Renovuotose laiptinėse nebereikia vaikščioti užsimerkus

„Naujamiesčio būsto“ direktorius Raimondas Lisauskas pastebi susiformavusias tam tikras daugiabučių namų laiptinių remonto tendencijas. Dažniausiai vieni gyventojai nori dekoratyvinio tinko apdailos, nes tuomet mažiau tepasi sienos, kiti – lygiai dažytų sienų, nes jas lengviau valyti. Kalbant apie spalvų pasirinkimą perdažant laiptines, pašnekovas pastebi, kad gyventojai dažniausiai pageidauja šviesių, pastelinių spalvų.

„Naujamiesčio zonoje tikrai yra daug senų pastatų su netvarkingomis laiptinėmis. Pastebime, kad gyventojai vis dažniau nori susitvarkyti ir gyventi gražiau. Jie pradeda suprasti ir tai, kad po remonto išauga ir paties buto vertė. Esant tvarkingai laiptinei, lengviau parduoti ar išnuomoti butą, jis pasidaro patrauklesnis“, – pabrėžia R. Lisauskas.

Remonto kaina priklauso nuo laiptinės dydžio, pasirenkamų medžiagų ir nuo to, kokios būklės yra laiptinė prieš renovaciją. Anot „Naujamiesčio būsto“ direktoriaus, kaina gali svyruoti nuo 2 iki 20 tūkst. Eur. Jeigu suma atrodo pernelyg didelė, kad būtų sumokėta iškart, yra galimybė sumažinti mokėjimo naštą prailginus atsiskaitymo laikotarpį.

R. Lisauskas teigia, kad jam yra tekę matyti labai jaukiai ir originaliai sutvarkytų laiptinių. Jose galima rasti ne tik plytelėmis išklotus laiptus ir aikšteles, kuriose stovi gėlių vazonai su augalais, bet ir šviesiai dažytas, dekoruotas sienas, papuoštas paveikslais. Pasirodo, kad prižiūrimose daugiabučių laiptinėse taip pat galima jaustis kaip namie.
Raimondas Lisauskas

Laiptinės remontas – tai ne tik paprastas sienų perdažymas. Neretai gyventojai susidomi ir sienų dekoravimu tinku, laiptų išklijavimu plytelėmis, turėklų pakeitimu naujais, pašto dėžučių pakeitimu, langų ir palangių keitimu.

Anot R. Lisausko, dažniausiai apie remonto poreikį prabyla tų daugiabučių namų gyventojai, kurių laiptinėse akivaizdžiai matomi apsilaupę dažai, išbyrėjęs tinkas. Taip pat dažnai skundžiamasi dėl laiptinėse nuo seno netvarkingai išvedžiotų laidų. „Pojūtis tokioje laiptinėje tikrai nebūna malonus, o tai verčia galvoti apie remontą. Juk nevaikščiosi iki savo buto užsimerkęs“, – teigia R. Lisauskas.

Svarbu žinoti: atlikus remonto darbus, šiems 5 metus galioja garantinis laikotarpis. Pagal Lietuvos Respublikos statybos įstatymo 12 straipsnio 5 punktą, „rangovui tenka įstatymų nustatyta administracinė, civilinė ir baudžiamoji atsakomybė už blogai atliktų statybos darbų padarinius statybos metu ir per rangos sutartyje nustatytą statinio garantinį laiką.“

Įspūdžiai po pasidaryto remonto: brangu, bet jauku

Prieš maždaug porą mėnesių Vilniuje, Algirdo g. 41A, esančiame daugiabučiame name baigti laiptinės renovavimo darbai. Atsinaujinimą inicijavusi daugiabučio gyventoja Vida teigia, kad priimti bendrą sprendimą su kaimynais nebuvo sunku.

„Remonto metu pakeisti seni langai, naujai išdažytos sienos. Sureaguota į prašymą prie laiptinės įrengti tvoreles, į kurias galėtų atsiremti vyresni daugiabučio gyventojai, taip pat jiems įrengėme suoliukus. Džiaugiamės ir pasirinktu dizainu“, – aiškina Vida.

Anot daugiabučio gyventojos, pastato laiptinėms jau seniai reikėjo remonto, tik trūko iniciatyvaus žmogaus, kuris imtųsi darbų. Laiptinės remontas nebuvo darytas apie 30 metų, nes gyventojams vis nepavykdavo to suorganizuoti, trūko iniciatorių.

„Visi kentėjo ir laukė, kol kažkas ims, padarys. Su kaimynais esame puikiai pažįstami, kartu su jais užaugau, tad jie palaikė mano idėją ir neprieštaravo laiptinės renovacijai. Tiesa, galbūt ne visi gali sau leisti iš karto susimokėti visą remonto sumą ir tai buvo sunku, tačiau įmanoma“, – teigia ji.

Visai neseniai atnaujintą laiptinę galėjo įvertinti ir Vilniuje, Birželio 23-iosios g. 7, gyvenanti Danutė. „Po renovacijos labai daug kas pasikeitė: visos sienos, lubos, turėklai. Labai džiaugiamės gražiomis spalvomis – tarp jų ir nuotaika geresnė. O ir darbininkai labai geri buvo, viską su jais tarėmės“, – teigia moteris.

Vis dėlto, Danutė pripažįsta, kad renovacijos eiga toli gražu nebuvo paprasta. Anot jos, sunkiausia buvo kaimynams susitarti, ar tikrai reikia renovuoti laiptines.

„Tik dvi laiptinės iš keturių nusprendė renovuotis. Nesutikusiems to padaryti atrodė, kad tai labai daug kainuoja ir jie negali sau to leisti. Kai kuriems žmonėms labai sunku apie tai galvoti. Nors negaliu kalbėti už visus, bet manau, kad šiandien visi yra patenkinti esamu rezultatu – net ir tie, kurie anksčiau prieštaravo“, – mano daugiabučio gyventoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)