Svarbus ir dekoratyvumo aspektas. Medienos šiluma, lako modernumas ir marmuro šaltumas turi būti integruoti į bendrą būsto stilių. Pagalvokite, kas tinkamiausia kiekvienu atveju: gal norėsite marmuro klasikiniuose namuose, medienos skandinaviškuose, o lako minimalistiniuose.

Apžvelkime pagrindines baldines medžiagas,iš ko gaminami kietieji baldai:

Laminuota medžio drožlių plokštė (LMPD). Tai – šiuolaikiškas, estetiškas, kokybiškas baldų gamybos ir interjero dekoro elementų sprendimas. Šios abiejose pusėse dekoratyviu melaminu dengtos plokštės gaminamos iš smulkių dervoje išmirkytų medienos drožlių. Laminuotas paviršius pasižymi itin dideliu patvarumu, yra lengvai valomas, atsparus įbrėžimams, dėmėms, net per ilgą laiką nekeičia spalvos, nereikalauja ypatingos priežiūros. Gamintojai, taikantys šiuolaikines technologijas, kuria ir tokį plokščių paviršiaus dekorą, kuris savo tekstūra, struktūra bei spalvomis imituoja natūralų medį, akmenį, marmurą ar betoną. Taip pat galimi tiek ugniai, tiek drėgmei atsparūs sprendimai. Laminuotos medžio drožlių plokštės plačiai naudojamos įvairiems visų gyvenamojo būsto erdvių, įskaitant ir vonios kambarį bei virtuvę, ar biuro patalpų baldams.

Baldinės medžiagos (www.impeka.lt nuotr.)

Spalvotos medžio dulkių plokštės (MDF). Tai produktas, kurio gamybos metu medžio dulkių pluoštai įmirkomi organiniuose dažuose ir surišami specialia derva. Spalvotos MDF plokštės išsiskiria unikalia paviršiaus struktūra, neribotomis apdirbimo ir panaudojimo galimybėmis, 3D sprendimais. Jos naudojamos gaminant baldus, duris, pertvaras, dekoro elementus ar sienų apdailai. Šių MDF plokščių nereikia laminuoti: norint paryškinti spalvą ir tekstūros grožį, gaminiai yra lakuojami arba dengiami alyva. Spalvotos MDF nuo įprastų skiriasi atsparumu drėgmei, didesniu tankiu, tvirtumu (plokštės neišsilenkia).


Akrilu dengtos medžio dulkių plokštės (MDF). Tai – naujos kartos produktas, kuris gaminamas naudojant naujausias lakavimo technologijas. Šios plokštės išsiskiria tiek ypač blizgiais ar švelniais matiniais paviršiais, tiek išraiškingomis spalvomis. Dėl naudojamų technologijų paviršiai yra labai lengvai prižiūrimi, atsparūs braižymuisi, dėmėms, UV spinduliams, pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Ant baldų, pagamintų iš matinių, akrilu dengtų plokščių, paviršiaus nelieka pirštų antspaudų.

Baldinės medžiagos (www.impeka.lt nuotr.)

MDF plokštės, dengtos natūraliu medienos lukštu. Natūraliu medienos lukštu vadinama medžiaga, gaunama plonu medienos sluoksniu padengus vidutinio tankio medienos plaušų plokštę. Vizualiai ji atrodo kaip natūralaus medžio masyvas, turi jo tekstūrą ir spalvą. Lukštas dažniausiai gaminamas iš riešutmedžio, buko, ąžuolo, klevo ar uosio, bet galima rasti ir gaminių iš egzotinių rūšių medžių. Ši medžiaga, kaip ir natūralus masyvas, yra jautri temperatūros pokyčiams.

Baldinės medžiagos (www.impeka.lt nuotr.)

Medžio masyvas. Iš medžio masyvo nesudėtingai gaminami lenktų formų baldai, egzistuoja didelė spalvų bei tekstūrų įvairovė, galima restauruoti. Ši medžiaga turi daug pranašumų, bet yra gana lepi: jautri temperatūros svyravimams, ją sudėtingiau prižiūrėti. Be to, natūralaus medžio masyvas brangiausias iš visų baldinių medžiagų.

Plastikas. Tai lengva, itin plačią spalvų paletę turinti ir išskirtinės priežiūros nereikalaujanti medžiaga, iš kurios gaminami tiek namų, tiek lauko baldai. Pigus plastikas greitai blunka ir dėl aplinkos poveikio ilgainiui praranda tvirtumą. Dėl šios priežasties rekomenduojama pirkti tik aukštos kokybės plastiko baldus, gerokai brangesnius, bet nepalyginamai patvaresnius.

Rasa Tomkienė

Stiklas. Tai medžiaga, kurią vienu ar kitu pavidalu galima rasti absoliučiai visuose būstuose. Stikliniai baldų elementai ar kitos interjero detalės, kuriose yra stiklo, kuria prabangos įspūdį. Ši medžiaga gali būti skaidri ar matinė, būti spalvota ar turėti tekstūrą. Baldų gamyboje naudojamas grūdintas ir lengvai nedūžtantis stiklas. Jis yra patvarus, atsparus įbrėžimams, temperatūros kaitai, lengvai prižiūrimas, tinkamas kasdieniams baldams.

Metalas. Ši medžiaga, anksčiau dažniausiai naudota tik tam tikroms dalims, metalinėms konstrukcijoms ar tvirtinimo detalėms, šiandieną tampa vis populiaresnė gaminant ir pačius baldus (pavyzdžiui, minimalistinio stiliaus interjerui). Jie yra ilgaamžiai, patvarūs, atsparūs aplinkos poveikiui, nereikalauja ypatingos priežiūros. Be to, metaliniai baldai pasižymi elegantiškomis linijomis, todėl namuose kuria lengvumo įspūdį. Metalas tinkamas tiek namų, tiek lauko baldams.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.