2020 metais išieškotas japandi stilius sulaukė išskirtinio dėmesio ir suformavo pasaulinę tendenciją: ypatingą ryšį su gamta puoselėjančio minimalizmo idėja tapo itin pageidaujama namuose.

Pagrindiniai bruožai

  • Interjero stilius, kuriantis jaukų minimalizmą, paremtą japoniškosios „wabi- sabi“ filosofijos ir skandinaviškosios „hygge“ idėjos samplaika.
  • Švarios linijos, kukli estetika, neapkrautos erdvės.
  • Funkcionalūs minimalistiniai baldai.
  • Natūralių medžiagų naudojimas, ryšio su gamta akcentavimas.
  • Kontrastingos spalvos – nuo šviesesnių bei tamsesnių žalio miško tonų iki švelnios pilkos, rudos, mėlynos, rausvos ir juodos atspalvių.

Japandi – tai daugiau nei interjero stilius. Tai – filosofija, sujungianti itin tolimas Rytų ir Vakarų kultūras, tačiau besidalinančias tais pačiais kertiniais dizaino principais: funkcionalumu, paprastumu bei pagarba gamtai, meistriškumui. Stiliuje susilieja japoniškoji „wabi-sabi“ idėja, pabrėžianti grožį netobulume, ir skandinaviškoji „hygge“, akcentuojanti namų šilumą, jaukumą, komfortą. Tokia sintezė kuria elegantišką, švarų, šiuolaikišką dizainą, spinduliuojantį absoliučią ramybę, taip vertinamą gyvenamuosiuose būstuose. Japandi stiliuje tobulai susilieja funkcija ir forma, o dėmesys sutelkiamas į švarias linijas, švelnias spalvas, šviesias erdves. Taip pat akcentuojami darnūs kontrastai.

Spalvos. Šiame stiliuje harmonija kuriama derinant blyškesnius, diskretiškesnius skandinaviškus ir gilesnius, gamtos įkvėptus japoniškus atspalvius. Išlaikoma šilta jų paletė. Pasitelkite prigesintas pastelines spalvas, tokias kaip balta, smėlinė, šviesiai pilka, nuplauta rožinė, žalsva, melsva, ar sodresnes – rusvą, terakotos, mėlyną, žalią, tamsiai violetinę.

Įdomumo japandi erdvėms suteikia kontrastai, todėl galite drąsiai rinktis ir tamsesnius – anglies arba rudos – spalvų akcentus. Vis dėlto spalvinę paletę planuokite atsargiai, nesutrikdydami minimalistinės dizaino harmonijos. Bus saugiau, jei išsiskiriančias spalvas naudosite tekstiliniams elementams, meno kūriniams ar kitiems dekoratyviems akcentams.

Japandi interjero stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Sienos, grindys. Nesuklysite sienoms pasirinkę baltus, kreminius, smėlinius atspalvius, tačiau grindys gali būti ir tamsesnės: spalviniai kontrastai šiame stiliuje – itin laukiami. Akcentiniams sienų apdailos sprendimams labai tinkami natūralaus medžio tašeliai.

Medžiagos. „Wabi-sabi“ nesiekia tobulumo, ieško paprastų, neapdorotų, tačiau jaukių sprendimų, todėl išskirtinis dėmesys kreipiamas rankų darbo elementams. Dėl to ir medžiagos tinkamos kuo natūralesnės, tekstūrinės: derinkite lino, vilnos, džiuto, ratano, medžio, cemento, bambuko, kamščio ar molio elementus.

Baldai. Japandi stiliaus namuose baldų nėra daug, o kiekvienas iš jų – ne tik fukcionalus, bet ir kuria vizualinį pareiškimą. Prioritetas teikiamas švarioms, minimalistinėms linijoms, o raštai, raižiniai, puošnus dekoras – nesutinkami. Baldus rinkitės žemesnius: tai padės akcentuoti japoniškąją filosofiją sukuriant artimesnį ryšį tarp žmogaus ir žemės. Charakteringiausi – kokybiški, iš natūralios medienos pagaminti baldiniai elementai. Minštųjų dalių gobelenai turėtų būti vienspalviai bei pagaminti iš natūralių medžiagų.

„Mažiau yra daugiau“, todėl japandi interjere atsiranda vienas ar keli pagrindiniai baldai. Pabrėžti galite, pavyzdžiui, stalą valgomajame, sofą svetainėje ar lovą bei spinteles prie jos – miegamajame. Kitus baldus bei interjero elementus rinkitės harmoningai derindami prie šio pagrindinio akcento: svarbu, kad erdvėje būtų išlaikomas šiltas minimalizmas. Baldinius objektus derinkite su natūraliais tekstūriniais tekstilės sprendimais, pavyzdžiui, kilimais.

Apšvietimas. Šviestuvai japandi stiliuje kuria darnius kontrastus, tačiau pagrindiniais akcentais netampa. Prioritetas teikiamas švariomis linijomis, geometrinėms formoms, kurios tiek ramina, tiek intriguoja. Šviestuvai neturėtų nei išsiskirti ar slopinti bendros erdvės harmonijos, nei pradingti joje. Kartu, dėmesys atkreiptinas į apšvietimo šaltinių skleidžiamą šviesą: ji turėtų būti nei pernelyg ryški, nei blausi, veikiau – maloni, šilta, jauki. Itin tinkami – japoniško popieriaus šviestuvai.

Natūrali šviesa. Japandi interjeruose turėtų būti kuo daugiau natūralios šviesos, o riba tarp vidaus ir lauko erdvių – kuo siauresnė. Jei būsto langai nėra dideli, pasitelkite veidrodžius, formuojančius atspindžius ir kuriančius šviesesnių, erdvesnių namų įspūdį.

Japandi interjero stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Dekoro elementai. Kuriant šį stilių pabrėžiamos švarios, neapkrautos erdvės, todėl japandi interjerai dekoruojami labai atsargiai. Vis dėlto, aksesuarai galimi, tačiau jų turėtų būti nedaug, o renkantis konkrečius – akcentuojamas funkcionalus minimalizmas. Planuodami dekorą kontrastingai derinkite skandinavišką namų patogumą su japonišku netobulumu. Galbūt tai bus pagalvėlės ir užtiesalas ant miegamojo lovos, atviroje virtuvės spintelėje tvarkingai išdėlioti rankų darbo keraminiai dubenėliai ar didesnio formato žemiškų atspalvių paveikslas, pakabintas ant vienos iš erdvės sienų? O gal purus kilimas prie svetainės sofos? Beje, pasitelkiant šią grindų tekstilę žinotina, kad japandi stiliui tinka ją sluoksniuoti. Erdvėms atskirti ar dekoruoti vieną iš sienų taip itin tinkamos shoji širmos.

Augalai. Japandi idėja stipriai akcentuoja ryšį su gamta, o vienas paprasčiausių būdų jį išreikšti namuose – pasitelkti kambarinius augalus. Prioritetą teikite žalialapiams nežydintiems augalams, pasižymintiems oro valymo savybėmis. Šiuo atveju dėmesį svarbu skirti ir vazonams, į kuriuos juos sodinsite. Tinkamiausi – minimalistiniai, erdvės spalvinę paletę atkartojantys neglazūruotos keramikos sprendimai.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją