Tikrovė tokia, kad išmaniųjų namų įrenginiai gali būti bet kurie arba visi išvardyti. Išmaniųjų namų kūrimas dar kitaip vadinamas „namų automatizavimu“. Šiandien tai, ką vadiname išmaniaisiais namais, sudaro daugybė prietaisų, prijungtų prie jūsų išmaniojo telefono ir interneto, kurie leidžia jums atlikti užduotis ir spręsti problemas šiek tiek paprasčiau nei be jų. Žinoma, žinote, kad išmanusis prietaisas gali leisti jums balsu įjungti šviesą, tačiau jis taip pat gali padaryti daug daugiau, jei atliksite tik šiek tiek namų darbų.

Protingų sistemų daugėja

Įvairių lygių išmaniųjų namų technologijos naudojamos jau kelis dešimtmečius. Vienas pirmųjų namų automatizavimo standartų – X10 – buvo sukurtas praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Ilgą laiką automatizuotų namų patogumai buvo skirti brangioms, profesionaliai įdiegtoms sistemoms, tačiau per pastaruosius kelerius metus suklestėjo „pasidaryk pats“ klasės išmaniųjų namų įrenginiai, kuriuos išpopuliarino tokios bendrovės kaip „Google“, „Hue“, „Amazon“ ir „Apple“.

„Jei jums atrodo, kad viskas tampa išmanu, neklystate. Nors namų apšvietimas ir apsauga ilgą laiką buvo labiausiai paplitusios išmaniųjų namų sistemos, dabar į šaldytuvus, skalbykles, langų uždangalus ir oro kondicionierius integruojamas „Wi-Fi“ ir išmaniosios funkcijos. Galbūt dabar dėl to dejuojate, tačiau, kaip ir pereinant prie išmaniųjų televizorių, ilgainiui visi prietaisai taps išmaniaisiais“, – pabrėžia „The New York Times“ tinklalapio žurnalistas Grant'as Clauser'as.

Jei esate naujokas išmaniųjų namų prietaisų srityje, bet esate pakankamai smalsus, kad pabandytumėte ką nors išbandyti, ši sritis gali atrodyti šiek tiek bauginanti. Tačiau taip neturi būti. Šis terminas tiesiog reiškia kategoriją prietaisų, kuriuos galima valdyti nuotoliniu būdu, naudojant išmanųjį telefoną arba valdymo balsu asistentą. Dauguma išmaniųjų namų prietaisų yra belaidžiai, ir nors daugelis jų palaiko ryšį per „Wi-Fi“, kai kurie naudoja kitų tipų belaidį signalą, pavyzdžiui, „Zigbee“, „Z-Wave“ arba „Bluetooth“. Nesvarbu, kokiu būdu jie jungiasi, juos dažniausiai galima nustatyti ir naudoti „plug-and-play“. Jei žinote savo namų „Wi-Fi“ slaptažodį ir mokate atsisiųsti programėlę, galite naudoti ir naują išmaniųjų namų įrenginį.

Viso to belaidžio ryšio ir automatinio veikimo esmė – supaprastinti įprastas kasdienes užduotis. Ar visada įjungiate virtuvės šviesas 7 val. ryto ir išjungiate 9 val. ryto? Išmaniosios lemputės gali tai padaryti už jus. Ar pamirštate sureguliuoti termostatą, kai išeinate iš namų? Išmanusis termostatas gali tai padaryti ir sutaupyti pinigų. Ar norite automatiškai užrakinti lauko duris, kai kiekvieną vakarą einate miegoti? Išmanioji spyna apsaugos jūsų namus už jus.

Išmanusis daiktas ar išmanusis namas?

Nors galite suplanuoti viso namo išmaniąją sistemą, dauguma žmonių pradeda nuo vieno įrenginio ir žiūri, kur tai juos nuves. Pavyzdžiui, jei norite stebėti, ar į verandą neatvežtos siuntos, galite įsigyti išmaniąją durų skambučio kamerą, kuri siųs įspėjimus, kai kas nors pasibels į duris. Jei norite geriau reguliuoti namų šildymą ir vėsinimą, įsirenkite išmanųjį termostatą. Kai priprasite prie šių prietaisų patogumo, nesunkiai galėsite pridėti kitų, su jais veikiančių prietaisų.

Dar visai neseniai žmogus, kuriantis viso namo išmaniųjų namų sistemą, pradėdavo nuo koncentratoriaus (įrenginio, kuris veikia kaip visų priedų sargybinis). Tačiau dabar įsigalėjo debesų platformos (internete veikiantys serveriai ir programinė įranga), pavyzdžiui, „Apple HomeKit“. Iš tikrųjų tokie išmanieji garsiakalbiai kaip „Amazon Echo“ ir „Google Nest Hub“ naudoja savo debesų platformas ir iš esmės yra suderinami su daugumos gamintojų prietaisais. Dėl to laikytis vieno prekės ženklo ar sistemos yra daug mažiau svarbu nei anksčiau, o pasirinkti patinkančius prietaisus yra daug lengviau. Turėti pavienius išmaniuosius prietaisus, o ne vieno prekės ženklo išmaniųjų prietaisų rinkinį tampa vis labiau įprasta ir patogu. Savo išmaniųjų prietaisų kolekciją lengva papildyti nesijaudinant dėl to, kad jie neveiks kartu.

Išmaniųjų prietaisų rinkinys tampa išmaniaisiais namais, kai priverčiate juos veikti kartu. Dėl debesų platformų, tokių kaip „HomeKit“, „Alexa“ ir „Google Assistant“, dabar lengviau nei bet kada anksčiau sinchronizuoti įrenginius (jei norite). Dauguma platformų leidžia kurti paprastas automatizacijas, dažnai vadinamas rutinomis, kuriose skirtingi prietaisai veikia kartu tuo pačiu metu. Pavyzdžiui, judesio jutiklis prie lauko durų gali ne tik įjungti šviesą, bet ir paleisti išmanųjį garsiakalbį groti muziką bei įjungti oro kondicionierių – ir visa tai vienu metu. Galite nustatyti išmanųjį garsiakalbį taip, kad jis išjungtų miegamojo šviesą, užrakintų priekines duris ir paleistų baltąjį triukšmą – ir visa tai padarytų ištardamas „Labos nakties“.

Ką gali išmanieji namai?

Pagrindinė išmaniųjų namų prietaisų nauda – palengvinti kasdienius darbus, o į saugumą orientuotų prietaisų atveju – padėti jaustis saugiau.

„Tarkime, kasdien važiuojate į darbą ir kartais pamirštate uždaryti garažo vartus. Išmanusis garažo vartų valdiklis atsiųs jums įspėjimą, kad vartai liko atidaryti, ir leis juos uždaryti palietus programėlę. Jei nemėgstate grįžti namo į tamsų butą, išmaniosios lemputės gali automatiškai įsijungti pagal paros laiką arba gali būti įjungiamos nedideliu judesio jutikliu, kai atidarote lauko duris. Apsaugos prietaisai, pavyzdžiui, išmaniosios kameros, gali pranešti, kas vyksta namuose, kai jūsų ten nėra. Jei turite augintinių, jie naudingi norint patikrinti, ar ant sofos guli neleistini kailio draugai“, – sako Grant'as Clauser'as.

Be to, reguliuojamos spalvos lemputės papildo jūsų namų interjerą – galite keisti spalvą, kad ji atitiktų jūsų nuotaiką ar veiklą. Išmanieji garsiakalbiai leidžia lengvai paleisti muziką, be to, jie gali atlikti paprastas užduotis, pavyzdžiui, sudaryti pirkinių sąrašą, iškviesti taksi automobilį, priminti jums apie susitikimą arba perskaityti vaikams pasaką prieš miegą.

Ar išmaniųjų namų įrenginiai nėra rizikingi?

Trumpas atsakymas – yra. Bet kuri nauja technologija yra susijusi su nauja rizika. Kaip ir su išmaniuoju telefonu ar nešiojamuoju kompiuteriu, taip ir su išmaniaisiais namais, rizika gali kilti iš išorės – dėl įsilaužėlių arba iš vidaus – dėl prietaisų su privatumo politika, taip pat dėl netinkamo naudojimo.

Nors užfiksuotų įsilaužimo į išmaniuosius namus atvejų kol kas pasitaiko retai, yra dalykų, kuriuos galite padaryti, kad nuo jų apsisaugotumėte. Pirma, apsaugokite savo namų tinklą (tai turėtumėte padaryti, net jei neturite jokių išmaniųjų prietaisų). Naudokite stiprų ir unikalų maršrutizatoriaus slaptažodį ir įjunkite stipriausią jūsų „Wi-Fi“ maršrutizatoriaus siūlomą šifravimą, geriausiai WPA2. Taip pat galite žengti papildomą žingsnį ir sukurti atskirą „Wi-Fi“ tinklą savo išmaniesiems įrenginiams.

Ne visada lengva sužinoti, kas vyksta išmaniųjų namų gaminių užkulisiuose. Kai kurie gamintojai šifruoja visus duomenis, kurie keliauja per jų gaminius, o kiti to nedaro. Kai kurie seka ir parduoda jūsų duomenis trečiosioms šalims, o kiti to nedaro. Kartais šią informaciją galite rasti bendrovių privatumo politikoje (ją visada rasite kur nors gaminio programėlėje).

Nebūtina būti technologijų mėgėju, kad galėtumėte mėgautis išmanesnių namų kūrimu, tačiau turėtumėte pasiruošti tam tikriems keblumams. Technika ne visada yra tobula. Kartais nutrūksta ryšiai. Kartais jūsų išmanusis garsiakalbis jus neteisingai išgirs, o kartais nesklandumų kils dėl naudotojo klaidos. Nors išmaniosios technikos įtraukimo į jūsų gyvenimą galimybės plečiasi, ji vis dar negali padaryti visko. Jūs vis dar esate pats protingiausias savo namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)