Jei kartais šito nepajutote, žinokite, kad mes gyvename technologijų pažangos aukso amžiuje. Per porą pastarųjų dešimtmečių buvo žengtas reikšmingas žingsnis nuo laidinių telefonų, buvusių pagrindinėmis susisiekimo priemonėmis, iki kompiuteriams prilygstančių įrenginių, nesunkiai telpančių į kišenę ir leidžiančių vienu metu atlikti dešimtis įvairų veiksmų.

Kaip rašoma portale bluespeedav.com, reikšmingiausios naujovės išmaniųjų telefonų tobulinimo srityje, be abejonės, buvo pristatytos per 1-ąjį šio amžiaus dešimtmetį, o prasidėjus 2-ajam pagreitį įgavo išmaniųjų namų idėjos realizavimas.

Kas yra automatizuoti išmanieji namai

Išmaniųjų namų technologijos sąvoka paprastai vartojama, kai tenka keliais žodžiais įvardyti prie bendro tinklo prijungtus ir autonomiškai bei nuotoliniu būdu valdomus įrenginius, prietaisus arba sistemas. Kaip vieninga sistema veikianti namų technologija neformaliai kartais vadinama prijungtaisiais namais. Tai yra logiška, nes namuose esantys termostatas, lempos, garsiakalbiai, televizoriai, stebėjimo kameros, užraktai, prietaisai ir kt. yra prijungti prie bendros sistemos, kurią galima valdyti išmaniuoju telefonu arba mobiliuoju įrenginiu su liečiamuoju ekranu.

Išmaniųjų namų automatizavimas pakylėja įrenginių valdymą į daug aukštesnį lygmenį tiek funkcionalumo, tiek patogumo požiūriu. Šitai tapo įmanoma palyginti neseniai, bet pažanga jokiu būdu nestovi vietoje: kadangi technologijos nuolatos tobulėja, palaipsniui randasi vis daugiau namų automatizavimo galimybių.

Pagrindiniai pranašumai

Galbūt galvojate, kad išmaniųjų namų automatizavimas tėra tuščias mados vaikymasis siekiant turėti viską, kas naujausia, ar būdas kvailai pasipuikuoti? Vis dėlto automatizavimas suteikia namams keletą praktiniu požiūriu neabejotinai pasiteisinančių pranašumų.

1. Galimybė valdyti visus namų įrenginius iš vienos vietos. Pagrindiniu pliusu čia tampa patogumas. Kai visą namų techniką tapo įmanoma prijungti prie vienos sąsajos, pavyko žengti milžinišką žingsnį namų valdymo technologijų srityje. Teoriškai, tereikia išmokti naudotis vienui vienintele į išmanųjį telefoną arba planšetę įdiegta programėle ir pavyks inicijuoti kuo įvairiausias namuose esančių įrenginių funkcijas. Programėlė nėra ypač sudėtinga, o visos reikalingos funkcijos per ją lengvai pasiekiamos.

2. Galimybė nesunkiai įtraukti naujų įrenginių ir prietaisų. Išmaniųjų namų sistemos pasižymi ypatingu lankstumu, jei prireikia įtraukti naujų įrenginių, prietaisų ar kitokios technikos. Kad ir kokie pažangūs nauji įrenginiai atrodo šiandien, nekyla abejonių, kad su laiku atsiras vis naujesnių ir įspūdingesnių modelių. Taigi, dabartinė įrenginių komplekto sudėtis neišvengiamai keisis: vietoj senų atsiras naujų, galbūt jų skaičius pasipildys. Kadangi naują įrangą pavyks nesunkiai integruoti į sistemą, jums, kaip namų šeimininkui, pavyks išvengti begalės problemų ir nebus pernelyg sunku neatsilikti nuo pažangos.

3. Iki maksimumo padidintas namų saugumas. Kai prie išmaniųjų namų tinklo prijungsite apsaugos ir stebėsenos priemones, jūsų namų saugumas gerokai padidės. Šioje srityje galimybės kone neišsemiamos, nors šiuo metu eksploatuojamos tik kelios dešimtys. Pavyzdžiui, per namų automatizavimo sistemą galima susieti judesio detektorius, stebėjimo kameras, automatinius durų užraktus ir kitas namuose įrengtas apsaugos priemones, o tada, kas vakarą prieš gulantis miegoti, suaktyvinti jas iš vieno išmaniojo telefono. Galima nustatyti, kad į įvairius įrenginius, kurių pasirinkimą gali lemti, pavyzdžiui, konkretus laikas, būtų siunčiami saugos įspėjimai: taip gausite tikralaikę informaciją apie namuose ir prie jų vykstančius įvykius, nesvarbu, kur būtumėte – namuose ar netgi užsienyje.

4. Galimybė nuotoliniu būdu valdyti namuose esančius įrenginius. Jokiu būdu nenuvertinkite galimybės visų įrenginių veikimą kontroliuoti per atstumą. Ypač karštomis dienomis labai patogu suaktyvinti vėdinimo funkciją, kad oras namuose spėtų atvėsti, kol grįšite iš darbo. Jei turite skubiai paruošti vakarienę, dar būdami parduotuvėje galite įjungti orkaitę, kad ši jau imtų kaisti. Jei namus paversite išmaniaisiais, net ir juose nebūdami galėsite patikrinti, ar nepalikote įjungtos šviesos, kas prisiartino prie durų ir t. t.

5. Galimybė efektyviau vartoti elektros energiją. Naudojant išmaniųjų namų technologiją, nuosavą būstą galima paversti namais, kuriuose taupoma elektros energija. Pavyzdžiui, galite ypač tiksliai užprogramuoti namų šildymo ir vėdinimo sistemas: konfigūruojamas termostatas, gavęs duomenis apie įprastą jūsų dienotvarkę ir mėgstamą temperatūrą, tuojau pat pateiks efektyvaus elektros energijos vartojimo požiūriu tinkamiausias nuostatas. Užprogramuoti galima ir apšvietimo bei užuolaidų valdymo sistemas: saulei nusileidus jos gali imti veikti vakaro režimu. Dar galite nustatyti, kad jums įeinant į kambarį arba iš jo išeinant automatiškai būtų įjungiama arba išjungiama šviesa. Jei šituo pasirūpinsite, neteks nerimauti, kad galbūt švaistote elektros energiją.

6. Galimybė naudotis sumaniai veikiančia technika. Išmaniuosiuose namuose pavyks efektyviau išnaudoti visas buitinės ir kitokios technikos teikiamas galimybes. Pavyzdžiui, išmanusis televizorius padės surasti pažangesnes programėles ir kanalus, per kuriuos greitai pasieksite mėgstamas transliacijas. Išmanioji orkaitė padės gaminant valgį: joje viščiukas iškeps tiesiog idealiai – niekada neperkeps ir neliks pusžalis. Išmaniosios namų kino ir garso sistemos padės be jokio vargo naršyti filmų ir muzikos kolekcijas, todėl svečiams bus nesunku akimirksniu, ilgai neieškant pasiūlyti kuo įvairiausių pramogų. Trumpai tariant, kai buitinė technika ir kiti įrenginiai bus prijungti prie automatizavimo technologijos, bus daug lengviau išnaudoti įvairias jų teikiamas galimybes, o gyvenimas namuose taps daug lengvesnis ir patogesnis.

7. Informacijos apie technikos naudojimo ypatumus teikimas. Bent porą žodžių reikia pasakyti apie galimybę gauti duomenis, atskleidžiančius jūsų, kaip šeimininko, naudojimosi technologijomis įpročius. Pavyzdžiui, galite stebėti, kaip dažnai žiūrite televizorių ir kokį turinį dažniausiai renkatės, kokius patiekalus kepate orkaitėje, kokių produktų paprastai prisikaupia šaldytuve ir kaip sėkmingai pavyksta taupyti elektros energiją. Apsirūpinę tokiomis išmaniųjų namų sistemos teikiamomis įžvalgomis, galėsite išanalizuoti kasdienius savo įpročius ir, jei atrodys reikalinga, pasistengti juos pakeisti taip, kad priartėtumėte prie tokio gyvenimo būdo, kurį laikote siekiamybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)