1. Dideli paveikslai tinka didelėms erdvėms, holams, nes mažą erdvę jie vizualiai dar labiau sumažins. Ir atvirkščiai, mažo formato paveikslas didelėje erdvėje visiškai pasimes ir ištirps.

Į paveikslą reikia žiūrėti atsitraukus bent apie 60 cm. Geriausiai jį kabinti akių lygyje. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, šalia kokio dydžio baldų jis kabės. Bendra taisyklė yra ta, kad paveikslo plotis turi užimti apie pusę šalia esančio baldo pločio. Ir skirtingi paveikslai vienoje patalpoje turėtų derėti tarpusavyje ir būti kabinami išlaikant pakankamo dydžio tarpus.

Paveikslai namuose (Interjero ABC nuotr.)

2. Kitas svarbus kriterijus, renkantis paveikslą, yra jo spalva, tekstūra, faktūra. Tapytojas pataria, kad renkantis paveikslą galima taikyti niuanso arba kontrasto principą. Ant baltos arba neutralios spalvos sienų puikiai dera praktiškai visokie paveikslai - ir pastelinių spalvų, ir aktyvūs, ir ryškūs, atkreipiantys į save dėmesį. Tuo tarpu ant tamsių, sodrių spalvų sienų galima kabinti ryškius, kontrastingus, dinaminius paveikslus. Priklauso nuo to, kokią nuotaiką norime sukurti: paslaptingą, romantišką ar galbūt mistišką.

Paveikslai namuose (Interjero ABC nuotr.)

Labai svarbu atkreipti dėmesį, kuomet sienų plokštumos nėra vienspalvės, lygios. Pavyzdžiui, jei yra išklijuota smulkaus rašto tapetais, tuomet patartina rinktis paveikslą su stambesnių, ramesne kompozicija. Na, o jei tapetai dryžuoti, languoti ar turi geometrinių motyvų, tuomet tinkamiausias pasirinkimas būtų ryškių, stambių, kontrastingų spalvų ir stilizuotų formų ar figūrų turintis paveikslas.

Paveikslai namuose (Interjero ABC nuotr.)

Jeigu patalpoje yra dominuojančių aktyvių spalvų, jos turėtų bent minimaliais potėpiais atsikartoti ir paveiksle. Kalbant apie tekstūras ir faktūras, tapytojas Ansis Burkė pataria apžvelgti visą patalpą ir išsiskirti sau, kokios pagrindinės jų dominuoja, ar tai, pavyzdžiui, medinis rusvas parketas, sienų panelės, sunkios veliūrinės užuolaidos, grubios faktūros atviro mūro siena ar panašiai. Ir tuomet renkantis paveikslą pasistengti, kad dominuojančių faktūrų ir tekstūrų panašūs elementai atsikartotų jame bent subtiliais niuansais. Tokiais būdais paveikslas tarsi susišauks su konkrečiu interjeru.

Paveikslai namuose (Interjero ABC nuotr.)

Nereikėtų pamiršti ir rėmo įtakos interjerui. Įrėmintas paveikslas yra tarsi atskirtas nuo kitų kambario elementų. Todėl labai svarbu kruopščiai derinti rėmą su baldais, interjero spalvomis, tekstūromis, faktūromis bei proporcijomis. Tuo tarpu berėmis paveikslas tarsi įsilieja į sienos plokštumą. Paveikslai, tapyti ant drobės su porėmiu, gali būti ir nerėminami.

3. Nekyla abejonių, kad paveikslas daro ir didžiulę emocinę įtaką : gali raminti, aktyvinti, būti šokiruojantis ir tuo pačiu žadinti tam tikrus jausmus. Jis gali atkreipti į save dėmesį ir tapti pagrindiniu kambario akcentu, nešančiu tam tikrą žinutę apie šeimininko asmenybę, pomėgius, vertybes, arba atvirkščiai, būti neutralus ir tarsi susiliejantis su interjeru, ar jį papildantis. Visa tai priklauso nuo to, kokį efektą norima pasiekti.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)