Dabar namų apžiūra atliekama greičiau

Kaip pastatų priežiūros specialistai tikrina aukštai esančias problemines namo vietas? Ilgą laiką buvęs pats įprasčiausias būdas apžiūrėti stogus ir fasadus – užsiropšti viršun į pagalbą pasitelkiant bokštelius arba kviečiant aukštalipius. „Mano būsto“ Inžinerinių produktų departamento direktorė Agnė Rakauskienė teigia, kad šiandien lipti į pastato viršų nebūtina, nes vietoje žmogaus į viršų „užlipti“ gali dronas.

„Naudojant bokštelius ir kviečiant aukštalipius sugaištama daugiau laiko ir prireikia didesnių sąnaudų. Be to, kai kuriais atvejais naudoti auto bokštelius būdavo tiesiog neįmanoma, o lipti ant seno stogo – dar ir pavojinga“, – pastebi pašnekovė.
Agnė Rakauskienė

„Mūsų techniniai inžinieriai tapo pirmieji pastatų priežiūros specialistai Lietuvoje, kurie šias problemas eliminavo pasitelkę dronus. Šiuo metu šie skraidantys inspektoriai sėkmingai naudojami daugiabučių namų stogų bei fasadų apžiūrai bei defektų nustatymui. Pagrindinis mūsų tikslas, dėl kurio pradėjome naudoti dronus – paspartinti daugiabučių namų apžiūros laiką ir po truputį atsisakyti senų apžiūros priemonių“, – pabrėžia A. Rakauskienė.

Gyventojai problemines vietas galės pamatyti patys

„Mano būsto“ Inžinerinių produktų departamento direktorė teigia, kad šiuo metu dronai yra nepamainomi pagalbininkai apžiūrint senus šlaitinius stogus, kurie dažnai yra senamiesčio zonoje.

„Įsivaizduokite – jei anksčiau norint nustatyti stogo defektą reikėjo daug papildomos įrangos, tai dabar užtenka drono ir žmogaus, kuris jį valdo. Tai žymiai sutrumpina apžiūros laiką. Esant poreikiui yra galimybė modeliuoti pastatų 3D modelius, kuriuose galima detaliai matyti pagrindinius pastato defektus, taip pat atlikti žemės sklypų matavimus, kuriuose įvertinamos žemės altitudės“, – aiškina A. Rakauskienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad dronų pagalba užfiksuotus defektus galės įvertinti ir patys daugiabučių gyventojai.

„Iki šiol jie iš techninės priežiūros specialistų gaudavo tik defektinius aktus, tačiau savo akimis negalėjo matyti, kaip atrodo probleminės stogo ar fasado vietos. Filmuota arba fotografuota medžiaga leis gyventojams savo akimis pamatyti realius defektus. Pamatę savo daugiabučio namo problemines vietas, gyventojai bus labiau linkę pritarti jų remontui“, – įsitikinusi pašnekovė.

Anot jos, to ir yra siekiama – modernių priemonių pagalba konkrečiai parodyti, kad namas dėvisi ir jam būtina pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)