Kur klojama dažniausiai? Parketlentės – puiki grindų danga visoms būsto erdvėms. Svarbiausia, laikytis eksploatacijos rekomendacijų.

Mediena. Populiariausios – ąžuolinės parketlentės, tačiau jos gali būti gami- namos ir iš uosio, riešuto, amerikinio ąžuolo, pušies bei kitų, net egzotinių, medžių.

Įdomu! Ąžuolas geriausiai pasiduoda tonavimui, todėl šių dienų technologijos jam leidžia suteikti egzotinių medžių spalvas.

Parketlenčių tipai. Egzistuoja trys parketlenčių tipai – medžio masyvo, dvisluoksnės ir trisluoksnės.

Medžio masyvo parketlentės. Natūraliausias ir ekologiškiausias pasirinkimas, nes jos gaminamos iš vientiso medžio masyvo. Taip pat dėl storo medienos sluoksnio tokią dangą galima daugelį kartų atnaujinti. Tik, kaip ir medžio masyvo lentos, šio tipo parketlentės yra jautrios visiems aplinkos poveikiams, pavyzdžiui, grindiniam šildymui, santykinei drėgmei ar mechaniniams pažeidimams. Nors kloti tokio tipo grindis gana sudėtinga, tačiau nedideli parketlenčių matmenys leidžia modeliuoti įvairiausius raštus.

Dvisluoksnės parketlentės. Pagamintos iš dviejų suklijuotų medienos sluoksnių: viršutinio dėvimojo iš kietmedžio, kuris dažniausiai jau būna padengtas laku ar alyva, ir apatinio, paprastai suformuojamo iš faneros. Dvisluoksnis parketas atrodo labai estetiškai, negirgžda, juo dažniausiai gali būti dengiamos ir šildomosios grindys, Tokia danga yra atsparesnė aplinkos poveikiui nei medžio masyvas ir ilgaamžiškesnė nei trisluoksnis parketas.

Trisluoksnės parketlentės. Pagamintos iš trijų suklijuotų medienos sluoksnių: viršutinis iš pasirinktos rūšies natūralaus kietmedžio, vidurinis iš beržo ar spygliuočių medienos tąšelių, o apatinis – iš beržo ar spygliuočių medienos lukšto. Ekonomiška ir paprasta iškloti, bet klijuojant sluoksnius sunaudojama daugiau klijų, taip pat tokia danga gali girgždėti. Trisluoksnės parketlentės paprastai gaminamos didesnių matmenų.

Rasa Tomkienė

Spalva. Renkantis parketlenčių spalvą reikėtų turėti bendrą interjero viziją. Taip pat svarbu įvertinti erdvės dydį, atkreipti dėmesį į lubų, langų aukštį. Jeigu patalpa labai šviesi, lubos aukštos, o langai dideli – į visumą harmoningai įsilies ir tamsi grindų danga. Vis dėlto jei kambarys mažas, rekomenduojama rinktis šviesias, optiškai erdvę padidinsiančias parketlentes.

Taip pat medines grindis galima derinti prie pasirinktos sienų spalvos: atrasti tokios pačios temperatūros atspalvį arba, priešingai, – teikti pirmenybę kontrastams. Spalvos pasirinkimui turi įtakos ir tai, kiek natūralios dienos šviesos patenka į erdvę bei kokie bus baldai.

Interjerą kūrė Cle de Maison ( www.frevinistudio.com nuotr.)

Parketlentės ir šildomos grindys. Jeigu namuose išvedžiotas grindinis šildymas, baimintis nereikėtų: parkelentės – tinkama danga. Jos gali būti tiek klijuojamos, tiek montuojamos plaukiojančiu būdu, svarbiausia, – pasirinkti tinkamą storį. Šis turėtų svyruoti nuo 10 iki 16 mm (jei lentos bus storesnės nei 16 mm – mažės šiluminė varža).

Privalumai:

  • parketlentės atrodo labai panašiai kaip medžio masyvo grindys, tik yra gerokai pigesnės;
  • danga stabili, jei priežiūra teisinga – ilgaamžė;
  • gera šilumos izoliacija, vaikščioti jomis malonu ir natūraliai šilta;
  • klojant parketlentes, ant grindų gali būti modeliuojami įvairūs dekoratyvūs raštai;
  • parketas – atsparesnė danga vandeniui ir drėgmei nei medžio masyvas;
  • jei laikomasi rekomendacijų, nesudėtinga prižiūrėti ir valyti.
Interjerą kūrė Dovilė Batutienė ( www.frevinistudio.com nuotr.)

Trūkumai:

  • danga nelabai atspari drėgmei – gali susitraukti, išsiplėsti, banguotis, pradeda ryškėti jungčių plyšiai;
  • natūraliai minkštesnė, todėl ir jautresnė įbrėžimams, įspaudams medžiaga;
  • būtinas periodiškas dangos atnaujinimas: ateityje parketlentes teks peršlifuoti ir perlakuoti arba peralyvuoti.


Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.