Naujos statybos daugiabučių aplinka – gyventojų rūpestis

Daugiabučių aplinkos tvarkymo ypatumai priklauso nuo to, kada daugiabutis buvo pastatytas. Jei tai senos statybos namas, pastatytas iki 1990 m., jį supančia aplinka rūpinasi savivaldybė, mat butai buvo privatizuojami be teritorijos aplink juos ir todėl tai yra valstybinė žemė. Vietos savivaldos įstatymas numato, kad šią teritoriją prižiūrėti turi savivaldybės.

Naujesnės statybos daugiabučiams namams priskiriama šalia jų suformuota teritorija, kurios priežiūra rūpinasi ne savivaldybė, o patys daugiabučio namo savininkai. UAB „Mano būstasVilniaus regiono vadovės Aurelijos Dapkūnienės teigimu, jie ir sprendžia, ar patys tvarko teritoriją, ar samdo šiam darbui specialistus. Gyventojams pageidaujant, namo administratorius jiems teikia teritorijos priežiūros paslaugą.

Savivaldybės prižiūrimose teritorijose surenkamos šiukšlės, nupjaunama žolė ar sugrėbiami lapai pagal bendrą nustatytą tvarką. Užsakius paslaugą pas namo administratorių, teritorijos priežiūros darbų sąrašas yra kiek ilgesnis, o gyventojai gali pasirinkti, kokių konkrečių aplinkos tvarkymo paslaugų jiems reikia.
Aurelija Dapkūnienė

„Paprastai namo administratorius, užsakius tvarkymo paslaugas, rūpinasi šiukšlių surinkimu, lapų grėbimu ir surinkimu, žolės pjovimu ir išvežimu, šlavimu, krūmų genėjimu, gėlynų priežiūra, o žiemos metu – takų ir šaligatvių valymu, barstymu. Paslaugų paketas priklauso nuo kliento pageidavimų, periodiškumo, kainos“, – aiškina „Mano būsto“ Vilniaus regiono vadovė.

Dažniausiai kiemai tvarkomi kasdien, paslaugų paketai yra įvairūs. Minimalų paketą sudaro šlavimas, šiukšlių ir lapų surinkimas, takų barstymas žiemą, o maksimaliame pakete prie anksčiau minėtų paslaugų prisideda ir gėlynų priežiūra, laistymas, krūmų karpymas.

A. Dapkūnienė pastebi, kad žmonių požiūris į aplinkos tvarkymą keičiasi. Anot jos, prieš 3 metus įmonei teko prižiūrėti 80 kiemų, o šiandien šis skaičius siekia 280.

Aplinkos tvarkymas reikalauja ne tik laiko

Tuo metu UAB „Karoliniškių būstas“ vyr. pastatų administravimo vadybininkas Modestas Kuzmickas taip pat pastebi tendenciją, kad teritorijos priežiūra atima nemažai laiko, todėl žmonės ieško pastiprinimo.
Modestas Kuzmickas

„Pradėkime nuo to, kad daugiabučiuose namuose gyvena labai įvairūs žmonės. Retais atvejais pavyksta suburti juos į vieną vietą kokiai nors gražiai akcijai, kaip, pavyzdžiui, „Darom“. Vis dėlto, aplinkos tvarkymas nėra vienkartinė akcija – tai yra nuolatinis ir gana sudėtingas procesas. Juk niekas nenori dirbti po darbo, o, pavyzdžiui, žiemą aplinkos tvarkymo darbuotojai dirba visą dieną nuo pat ankstyvo ryto“, – aiškina M. Kuzmickas.

Anot jo, technologijų laikais žmonės pradeda labiau vertinti inovacijas ir kokybę, o norint ją užtikrinti reikalingos papildomos priemonės. Aplinkos tvarkymui jų išties reikia nemažai.

„Tai moderni technika, naudojama žolės pjovimui, lapų šlavimui, sniego valymui, na ir, žinoma, gausus „arsenalas“ priemonių želdinių priežiūrai. Jie reikalingi tokiuose darbuose kaip genėjimas, formavimas, augalų tręšimas. Negana to, visa tai reikalauja ir kvalifikuotų žinių“, – teigia pašnekovas.

M. Kuzmicko teigimu, Jonažolių gatvėje, esančioje Vilniuje, stovinčio daugiabučio namo teritorija galėtų būti tvarkos palaikymo savo gyvenamoje aplinkoje pavyzdžiu.

„Teritoriją prižiūri profesionalai ir gyventojai, kurie ir patys mielai sodina gėles, krūmelius ir kitaip prisideda prie aplinkos gražinimo. Bendromis pastangomis teritorija yra puoselėjama pasitelkiant specialistų įrangą, žinias ir žmonių norą bei fantaziją. Juk ne veltui yra sakoma, kad žmogus yra toks, kokioje aplinkoje gyvena, todėl visi nori, kad juos suptų prižiūrėta aplinka“, – įsitikinęs jis.

Aplinka priklauso nuo gyventojų požiūrio į ją

UAB „Namų priežiūros centras“ vyr. pastatų priežiūros vadybininkė Anna Liaskovskaja vienu iš geriausiai tvarkomų daugiabučių kiemų išskiria Vilniuje, Salomėjos Nėries gatvėje esantį daugiabučio namo kiemą.

„Šiame name gyvena labai iniciatyvūs gyventojai, mums padedant aptverta jų teritorija. Žmonės gyvena gražioje aplinkoje, iš akmens daro visokias skulptūrėles, o mes vykdom nuolatinę kiekvienos dienos priežiūrą“, – aiškina A. Liaskovskaja.

Pašnekovė įsitikinusi, kad daugiabučio namo aplinka priklauso ne tik nuo jos tvarkytojų, bet ir nuo pačių gyventojų.

„Daug kas priklauso nuo daugiabutyje gyvenančių žmonių požiūrio. Jei jie nori tvarkingai gyventi gražioje aplinkoje, viskas vyksta žymiai sklandžiau, o rezultatas – geresnis. Yra žmonių, kurie mano, kad viskas, kas yra už jų buto slenksčio, jiems nebepriklauso. Šis kiemas yra pavyzdys supratimo, kad ir už namų slenksčio esanti teritorija yra daugiabučio gyventojų rūpestis“, – teigia A. Liaskovskaja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)