Augalų derinimas. Nors laisvės kūrybai daug, tačiau komponuojant augalus vienus su kitais vis dėlto reikėtų atsižvelgti į kelis kertinius aspektus. Vienas jų – derinimas pagal biologines savybes, saulės, drėgmės, dirvos poreikius. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į žydėjimo laiką, žiedų spalvas, kokio aukščio augalai užaugs bei kiek jie plėsis: kad būtų žydėjimo kaita ir sparčiau besistiebianti žaluma neužgožtų augančios itin lėtai.

Augalų rūšys ir lauko erdvės dizainas. Tiek augalų rūšis, forma, tiek lapijos, spyglių ar žiedų spalva kuria tam tikrą emociją ir jausmą. Dėl šios priežasties renkantis konkrečius žaliuosius aksesuarus vertėtų atsižvelgti į bendrą lauko zonos dizainą.

Apžveldinimo idėjos (www.vipzone.lt nuotr.)

Žinotina, kad:

  • Klasikinį stilių puikiai pabrėžia formuotų buksmedžių,kukmedžių, hortenzijų, gebenių kompozicijos.
  • Šiuolaikiškas erdves vis dažniau užvaldo natūralistinio stiliaus kompozicijos, pušys, varpiniai augalai.
  • Prie kaimo stilistikos itin dera šiuo metu vis populiarėjantys miniatiūriniai sodai, žydinčių augalų kompozicijos.
Apžveldinimo idėjos (www.vipzone.lt nuotr.)

Ryškiausios lauko erdvės apželdinimo tendencijos

Vis rečiau sodinamos vienmetės gėlės, ilgai dominavusios želdinant balkonus bei terasas. Prioritetas dabar teikiamas daugiamečiams augalams, spygliuočiams ar lapuočiams krūmams bei medžiams, puošiantiems erdvę visus metus. Vienmetės gėlės vis dar naudojamos, tačiau dažniau – kaip papildantis kompozicijos elementas, kurį kasmet pagal poreikį, pageidaujamą emociją, nuotaiką, madingą žiedų ar lapų spalvą galima rinktis vis kitokį.

Apžveldinimo idėjos (www.vadasiga.lt nuotr.)

Lauko erdvės vis dažniau paverčiamos tikromis žaliuojančiomis oazėmis: formuojamos žaliosios sienos arba gyvatvorės, ne tik sulaikančios vėją, dulkes ar užstojančios nepageidaujamą vaizdą, bet ir suteikiančios privatumo miesto būstui. Tokios kompozicijos paprastai kuriamos iš spygliuočių, lapuočių bei daugiamečių augalų. Turima terasa labai erdvi? Apželdinimui puikiai tiks ir dideli krūmai, medžiai ar masyvesnės daugiamečių augalų kompozicijos.

Vis daugiau susidomėjimo sulaukia terasose ir balkonuose kuriami miniatiūriniai sodai. Populiarios įvairios kompozicijos: galimas net dekoratyvinių augalų derinimas su prieskoni­niais augalais, daržovėmis ar mažesnio aukščio, specialiai auginimui vazonuose išvestų rūšių vaismedžiais bei vaiskrūmiais.

Vasarą itin populiaru egzotišką nuotaiką terasoje ar balkone kurti čia išnešus bei dekoratyviai išdėliojus kambarinius augalus.