Šventės – arčiau gyventojų: pradės nuo Žirmūnų ir Šnipiškių

„Žirmūnų būsto“ direktorius Eimantas Remeikis pastebi, kad bendraujant su gyventojais ir dirbant jų gyvenamuosiuose rajonuose išryškėja problema – beveik visos šventės vyksta miesto centre.

„Per Kalėdas šventinės švieselės vis labiau blėsta traukiant toliau nuo miesto centro. Jeigu ne gyventojų languose žybsinčios girliandos, kažin ar apskritai pastebėtum, kad atėjo Kalėdos. Rajonai, nors ir matome „gyvėjimo“ ženklų, bet vis dar yra vieta, kur žmonės grįžta „pavalgyti ir išsimiegoti“. Greičiausiai tokia ir buvo suplanuota miegamųjų rajonų paskirtis sovietmečiu“, – pastebi E. Remeikis.

Vis dėlto, „Žirmūnų būsto“ direktorius pabrėžia turįs kiek kitokią, bendruomenišką ir aktyvią gyvenamojo rajono viziją, kur gyventojai bendrauja, švenčia įvairias šventes, vaikai saugiai leidžia laisvalaikį, patys puošia ir kuria savo rajoną, kuriame gyvena.

„Norime, kad žmonės susipažintų ir bendrautų. Smagu, kad ir gyventojams tokia vizija yra priimtina, matome jų norą ir iniciatyvas, todėl drąsiai galime sakyti, kad tai – mūsų bendra vizija ir tikslas. Jau daugiau nei 5-erius metus organizuojame Kalėdas, Velykas, Užgavėnes ir kitas šventes. Stengiamės šventę atnešti kiek įmanoma arčiau gyventojų namų. Juk kartais žmonės neturi nei laiko, nei galimybių aplankyti miesto centrą, ypač kalbant apie senyvo amžiaus ar socialiai pažeidžiamus gyventojus. Tokių rajonuose gyvena tikrai nemažai“, – teigia E. Remeikis.

Kasmet puošiant eglutes Žirmūnuose ir Šnipiškėse stengiamasi įtraukti vaikus, kad jie patys atsineštų savo pagamintą ar pirktą žaisliuką ir pakabintų ant kalėdinės eglutės.

„Kiekvienais metais šventė būna kitokia, tačiau visada spalvinga. Šventėje, kad gyventojai nesušaltų, pasirūpinsime karšta arbata, vaišėmis, aktyviomis pramogomis ir dovanomis. Taip pat, kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais vaikai sulauks netikėtų ir nematytų svečių, kurie papasakos savo istoriją“, – atskleidžia pašnekovas.

Žada nustebinti Antakalnyje, Pašilaičiuose, Karoliniškėse

„Antakalnio būsto“ pastatų administravimo vadybininkas Rokas Peldavičius teigia, kad Antakalnio gyventojai eglutę pamatys prie įmonės pastato, kur ji statoma jau trečius metus.

„Eglutė bus papuošta lemputėmis, kurios švies visą dieną ir naktį, kad bet kuriuo metu gyventojai galėtų džiaugtis kalėdine nuotaika. Taip pat tradiciškai eglutę puošiame žaisliukais ir „Antakalnio būsto“ atributika“, – aiškina R. Peldavičius.

Antakalnyje eglutės įžiebimas iš kitų išsiskiria tuo, jog vyksta dar nesutemus, prieš pietų metą.

„Jau trečius metus iš eilės eglutės įžiebimą organizuojame dienos metu, kad į šventę atvyktų aplinkiniai vaikų darželiai. Taip pat kiekvienos šventės metu vaikams daliname atšvaitus“, – teigia R. Peldavičius.

Tuo metu „Pašilaičių būsto“ direktorė Gintarė Šilanskienė teigia, kad Ugnijos skvere eglės įžiebimo šventė organizuojama jau daugiau kaip aštuonerius metus.

„Tai graži erdvė, lengvai prieinama mažiems ir dideliems gyventojams. Vienuolikos metrų eglė jau stovi ir neužilgo bus puošiama. Šventė skirta bendruomenei. Mažuosius linksmins veikėjai iš pasakos, suaugusieji klausysis gospelo muzikos“, – teigia G. Šilanskienė.

Septintus metus iš eilės „Karoliniškių būstas“ rajono vaikams ir jų tėveliams organizuoja kalėdinės eglės įžiebimo šventę. Anot įmonės direktorės Neringos Kilikevičienės, šventės metu puošiama unikali eglė, kurią sudaro vienoje vietoje natūraliai suaugusios dvi eglės.

„Jos savo žaluma puošia aplinką ir vasaros metu, tačiau kalėdiniu laikotarpiu įžiebiamos ir girliandomis bei žaisliukais. Kiekvienais metais stengiamės nustebinti susirinkusiuosius vis nauja pasirodymų programa. Šventės metu vyksta šokiai, deklamuojami eilėraščiai, o kiekvieno atėjusio laukia Kalėdų senelio dovanos“, – aiškina N. Kilikevičienė, kuri tikisi šių metų šventėje sulaukti virš 200 dalyvių.

Kalėdų eglutės sužibės ir naujuose rajonuose

„Namų priežiūros centro“ direktorė Renata Agurkienė teigia, kad eglutės įsižiebs ir kituose rajonuose, tose vietose, kur gyvena daugiau žmonių ir pakanka erdvės šventei surengti.

„Kadangi administruojame namų kompleksus ir viename rajone ar vietoje turime nemažą skaičių gyventojų, daugiau nei prieš 5 metus nutarėme pastatyti eglutes ir organizuoti šventes tų namų gyventojams. Kadangi naujų rajonų užstatymo plotas didelis ir laisvų žemės plotų tiesiog nėra, erdves rinkome taip, kad jos būtų matomose vietose, kuriose šventės metu mažiesiems gyventojams būtų galima paišdykauti.

„Kiekvienais metais šventėse matant vis gausesnį būrį gyventojų ir šypsenas jų veiduose, mes tęsiame šią gražią tradiciją. Siekiame burti žmones į bendruomenes, vystyti šiltesnius tarpusavio santykius. Renginių metu galima taip pat susipažinti su kaimynais, su kuriais net ne visada ir susitinkame namo laiptinėje arba net nežinome, kas yra mūsų kaimynai“, – aiškina ji.

R. Agurkienei atrodo svarbu, kad visi gyventojai rūpintųsi ir kurtų jaukesnę aplinką, kurioje gyvena.

„Prie to prisidedame ir mes, nes turime tikrai nemažai galimybių juos suburti į vieną ratą. Taip pat manau, kad visada smagu, kai šventė atvažiuoja į tavo kiemą ir bent trumpam galima atitrūkti nuo savo kasdieninių rūpesčių. Tad eglutės miške išrinktos, artimiausiu metu bus pastatytos ir kviesime visus į šventę kieme“, – teigia R. Agurkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)