“.

Architektai, dizaineriai ar kitų sričių profesionalai kviečiami kurti novatoriškas idėjas, kuriomis jie turi pademonstruoti aukštą raiškos ir kūrybiškumo lygį, kaip įgyvendinti naujas būsto idėjas, integruoti inovacijas, kurti tvarumą, efektyvumą ir estetiką.

Visa koncepcija siejama su naujausiais futuristiniais gyvenamųjų namų projektais, kurie atspindi ir yra pritaikyti šiuolaikiniam pasirinkimui, įskaitant komforto, energijos pusiausvyros, estetikos, praktiškumo ir efektyvumo elementus, kurie orientuoti į ateities gyvenamojo namo pastato koncepciją.

Konkurso užduotis – pateikti inovatyvaus gyvenamojo namo vizualizacijas su aprašymu (vizualizacijose ir aprašyme turi atsispindėti rėmėjų produkcija) tema „Namas X Projektas - inovacija“.

Nugalėtoją rinks kompetentinga komisija, kurią sudaro Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto prodekanė Skirmantė Mozūriūnaitė, UAB „Forma“ vadovas, architektas Saulius Mikštas, „Studijos lape“ vadovas, architektas Tomas Lapė, grafikos dizainerė Dovilė Džervutė, architektų biuro „KAMJZ“ vadovas, architektas Maciej Jakub Zawadzki, Gražinos Janulytės-Bernotienės studijos vadovė, architektė Gražina Janulytė-Bernotienė, grafinis dizaineris, iliustratorius, architektas Artur Širin.

DELFI skaitytojai kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį projektą ir daugiausiai simpatijų pelnęs Inovatyvaus namo kūrėjas bus apdovanotas specialiu konkurso organizatorių prizu.

1. Namas X. Ignas Talalas

Projektas Namas X – gyvenamoji erdvė kviečianti vėl atrasti tai kas tikra, atsigręžti į gamtą, geriau pažinti save. Namai – vieta ilsėtis, auginti šeimą ir augti pačiam, nestovėti vietoje. Išdrįskite laužyti nusistovėjusias normas, ypač kurdami savo aplinką. Namas X kviečia geriau pažinti save, pagalvoti ne kiek kambarių reikia, o kokių erdvių, ką norite name veikti. Atsisakykite Sofa-TV svetainės modelio, pagalvokite kas iš tiesų daro jus laimingus. Ar Namai vieta poilsiui ar kūrybai, o gal turite išskirtinių pomėgių kuriems neskiriate vietos, galiausiai tenka tūnoti garaže. Kiekvienas šeimos narys turi rasti savo vietą, savo erdvę, kurioje jausis saugus, bet tuo pačiu ir nesuvaržytas, neapribotas keturiomis sienomis. Raskite geriausią savo gyvenimo namuose modelį, kurį įgyvendinti jums padės architektas. Kurkime sveiką ir įkvepiančią aplinką, kuri padėtų mums tobulėti, judėti pirmyn.

Projekte pabrėžiamas vidaus ir lauko erdvių vientisumas, vizualiai ir net fiziškai išplečiant bendrąjį plotą išnaudojant kiemą, terasas, net stogą. Projekte naudojamos natūralios, nekenksmingos medžiagos, aplinką tausojantys įrenginiai.

2. Namas X. Kristina Grybaitė

Namai dedikuoti brandžiam žmogui, atspintys kokybę, ilgaamžiškumą ir leidžiantys pasijusti jaukiai – nesvarbu, ar ilgai šiuose namuose lieki. Norint suteikti šį jausmą reikalinga pamatyti ir išnaudoti svarbiausias detales.

Namo išorė parodo ilgaamžiškuma demonstruojantį natūralų akmenį, leidžiantį interpretuoti, kaip tvirtovę jos gyventojams. Pilkai rudų atspalvių konceptas atvaizduoja tvirtus pamatus, „tikro namo“ žanrą, bet išlieka artimas švelniam klasikos stiliui.

3. Namas X. Lina ir Pavel Balbatunovai

Namas Tiltas. Gyvenamasis namas projektuojamas virš natūraliai susiformavusios daubos, gamtos apsuptyje. Namą sudaro pailgas stačiakampis tūris, skirtas bendram šeimos gyvenimui ir į jį įsikertantis trys vertikalus tūriai, kurie priklauso tėvams ir kiekvienam iš vaikų. Šiose tūriuose vyksta asmeninis gyvenimas, kuris išsidėstęs per kelis lygius – pusrūsio, pirmo aukšto ir antresolės. Kiekvienas lygis turi savo atskirą funkciją.

Stačiakampis tūris apjungia atskirų šeimos narių gyvenimus ir tarsi yra tiltas tarp jų. Įsikertančiuose tūriuose galima judėti vertikalia kryptimi su liftu arba bendro naudojimo laiptais. Kiekvienas blokas turi pusrūsį – skirtą pramogoms, pirmą aukštą – skirtą gyvenimui ir antrasolinę dalį. Bendro naudojimo patalpos projektuojamos su didelėmis vitrinomis iš abiejų pusių, taip leidžiant išlaikyti kuo didesnį ryšį su supančia aplinka.

4. Namas X. Rimantas Špokas

Prabangaus ir išmanaus namo vizija miesto/ priemiesčio teritorijoje esančiame nedideliame 5 arų ploto sklype.

Moderni kelių stačiakampių architektūrinių modulių namo struktūra kuria dinamišką ritmą ir formuoja kiemo bei namo funkcines zonas. Šalia namo įrengtas stačiakampio formos tvenkinys.

Namo struktūra neįprasta dėl pasirinkto vertikalaus planavimo - svetainės ir valgomojo bei virtuvės zonos yra suprojektuotos po žeme. Čia įgyventintos nekasdienės idėjos: langas su vaizdu į povandeninį tvenkinio pasaulį ir saulės šviesos tunelis, kurio dėka natūrali saulės šviesa patenka į po žeme esančią virtuvę.

Pirmame aukšte yra garažas, tambūras, sanmazgas ir techninė patalpa. Antrame aukšte - miegamasis su panoraminiu langu ir vonios kambarys. Trečias aukštas gali būti skirtas vaikams arba laisvalaikio erdvei.

Visus namo aukštus jungia liftas, kuris tapo centrine projekto ašimi, aplink kurią suprojektuotos visos patalpos.

5. Namas X. Vaiva Barbaravičiūtė

Projektuojamas privataus namo lokacija: Pavilnys, Vilniaus miestas. Bendras namo plotas 120 kv. m. Architektūrinės dalies autorius – Saulius Griguola.

Modernus, minimalus ir stilingas – šio projekto moto. Tai atsispindi tiek eksterjere, tiek interjere. Siekiama, kad nedidelės kvadratūros namas būtų ergonomiškai, bei maksimaliai išnaudojamas kiekvienas metras, per daug neapkraunant erdvių, jas paliekant „švarias“. Siekiamybė – estetikos ir šiuolaikiškumo pojūtis.

6. Namas X. Agata Žukauskaitė

Projektas – erdvus namas vaizdingame užmiesčio sklype. Panoraminiai langai leidžia grožėtis aplinka beveik iš bet kurio namo kampelio. Taip pat jie tarsi ištrina ribą tarp lauko ir vidaus. Namas skirtas ambicingam ir drąsiam žmogui – pirmasis aukštas yra atviro išplanavimo su atskirtais darbo ir svečių kambariais. Sienas trina ne tik begaliniai langai, bet ir atriumas. Antrasis aukštas yra padalytas į dvi zonas – vaikų i tėvų. Vaikų zonoje yra du atskiri kambariai, bendras holas ir san. mazgas. Tėvų zonoje – holas, vienoje pusėje didelis miegamasis su jame įkomponuota drabužine, kitoje pusėje erdvus vonios kambarys.

7. Namas X. Aleksandra Zniščinska

Geras interjeras turi atsižvelgti į aplinką, kitaip atrodys kaip svetimkūnis – neišbaigtas ir nejaukus. Šis jaukus, inovatyvus, dviejų dalių namas skirtas jaunam žmogui, mėgstančiam netikėtus sprendimus interjere. Namai - tai ta vieta, kurioje praleidžiame didelę savo gyvenimo dalį, todėl ji turėtų puikiai tarnauti šiuolaikiniam žmogui, žingsnis į žigsnį žengti su naujausiomis technologijomis. Šiame projekte išnaudojant technologijų potencialą, integruojant inovacijas, sukurtas būstas, atsižvelgiant į žmogaus kasdienynę veiklą, gyvenimo būdą.

8. Namas X. Anna Drutel

Privatus namas Vilniaus pakraštyje, 180 kv.m.

Didelė šeima pasiryžo rekonstruoti 100 metų senumo pastatą, kuris turėjo pavirsti moderniu inovatyviu namu. Viena iš pagrindinių užduočių buvo atnaujinti originalias namo dalis, tačiau interjere pritaikyta daug inovatyvių sprendimų, kurie leido sukurti patogų, šiuolaikišką būstą.

Šiame projekte buvo pagarbiai išnaudotos seno pastato erdvės ir kūrybingai priderintas naujas antras aukštas. Originalaus senovės palikimo ir inovatyvių sprendimų sąjungos koncepcija išlaikoma ne tik exterjere, bet ir interjere. Netikėtai žaismingas interjeras, kuriame suderintos kontrastingos faktūros, o prie senovinių interjero elementų neįtikėtinai puikiai priderintos ryškios, šiuolaikiškos detalės, modernios minimalistinės skulptūros ir įvairios apdailos medžiagos. Šeimininkams šis interjeras išlieka senovės, modernaus meno ir šiuolaikinio dizaino švente bei nepamirštamu estetiniu nuotykiu.

9. Namas X. Andrius Byčenkovas

Namas X yra sudarytas iš dviejų tūrių, kurie formuoja du pastato aukštus, bei dinamišką pastato architektūrą ir erdves. Tai galėtų būti užmiesčio namas šeimai, į kurį grįžtama pro obuolių sodą bei pasitinkančių medžių alėją. Namo bendros gyvenamosios erdvės projekte numatytos ganėtinai atviros, tačiau miegamuosiuose numatytas privatumas ir ramybė. Namo projektą sudaro daugymė elementų, todėl tinkamai juos tarpusavyje suderinus galima gauti puikų rezultatą.

10. Namas X. Deimantė Uleckytė

Modernus „NAMAS X“ projektas Alytaus priemiestyje apsuptas gamtos – tobulas prieglobstis poilsio ir ramybės išsiilgusiam piliečiui. Ergonomiškas, kubistinių formų architektūrinis kūrinys, draugiškas aplinkai dėl eksterjero ir interjero apdailos pasirinkimo. Šiame projekte įgyvendinti, taupūs, nestandartiniai ir maksimaliai erdvę didinantys sprendimai.

11. Namas X. Monika Juknienė

Modernaus minimalistinio stiliaus namas, skirtas 6 asmenų šeimai, kuri vertina paprastumą, solidumą, laiko patikrintus sprendimus ir gyvenimą gamtoje. Tai šviesūs, erdvūs, elegantiški, funkcionalūs, visomis išmaniųjų technologijų naujovėmis aprūpinti namai. Namo centras yra pirmajame aukšte esanti gyvenamojo kambario erdvė su vitrininiais langais, židiniu, fortepijonu ir stalo žaidimų vieta.

Atskira virtuvės patalpa, atskira valgomojo kambario patalpa, tėvų miegamasis su židiniu ir drabužine bei tėvų vonios kambariu. Antrame aukšte - 4 vaikų miegamieji, vaikų žaidimų kambarys, darbo kambarys su židiniu, svečių kambarys, biblioteka, išėjimas į ant stogo esančią terasą, rūsyje - garažas.

Šalia namo dešiniojo šono suprojektuotas baseinas vidiniame kieme išplatėja ir susisiekia su terasa. Interjerą puošia A.Kriščiūno tapyba, M. Zavadskio skulptūra ir R.Stankevičiūtės fotografija, rankų darbo kilimai. Fasado ir interjero testinumą sukuria natūralaus medžio sienų apdaila, kuri harmoningai sujungia namą su jį supančiu kraštovaizdžiu – lapuočių mišku. Namo architektūrines išplanavimo idėjas įkvėpė Tadao Ando “The Invisible House”.