Ilgio rekomendacijos. Iš pradžių išsiaiškinkite aukštį: jį matuokite nuo tos vietos, kur bus kabinamos užuolaidos (karnizo), iki ten, kur pageidaujama, kad užuolaidos baigtųsi. Daugeliu atvejų galite būti lankstūs, nes viskas priklauso nuo lango dydžio, sienos elementų ir norimo sukurti įspūdžio.

Iki žemės – klasikinis, solidus, erdvę įrėminantis ilgis. Paprastai tokios užuolaidos siuvamos individualiai. Kartu tai ir itin praktiškas sprendimas, ypač jei užuolaidas dažnai užtraukiate ir vėl atitraukiate – krintantis audinys lengvai sugrįš į vietą. Be to, bus labai patogu valyti grindis. Toks pasirinkimas puikiai dera ne tik svetainėje, valgomajame ar miegamajame, bet ir virtuvėje bei vonioje. Šiuo atveju užuolaidų ilgis turėtų būti toks, kad jos lengvai liestų grindis arba būtų 1–2 cm aukščiau jų.

Užuolaidų ilgis (www.boconcept.lt/Interjero ABC nuotr.)

Ant grindų krintančios užuolaidos – itin stilingas sprendimas, erdvei suteikiantis lengvumo, atsipalaidavimo ir romantikos įspūdį. Taip pat idealus pasirinkimas, jeigu abejojate grindų lygumu arba pernelyg jaudinatės dėl kirpimo preciziškumo: lengvai ant žemės nugulęs audinys paslėps bet kokius netolygumus. Užuolaidų ilgis labai priklauso nuo siekiamo sukurti rezultato – jis gali būti 3–10 cm ar net 15–30 cm didesnis nei realus aukštis. Pasirinkę tokį užuolaidų variantą nepamirškite, kad joms reikės ir šiek tiek daugiau priežiūros: žemę liečiantys kraštai greičiau nusidėvės, kaskart užtraukiant ar atitraukiant užuolaidas sukritusias draperijas reikės iš naujo gražiai suformuoti, o valant grindis – audinį pakelti. Taip pat toks pasirinkimas jūsų naminiams gyvūnams gali tapti puikia žaidimų aikštele. Vis dėlto šis estetinis sprendimas yra vienas puošniausių iš visų!

Užuolaidų ilgis (www.decosense.lt/Interjero ABC nuotr.)

Trumpos užuolaidos – dažnas langų dekoro pasirinkimas funkcionaliose erdvėse arba kaimiško stiliaus namuose. Netiesa, kad toks ilgis nestilingas! Viskas priklauso nuo konkrečių estetinių sprendimų: trumpos užuolaidos gali tapti puikiu ir itin puošniu aksesuaru virtuvėse ar vonios kambariuose, o išskirtiniais atvejais – net svetainėse su itin nedideliais langais. Jos tinkamos ir tada, kai ilgų kabinti tiesiog negalima dėl, pavyzdžiui, labai išsikišusios palangės arba apačioje esančio ir gražiai užuolaidoms kristi trukdančio radiatoriaus. Trumpų užuolaidų ilgis priklauso nuo norimo sukurti rezultato: audinys gali įrėminti lango ertmę, baigtis 1 cm virš palangės arba 15 cm žemiau jos.

Rasa Tomkienė (Interjero ABC nuotr.)

Gražiausiai atrodo drapiruotos užuolaidos! Pakabintas lygus, nesiklostuojantis audinys erdvės nepapuoš.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA, o interjero patarimų ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)