BIOFILINIS DIZAINAS

Tendencija, kuria pastebėjome dar ir praeitais metais, atsiradusi dėl užsidarymo namuose dėl korona viruso, Ir toliau išlieka ant bangos, tai - gamtos veržimasis į namų interjerą. Taip vadinamu biofiliniu dizainu siekiama patenkinti įgimtą žmogaus poreikį susieti gamtą šiuolaikiniuose pastatuose. Tad, kokiais būdais galime priartinti gamtą prie namų interjero?

Pats paprasčiausiais - auginant augalus namuose. Pastebima tendencija auginti namuose didelius augalus, tokius kaip alyvmedis, magnolija.

Ypatingą dėmesį skiriant natūraliai šviesai ne tik tokiose įprastinėse erdvėse kaip svetainė ar miegamasis, bet ir vonios kambaryje.

Naudojant kuo daugiau iš gamtos paimtų natūralių medžiagų, tokių kaip terakota, korkas, travertinas, marmuras.


SPALVA

Natūralu, kad 2022 metais karaliaus žalia spalva su visais savo atspalviais. Ypatingai smaragdinė žalia suteiks prabangos pojūtį namuose. Šia spalva galite drąsiai išdažyti visą sieną, ar iškloti vonią žaliomis plytelėmis, arba tiesiog užmesti keletą veliūro pagalvėlių ar pledą ant sofos, arba pastatyti vazą ar kokį kitą žalių motyvų turintį meno kūrinį ir Jūsų interjeras iš karto atsišviežins ir taps madingu.

Šį sezoną dominuoja ruda spalva (www.boconcept.lt nuotr.)

Kita žemės spalva, kuri taip pat bus labai madinga – ruda ir jos atspalviai, tokie kaip karamelė, camel, šokoladinė ruda.

2022 interjeruose vyraus – Bright skies – švelni, dangaus mėlynumo žydra spalva, ji suteikia gaivos, gyvybingumo, optimizmo. Prie šios spalvos tinka tiek rusvi žemės tonai, tiek įvairaus metalo detalės, tiek ryškios žalios ir sodrios mėlynos spalvos. Labiausiai tinkama miegamiesiems ir vaikų kambariams, kuriuose norisi ilsėtis.

Šį sezoną dominuoja ruda spalva (www.boconcept.lt nuotr.)

Spalvų institutas Pantone metų spalva paskelbė Very Peri – melsvai violetinę spalvą, skatinančią kūrybingumą, džiaugsmingumą.

2022 spalva - very peri (www.decosense.lt nuotr)

VINTAŽINIŲ BALDŲ SUGRĮŽIMAS

Taip pat pastebimas vintažinių, antikinių, turinčių tam tikrą savo istoriją baldų ar kitų interjero detalių inkorporavimas į šiuolaikinį interjerą. Visa tai susiję su taip trokštamu saugumo jausmu, kuomet aplink siaučia neramumai, nostalgija savo vaikystės namams, atsigręžimas į savo šaknis. O taip pat senų baldų pirkimas ne tik prisideda prie tvarumo, bet ir sukuria tam tikrą charakterį, unikalumą interjere.

NATŪRALIOS MEDŽIAGOS

Kalbant apie medžiagas, ir toliau išliks populiarios tokios natūralios medžiagos kaip marmuras, medis, linas ir kitos natūralios medžiagos, kurias malonu liesti. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį, ar jos išgaunamos etišku būdu. Jaučiamas ir odos sugrįžimas, nereikia bijoti, kad laikui bėgant ji keičiasi ir tarsi atskleidžia savo amžių. Tai irgi suteikia interjerui unikalumo.


TVARUMAS, ILGAAMŽIŠKUMAS

Tvarumas jau tampa ne retenybe, o būtinybe. Kuo toliau, tuo dizaineriai įrengdami namus, vis labiau atsižvelgia į medžiagų ilgaamžiškumą, jų poveikį sveikatai ir visai mūsų ekosistemai. Smagu, kad ir baldų bei kitų interjero aksesuarų gamintojai irgi į tai atsižvelgia, tad pasirinkimas tampa vis platesnis.

Tvarumas interjere (www.ligne-roset.lt nuotr)

ERDVĖS PERSONALIZAVIMAS

Kita tendencija, ryškiai matoma ir klientų prašymuose – erdvės pritaikymas pagal kliento poreikius, jo hobius.

Žmonės suprato, kad galima gyventi su mažiau. Atsikračius nereikalingų daiktų, erdvės tampa daugiafunkcinėmis. Pavyzdžiui, svetainėje įrengiama darbo vieta, miegamuosiuose atsiranda sporto kampelis.

Nebesvarbu, kaip tas kambarys turi atrodyti, svarbiausia, kaip jame jaučiamasi, ar jis atitinka žmonių poreikius.


APVALIOS FORMOS

Apvalios formos vis labiau įgauna populiarumą. Jos įneša šviežumo, minkštumo ir jaukumo jausmą. Vėlgi apvalios formos paimtos iš gamtos. Apvalinami kampai, sofos, valgomojo kėdės, komodos, praktiškai viskas, kas turi aštrų kampą.

DĖMESYS ŠVIESTUVAMS

Dideli, dramatiškų formų pakabinami ar sieniniai šviestuvai, intriguojančių formų stalinės lempos ir toršerai įgaus vis didesnį populiarumą. Tačiau nėra dėmesys kreipiamas vien tik į įspūdingas formas, svarbi ir sklindanti šviesa. Ji turi būti reguliuojama, keičianti atmosferą į darbinę, atpalaiduojančią, specifinę, apšviečiančią tam tikrus objektus, meno kūrinius bei kitus dekoratyvius elementus.


ILGAAMŽIŠKUMAS

2022 – ųjų ryški tendencija – ilgaamžiškumas. Matoma, kad „nusipirkau ir išmečiau“ privedė prie planetos teršimo, tad kuo toliau, tuo labiau žmonės apie tai susimąsto ir prieina prie išvados, kad asmeninis, ilgai išliekantis stilius yra ne tik gražus ir unikalus, bet ir tausojantis aplinką.

LAUKO ERDVIŲ SVARBA

Vis didesnė reikšmė teikiama lauko erdvėms, jų baldams. Bendra tendencija yra ta, kad lauko baldai tampa vis labiau panašūs į vidaus baldus, tarsi jų pratęsimas.

Lauko baldai (www.vadasiga.lt nuotr)

JAPANDI STILIUS

Ir toliau išliks populiarus japandi stilius. Tai interjero stilius kuriantis jaukų minimalizmą, paremtą japoniškos „wabi-sabi” filosofijos ir skandinaviškos „hygge” idėjos samplaika. Tai ypatingą ryšį su gamta puoselėjantis stilius suteikiantis atsipalaidavimo ir namų jaukumo jausmą. „Wabi -sabi” nesiekia tobulumo, o ieško paprastų neapdorotų sprendimų, grubių, naturalių medžiagų faktūrų ir formų. Išskirtis dėmesys kreipiamas rankų darbo interjero elementams.

Japandi stilius (www.interjerosala.lt nuotr.)

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją