Alternatyvos sienoms itin tinkamos, kai susiduriama su vienokia ar kitokia problema, pavyzdžiui, trūksta šviesos, norisi turėti tik dalinai apribotą zoną aklinai nesuskaidant visos erdvės, siekiama paslėpti vonios kambario ar įėjimo į būstą duris, kad šios nesimatytų sėdint svetainėje ant sofos.
Būdų, kaip sukurti atskyrimus, daug, tačiau renkantis priimtiniausią, reikėtų įvertinti patalpos dydį, aukštį, natūralios šviesos srautą bei kurioje vietoje ši riba turėtų atsirasti. Stilistine prasme konkrečių taisyklių nėra: sprendimą, priklausomai nuo interjero koncepcijos, galima derinti tiek prie sienų, tiek prie baldų.

Aptarkime kai kuriuos galimus variantus. Tik atminkite, kad čia pateikiamas sąrašas nėra baigtinis – leiskite savo vaizduotei ir išradingumui reikštis!

1. Arkos, pusiniai sienų elementai, kolonos – aiškiai erdvės zonas padalijantys ir išraiškingumo būstui suteikiantys sprendimai.

2. Integruotos pertvaros – tai vienos išraiškingiausių interjero detalių, ne tik suteikiančios zonoms ribas, bet ir pabrėžiančios būsto charakterį.

3. Mobilios pastatomos pertvaros arba širmos – daug investicijų nereikalaujanti, bet labai efektinga interjero detalė.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų  (www.interio.lt nuotr.)

4. Erdvę galima skaidyti ir tekstilinėmis ar karoliukų užuolaidomis bei kitais panašiais pakabinamais elementais.

5. Spalviniai blokai yra vienas geriausių būdų sukurti atskirų erdvių įspūdį bendroje patalpoje.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.boconcept.com nuotr.)

6. Dar vienas zonų atskyrimo sprendimas – grindų danga. Galbūt poilsio erdvę išskirsite kilimu, virtuvę – keraminėmis plytelėmis, o miegamojo zoną išklosite lentelėmis? Taip pat nepamirškite apsvarstyti ir skirtingų atspalvių bei tekstūrų: juk kilimas gali turėti tiek trumpus, tiek ilgus plaukus, o plytelės gali būti reljefinės arba lygios. Rinkdamiesi grindų dangą erdvei suskirstyti, nepamirškite atkreipti dėmesio į jų praktiškumą kiekvienoje zonoje.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.luxurysparks.com nuotr.)

7. Pakylos – griežtai zonas atskiriantis interjero elementas.

8. Įvairūs interjero dizaino elementai lubose – taip pat plačiai taikomas būdas pabrėžti zonų ribas. Apsvarstykite, koks variantas jūsų kuriamam namų stiliui būtų tinkamiausias: kontrastingi spalvų ar tekstūrų sprendimai, lubų sijos, gipsinės detalės, o gal langas?

9. Ar kada susimąstėte, kad suskirstyti atvirą erdvę į atskiras zonas puikiausiai galima apšvietimu? Jį nukreipus į tam tikrus objektus, nesudėtingai sukuriami savarankiški, individualią funkciją turintys būsto segmentai: pavyzdžiui, valgomojo zona su pabrėžtu apšvietimu virš stalo lengvai atsiskirs nuo greta esančios virtuvės erdvės.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.boconcept.com nuotr.)

10. Modulinės lentynos – dar viena išeitis atskirtumo įspūdžiui sukurti: ant žemesnių padėsite šviestuvą ar kitas interjero detales, gal net galėsite naudoti ir kaip stalą, o aukštos iki lubų, kurios gali būti pripildytos knygų, daiktų laikymo krepšelių ar tiesiog naudojamos kaip spintos, aiškiai atskirs konkrečią zoną nuo kitų. Nepamirškite, kad tokios lentynos gali būti skirtos daiktams sudėti tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės, taip bus naudojamos dviejose skirtingose zonose.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.interio.lt nuotr.)

11. Baldai – papildomu lėšų ir jokių remonto darbų nereikalaujantis sprendimas. Svarbu gerai apgalvoti jų vietas, nes net minkštasuolio antroji pusė, vienoje eilėje išstatytos kėdės ar žema lentyna su televizoriumi sukurs atskirtumo įspūdį.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.luxurysparks.com nuotr.)

12. Stiklo ar plastiko sienų elementai: permatomi sukurs lengvumo, socialumo įspūdį, o matiniai ar tamsinti suteiks daugiau privatumo.

Alternatyvos pertvaroms tarp zonų (www.luxurysparks.com nuotr.)

13. Stumdomosios durys – dažna zonų pertvara, kuria prireikus galima keisti erdvės pobūdį nuo atviros iki visiškai uždaros. Toks sprendimas tinkamas daugiau privatumo reikalaujančioms erdvėms, pavyzdžiui, miegamojo kambariui ar darbo kabinetui.

14. Pertvarą tarp kelių zonų galima sukurti ir tinkamai išdėliojus įvairius augalus.

15. Kiti galimi nestandartiniai zonų atskyrimo sprendimai priklauso nuo jūsų vaizduotės. Kodėl ne tik pertvara, bet ir išraiškinga interjero detale negalėtų tapti paprasčiausia stambi lininė ar kanapinė virvė?

Rasa Tomkienė

Daugiau straipsnių apie įvairius interjero stilius ir interjero stilių rasite Interjero ABC patarimų rasite ČIA.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)