Kaip planuoti baldus?

Funkcionaliai suplanuoti virtuvę nėra paprasta – čia nėra vienos taisyklės ir tai kas tinka didelei erdvei, ne visada tiks mažai. Universaliausias būdas yra trikampio taisyklė: šaldytuvo, plautuvės ir kaitlentės išdėstymas patogiu trikampiu. Tarp šaldytuvo ir plautuvės turėtų būti vietos produktams pasidėti, tarp kaitlentės ir plautuvės reikėtų planuoti didesnį darbo stalą gaminimui, pjaustymui ir kitiems darbams. Dėstyti pagrindines gaminimo erdves rekomenduojama taip, kad judėtume į vieną pusę. Priešingu atveju, virtuvėje padaroma labai daug žingsnių, pavargstama.

Kokios dažniausios virtuvės planavimo klaidos?

Virtuvės baldai projektuojami per vėlai. Apie baldus reikėtų pradėti galvoti dar prieš įrengiant instaliacinius taškus. Yra tam tikri buitiniai prietaisai, už kurių negali būti instaliacinių mazgų, arba, kaip tik, jie būna suplanuoti per toli nuo tos vietos, kur buitinis prietaisas turėtų stovėti. Tokiu atveju sprendimus tenka derinti prie mazgų: dažnu atveju taip paaukojamas patogumas ir laisvė virtuvę suprojektuoti, taip kaip norisi.

Rasa Tomkienė

Pasirenkamas nepatogus baldų aukštis. Dažnai neatsižvelgiama į spintelių aukštį, nepagalvojama, kad aukštiems žmonėms reikėtų ir aukštesnio darbinio stalviršio, o žemiems – žemesnio.

Ne visada apgalvojama ar daiktus bus lengva pasiekti. Pavyzdžiui, projektuojant gilią kampinę spintelę reikėtų suplanuoti ir papildomą vidinį mechanizmą, kuris leistų patogiai susidėti ir pasiekti daiktus. Taip pat svarbu įrengti kuo daugiau stalčių: tai – patogiausias būdas daiktams laikyti, nes juos atidarius matomas visas spintelėse sandėliuojamų daiktų turinys.

Neįvertinamos techninės subtilybės. Žinotina, kad:

  • Platesnėse nei 90 cm spintelėse lentynos dažnai išlinksta.
  • Jei suplanuotas per plonas stalviršis, po kuriuo nėra baldinės atramos, – jį lengva sulaužyti.
  • Nesuplanuotos užpildančios detalės kampinėms bei kraštinėms spintelėms neleidžia jų iki galo atidaryti, daužomos durelės į greta esančią sieną ar kitą 90 laipsnių kampu suprojektuotą baldą.

Atkreipkite dėmesį! Jei bendroje erdvėje planuojama ne tik virtuvės, bet ir valgomojo bei svetainės zonos, ypatingą dėmesį reikėtų skirti buitinių prietaisų pasirinkimui. Pažvelgti atsakingiausiai rekomenduojama į garų surinktuvą. Nors nei vienas gartraukis garų bei kvapų nesutraukia 100 proc., tačiau kuo jis galingesnis, tuo efektyviau bus išvalomas oras. Renkantis svarbu atkreipti dėmesį ir į skleidžiamą triukšmą. Ar gartraukis pakankamai tylus bendrai erdvei, ar neblaško, neerzina?
Virtuvė (Interjero ABC/www.inhaus.lt nuotr.)

Ta pati taisyklė galioja ir kitiems virtuvės prietaisams bei buitinei technikai. Rekomenduojama pirkti kuo tylesnę indaplovę. Jei indus plauti įprasta vakarais, o žmonės mėgsta vakaroti prie televizoriaus šalia esančioje svetainėje, sklindantis didelis garsas trukdys. Estetine prasme virtuvė turi derėti su visu interjeru. Šiuo atveju galima rinktis neutralius virtuvės baldus, kurie atkreips mažai dėmesio ir tarsi ištirps bendroje erdvėje, arba prioritetą teikti įmantresniems, įdomesniems baldiniams sprendimams, tapsiantiems pagrindiniu namų akcentu.