Svarbiausia – patogumas ir kokybė

Architektė, „SIIN ArchStudio“ savininkė Simona Pielikytė pranešime spaudai pastebi, kad lietuviai vis labiau domisi apšvietimo sprendimais, daugiau dėmesio skiria įrengimo kokybei. „Apšvietimo planai kasmet sudėtingėja, labiausiai kreipiame dėmesį į funkcinį, ergonominį planą, nes klientams kuo toliau, tuo labiau rūpi ne kokia lempa kabės, o iš kur ir kaip ją valdys.“

Anot interjero dizainerės Rinaldos Lapinskienės, lietuviams vis artimesnis modernumas. „Net vyresnio amžiaus žmonės nenori baldais apkrautų namų. Pavyzdžiui, dabar klientui, kuriam virš 65–erių metų, įrenginėju namus. Jis nenori, kad kambaryje kabėtų koks nors šviestuvas. Nori praktiškumo, kad nereiktų nieko valyti. Pasirinkome šiuolaikišką apšvietimą, įleidžiamas LED paneles. Toks apšvietimas ekonomiškas, taupo energiją, bet duoda gerą šviesą. Žmonės paskaičiuoja ir renkasi: ar sietyną su dvylika lempučių pirkti, ar LEDą.“

Siin ArchStudio interjero nuotr.

Kad daugelis atsisako išraiškingų ar taškinių šviestuvų, pastebi ir S. Pielikytė. „Mūsų interjeruose vyrauja prabangus santūrumas – neperkrauta, bet kokybiška. Daugelis renkasi LED juostinį apšvietimą, žmonės labai mėgsta suleidžiamus bėgelius, magnetines apšvietimo sistemas. Labai populiarėja dekoratyvus apšvietimas – pašviestos užuolaidų nišos, baldo apačia – toks apšvietimas kuria daug jaukumo“, – sako ji.

Anot baldų furnitūros įmonės „Joldija“ pardavimų skyriaus vadovo Lino Viskantos, žmonėms svarbu, jog apšvietimas atliktų ne tik estetinę funkciją, bet ir suteiktų patogumo.

Veidrodis su apšvietimu (UAB Joldija nuotr.)

„Prieš kelerius metus apšvietimas būdavo integruojamas į baldus dažniausiai dizainerių prašymu, tačiau pastaruoju metu pastebime, kad ir ne interjero specialistai ieško estetiškai patrauklaus apšvietimo. Žmonės atidžiai planuoja, pavyzdžiui, noriai renkasi modulines lentynas, kurios lengvai adaptuojamos, pasikeitus poreikiams. Į jas iškart integruoja dekoratyvų apšvietimą, kad suteiktų daugiau jaukumo namams. Manau, tendencija integruoti apšvietimą į baldus dar ilgai išliks. Tai – ne tik gražu, bet ir patogu. Pavyzdžiui, sieninėje spintoje: ateini, ir vos tik priėjus joje užsidega šviesa – viskas aišku, matosi, kur kokie rūbai sukabinti“, – pastebi jis.

Linas Viskanta

Skirtingoms erdvėms – skirtingas apšvietimas

Pradėjusiems įsirenginėti namus ir nežinantiems nuo ko pradėti, interjero dizainerė Rinalda Lapinskienė pataria pirmiausia tiksliai suplanuoti baldų išdėstymą. Tai padės geriausiai nustatyti, kur ir kokio apšvietimo reikia. „Pavyzdžiui, virtuvėje svarbu labai gerai apšviesti darbo zoną, kurioje ruošiame maistą. Žmonės čia dažnai klysta, suprojektuodami apšvietimą taip, kad ruošdami maistą, šviesą užstoja“, – įžvalgomis dalijasi ji.

Kalbėdama apie virtuvės įsirengimą, architektė Simona Pielikytė siūlo įsirengti kombinuotą apšvietimą, ypač salos erdvėje. „Dažnai virš salos būna įrengtas akcentinis apšvietimas, tačiau gražus šviestuvas ne visada gerai apšviečia. Todėl reikia ir funkcinio apšvietimo, pavyzdžiui, tarp akcentinio apšvietimo įrengti ir taškinių šviestuvų arba įrengti dimerį – šviesos reguliatorių. Yra tikrai labai daug paprastų sprendimų, padedančių kurti skirtingą nuotaiką.“

R. Lapinskienė ragina gero apšvietimo nepamiršti ir vonioje: „Čia reikia ir akcentinės, intymesnės šviesos, jei norime vonioje pagulėti, tačiau norint pasidaryti makiažą ar nusiskusti barzdą, reikalingas labai geras apšvietimas – kad šviesa kristų gal net iš abiejų pusių ir aiškiai matytume veidą.“

Rinalda Lapinskienė

Anot „Joldijos“ atstovo, žmonės įvertina būtinybę turėti ryškią šviesą vonioje ir ieško paprastai įrengiamų sprendimų. „Daugelis ieško šviečiančių veidrodžių – kad pats veidrodis turėtų integruotus LED apšvietimus ar kad šviestų iš galo. Manau, kad ateityje toks apšvietimas vonioje taps kiekvienuose namuose sutinkamu standartu“, – teigia Linas Viskanta.

Kalbėdama apie kitų namų erdvių apšvietimą, R. Lapinskienė teigia, jog miegamajame ypač svarbus akcentinis apšvietimas, nes ryte ar naktį prabudus nesinori, kad pažadintų stipri šviesa. Kaip akcentinio apšvietimo pavyzdžius interjero dizainerė įvardija sieninius, pastatomus šviestuvus, įleidžiamas LED juostas, grindų apvadų apšvietimą.

Veidrodis su apšvietimu (UAB Joldija nuotr.)

„Tačiau miegamajame, kaip ir vaikų kambaryje, būtinas ir pagrindinis apšvietimas. Svetainėje galima įrengti daugiau akcentinių šviestuvų, kad vakarojant apšviestų skirtingas kambario vietas“, – sako ji.

Pašnekovė siūlo nepamiršti ir prieškambario: „Man tai – kaip vizitinė kortelė: pravėrei duris ir supranti, pas ką atėjai. Įrengiu ir pagrindinį, ir akcentinį apšvietimą, kuris suteiktų jaukumo. Prieškambaryje dažniausiai būna veidrodis, pasistengiu, kad jis būtų gerai apšviestas, visada naudoju nuo judesio įsijungiantį grindų apšvietimą. Tai – patogu, nes nereikia jungiklių.“

Siin ArchStudio interjero nuotr.

Kaip atsinaujinti be remonto?

Architektė S. Pielikytė įžvelgia, jog poreikiai apšvietimui priklauso ir nuo būsto segmento. Pasak jos, ekonominio būsto savininkai nežino, ar ilgai jame gyvens, ar greitu metu būstą išnuomos, todėl renkasi paprastesnius, tačiau patogius sprendimus.

„Ekonominiame būste labai aktualu įrengti patogią elektros grandinę. Pavyzdžiui, tambūre: jeigu žmogus, sugrįžęs namo, įsijungia šviesą, nuėjęs iki svetainės ir pasidėjęs krepšius, joje turėtų galimybę šviesą koridoriuje išjungti. Tuo metu prabangiame segmente vis labiau einame link išmanių namų. Dabar žmonės, netgi išvykę į kelionę, nori telefone matyti, kuri rozetė yra aktyvi. Nori telefone valdyti šilumą, žaliuzių pakėlimą“, – pasakoja ji.

Simona Pielikytė

Nors suplanuoti funkcionalų elektros išdėstymą – vienas iš sunkesnių iššūkių interjero specialistams, ši užduotis kur kas paprastesnė, įrenginėjant būstą nuo nulio arba darant remontą. Tačiau, kaip apšvietimą atsinaujinti žmonėms, neturintiems galimybių kapitalinei pertvarkai?

Anot L. Viskantos, vienas iš sprendimų – įkraunami LED šviestuvai: „Jei norite 3–4 m ilgio LED juostos, tikriausiai reikės įvado rozetei, tačiau mūsų asortimente yra ir trumpesnių, įkraunamų šviestuvų, veikiančių su baterija. Juos galima naudoti apie mėnesį iki kito įkrovimo. O tokį apšvietimą nėra sudėtinga įsirengti ir pačiam.“

Siin ArchStudio interjero nuotr.

Įkraunamus šviestuvus pamini ir architektė S. Pielikytė. Vis dėlto, ji pataria pagalbos kreiptis į profesionalus. „Pagrindinis patarimas – kreiptis į dizainerį. Apšvietimo planas – pati sudėtingiausia namų įsirengimo dalis, todėl neskubame jo planuoti, kol žmogus nepamato ir neįvertina interjero vizualizacijų“, – savo darbo patirtimi dalijasi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)