Visgi egzistuoja paprasti ir naudingi bei mažai investicijų reikalaujantys šilumos energijos taupymo būdai. Anot „Mano būsto“ energijos taupymo grupės vadovo Donato Karčiausko, daugiausiai šilumos energijos nuostolių patiriame dėl nesandarių langų ir durų, taip pat per šilumai laidžias sienas, stogą.

Būtina tinkama izoliacija

„Vienas iš veiksmingų būdų, kurį gali nesunkiai įgyvendinti patys daugiabučio gyventojai yra nesandarių langų ir durų izoliavimas. Sandarinant langus pasitarnaus specialios šiuolaikinės izoliacinės priemonės arba tradicinės, tokios kaip laikraščiai ar vata. Užsandarinę plyšius tarp stiklo ir lango rėmo, o tuo pačiu tarp lango rėmo ir sienos, pasieksime palankiausią efektą“, – kalbėjo D. Karčiauskas.

Pašnekovo teigimu, prie šilumos taupymo galime prisidėti ir įstiklindami balkonus, kadangi tokiu būdu žymiai sumažėja šalto oro skverbimasis į butą, ypač senos statybos daugiabučiuose namuose.

„Kitas patikimas būdas yra itin paprastas – tikslingai naudokime užuolaidas bei žaliuzes. Tiesiog atidarykime pastarąsias dienos metu tam, kad į patalpas patektų kuo daugiau šilumos, o nakties metu šios turėtų būti uždengtos.

Tiesa, užuolaidas turėtume rinktis nedengiančias radiatorių – taip šiluma lengviau sklis po kambarius“, – akcentavo energijos grupės taupymo vadovas.

Dėmesys radiatoriams

Pasak specialisto, nemažą šilumos energijos nuostolių dalį patiriame dėl šilumai pralaidžių sienų.

„Patarčiau įsirengti radiatoriaus ekraną: tai šilumą atspindinti, į foliją panaši plėvelė, kuri įrengiama būtent tarp sienos bei radiatoriaus. Taigi, dėl sumontuoto ekrano įsigyjame tarsi barjerą, padedantį kuo didesniam šilumos kiekiui pasklisti po butą, o ne būti iššvaistytai pro sieną“, - sakė specialistas.

Taip pat pravartu naudotis radiatorių temperatūros reguliavimo galimybe.

„Tai vienas iš efektyviausių šilumos energijos taupymo būdų. Išvykstant iš namų, ar einant miegoti patarčiau šildymą sumažinti bent keletu laipsnių. Sumažinę patalpų temperatūrą 1 °C sutaupytume apie 5 proc. šildymo išlaidų“, – kalbėjo D. Karčiauskas.

Nepamirškime vėdinti patalpų

„Mano būsto“ energijos taupymo grupės vadovo teigimu, būtina vėdinti patalpas sudarant trumpalaikį skersvėjį, kadangi intensyvus, tačiau trumpas vėdinimas daug efektyvesnis nei ilgalaikis vėdinimas.

„Keletą kartų per dieną plačiai atvėrę langus išvengsime drėgmės ir nemalonių kvapų kaupimosi.
Norėčiau pasidžiaugti puikia statistika, kad didžiojoje dalyje Lietuvos daugiabučių šiluma reguliuojama automatiškai pagal lauko temperatūrą“, – pabrėžė pašnekovas.

D. Karčiauskas pridūrė, jog apšvietimo klausimas taip pat reikšmingas aspektas, padedantis taupyti energiją.

„Visų pirma, derėtų išjungti šviesos šaltinius ten, kur tuo metu nebūname, taip pat stengtis naudoti vieną lempą vietoj daugelio, kuomet nereikalingas intensyvus apšvietimas. LED tipo lemputės, palyginus su įprastomis kaitrinėmis, pagal veikimo trukmę, atsipirkimo laiką ir sutaupymo perspektyvas yra variantas, kurį išties verta rinktis“, – sakė energijos taupymo grupės vadovas.

Šilumos energijos taupymas bendrose patalpose

Taupyti energiją turime stengtis ne tik bute, bet ir daugiabučio bendro naudojimo patalpose, tokiose kaip laiptinė, rūsys.

„Daugiabučio šaltų bendrųjų patalpų durys turi būti laikomos uždarytos. Štai pasitaiko atvejų, kai pensijinio amžiaus gyventojos, norėdamos pasirūpinti benamėmis katėmis, palieka joms maisto rūsiuose ir laiko rūsio duris praviras. Kadangi ten gausu vamzdynų, natūralu, jog patalpa šalta, o jeigu dar ir rūsio ar laiptinės langai netvarkingi, deja, neišvengsime šilumos nuostolių“, – svarstė kalbintas vadovas.

Išlaidas sumažinti gali padėti efektyvus energijos taupymas etapais, kuomet atliekamų termovizinių apžiūrų metu nustatomos probleminės vietos: tokios, kur patiriami didžiausi šilumos energijos nutekėjimai.

„Šioms apžiūroms įvykdyti reikėtų kreiptis į daugiabutį administruojančią bendrovę dėl pastato šildymo sistemų subalansavimo, konstrukcijų apšiltinimo darbų. Pavyzdžiui, dažna problema senos statybos namuose yra apšiltinimo reikalaujantis stogas, kurį sutvarkius, aukščiausiame daugiabučio aukšte, viduriniame bute gyvenantys žmonės vėl gali jaustis komfortabiliai, nes esant netvarkingam stogui šoniniai butai, lyginant su viduriniu, įkaista netolygiai“, – teigė specialistas D. Karčiauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)