Interjeras ir asmenybė. Interjeras yra neatsiejama žmogaus kasdienio gyvenimo dalis, kuri turi atspindėti gyventojo asmenybę. Gyvenimas yra per trumpas vergauti baldams, nuolat bėgioti su šluoste ar baimintis, kad užsukę svečiai neišteptų. Blizgūs stikliniai paviršiai ar šviesaus gobeleno minkšti baldai nesukels problemų žmonėms, kurie gali sau leisti pasisamdyti namų tvarkytoją ar bent jau neturi mažųjų namų darkytojų arba pūkuotų augintinių.

O greitu gyvenimo tempu gyvenantiems žmonėms ar kelis vaikus auginančiai šeimai žymiai racionaliau yra rinktis lengviau prižiūrimų tekstūrų baldus – alyvuotą medieną, kurią greitai galima atnaujinti, sintetinius audinius, kurie yra impregnuoti, dengti valymą palengvinančia danga ar tiesiog patogiai nusivelka atsitikus nenumatytam incidentui namuose. Nors vyrauja nuomonė, kad į vaikų kambario baldus neverta investuoti, nes vaiko skonis ir poreikiai jam augant keičiasi, tačiau perkant kokybiškus, nepretenzingo dizaino baldus pakaks tik kas kelis metus atnaujinti dekoro elementus, o ne visą kambarį. Taip sutaupysite pinigų ir mokysite vaiką nuo mažų dienų daiktus rinktis atsakingai.
Vienu svarbiausių didesnių šeimų namų akcentu dažniausiai tampa valgomasis stalas – tai vieta, kurioje susiburia visa šeima, dalijasi dienos įspūdžiais ir švenčia šventes. Labai svarbu, kad stalas būtų patogaus aukščio ir tvirtas. Ovalus stalas praktiškesnis, nes esant poreikiui galima sutalpinti daugiau žmonių nei prie stačiakampio.

Kokius baldus išsirinkti savo namams? (www.emko.lt / Interjero ABC nuotr.)

Baldų derinimas. Dažna patrauklaus interjero paslaptis – balansas. Nelygūs paviršiai yra atsvara lygiems, matiniai žavingai kontrastuoja su blizgiais. Ryškūs akcentai dažniausiai gerai atrodo neutralių spalvų fone. Stambesnius baldus patartina derinti su smulkesniais, kad erdvė neatrodytų perpildyta.

Baldų pasirinkimas atviros erdvės tipo būstuose. Bendros atviros erdvės būstuose visi neįmontuoti baldai turi tendenciją migruoti. Rekomenduotina baldus derinti tarpusavyje, tačiau vengti pirkti visus baldus iš vienos kolekcijos.

Kokius baldus išsirinkti savo namams? (www.emko.lt / Interjero ABC nuotr.)

Akcentinių baldų pasirinkimas. Interjere, kaip ir madoje, gebėjimas improvizuoti bei derinti iš pirmo žvilgsnio sunkiai suderinamus stilius yra vertybė, talentas.


Saikinga eklektika visuomet žavi.
Saugiausias variantas akcentiniais baldais rinktis smulkesnius baldus, nes juos ateityje lengviau pakeisti arba atnaujinti, jie ne taip greitai pabosta. Natūralių medžiagų, lakoniško dizaino baldai niekuomet neišeina iš mados.

Viena svarbiausių derinimo taisyklių – kontekstas: viskam yra tinkama vieta. Interjeras turi sietis su eksterjeru ir urbanistine aplinka. Labai dažnai daroma klaida – interjero disonansas su eksterjeru. Tai nereiškia, kad tarpukario pastate netinka skandinaviškas minimalizmas, bet, pavyzdžiui, klasikinio interjero elementai, kurie puikai tiks senamiesčio būstui, gali atrodyti net šiek tiek juokingai ekonominės klasės moderniame daugiabutyje ar kaimo sodyboje.