Pasirinkimas gali apsukti galvą

Šiuo metu įvairių elektros gaminių galima užsisakyti iš visų pasaulio kampelių. Technologijos leidžia pritaikyti išmanių sprendimų net planuojant kištukinius lizdus ir jungiklius savo namuose.

„JUNG Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis pasakoja, kad Lietuvos rinkoje šiuo metu yra pasiekiami visi gaminiai, kokie tik yra sukurti pasaulyje, tačiau ne visada verta užsisakyti iš kito pasaulio krašto egzotišką sprendimą, nes tai technika – ji gali gesti ir reikalauti remonto ar atnaujinimo. Todėl iš populiarių pigių prekių tinklalapių atsiųsti elektros prietaisai gali būti klaida, kuri atneš nuostolių.

„Tad tikrai rekomenduotume rinktis iš tų gamintojų, kurie turi oficialias atstovybes Lietuvoje, nes eksploatuosite šiuos daiktus dešimtmečiais. Kalbant apie jungiklius tai yra dvi dideles grupės – mechaniniai, kurie pažįstami kiekvienam ir elektroniniai. Elektronininių jungiklių rinka dabar yra labai auganti – tiek pavieniai valdomi prisilietimu ar programėle, tiek tokie, kurie jungiasi į didesnes išmaniųjų namų sistemas ir tada jau atlieka žymiai daugiau funkcijų. Rinkoje yra ir belaidžiai jungikliai, kuriuos galima priklijuoti prie stiklo ar bet kokio kito paviršiaus. Taip pat ir tie, kuriems nereikia baterijų, nes užtenka energijos gaunamos iš mechaninio paspaudimo“, – vardija R. Skurdenis.

Galimi atskiri išmanūs sprendimai

Pašnekovas pabrėžia, kad norint namuose turėti bent dalelę protingo namo koncepcijos, nereikia diegti visų išmaniųjų sprendimų.

„Tai kaip lego kaladėlės – jei norėsite valdyti tik apšvietimą, šviestuvus reikės prijungti prie valdymo sistemos. Jei norėsite išmanaus šildymo reguliavimo – tam taip pat reikės tam tikros automatikos, termostatų ir kt. Kiekvienas „protingas namas“ yra kitoks, ir tai kas aktualu jums, galbūt nebus reikalinga jūsų kaimynui. Bet turėdami tik paprastus jungiklius ir kištukinius lizdus, „protingo namo“ neįsirengsite, bet kokiu atveju bus reikalinga kažkokia sistema. „Protingo namo“ sistemos gali būti laidinės, jos yra patikimiausios ir turinčios daugiausia galimybių, tačiau jei jau būstas pilnai įrengtas, ir nėra galimybės pravesti laidų, yra belaidės sistemos, kuriuos leidžia įgyvendinti tam tikrą „protingo namo“ funkcionalumą, pavyzdžiui apšvietimui ar šviesdengėms valdyti“, – pasakoja pašnekovas.

Išmaniųjų prietaisų kainos, anot R. Skurdenio – labai įvairios, pavyzdžiui, pvz., termostato valdymas telefonu gali kainuoti iki 100 eurų, bet pilnavertė išmani sistema visam namui – ir 20000 eurų.

Nereikėtų pamiršti, kad yra ne tik įvairių papildomų funkcijų turinčių jungiklių, bet ir skirtingų dizainų, kurie namams gali suteikti gyvumo. Taip pat renkantis jungiklius ir kištukinius lizdus susidursite su dideliu spalvų pasirinkimu, tad tokiu atveju jau reikia numatyti visą būsimą būsto interjero spalvų gamą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)