Meninis judėjimas „Stilius“ (oland. De stijl) Nyderlanduose (1917–1931 m.). Iškilo nauji akcentai mene – abstrakcija, universalumas, pabrėžta spalvos ir formos idėja. Taip pradėjo ryškėti paprastos, tiesios architektūros, interjero, dekoro elementų linijos, stačiakampė geometrija, juodos, baltos ir pirminių spalvų (raudona, mėlyna, geltona) naudojimas.

Architekto Ludwigo Van der Rohe’ės idėjos trečiame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Jis buvo vienas pirmųjų garsių architektų, savo darbuose pradėjusių naudoti minimalizmo principus: tiesias, švarias linijas, paprastą struktūrą, atvirų erdvių kūrimą. Tokioms idėjoms atsirasti didelę įtaką turėjo ir šiuolaikinių medžiagų, tokių kaip stiklas, betonas ir plienas, prieinamumas. Beje, būtent L. Van der Rohe’ė ištarė garsiąją frazę: „Mažiau yra daugiau“ (angl. Less is more).

Tradicinis japonų dizainas. Minimalizmą, kai jis formavosi, įkvėpė ir šis stilius, spinduliuojantis tvarką, paprastumą bei zen ramybės filosofiją.

Minimalistinis stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Pagrindiniai bruožai

  • Didelės, atviros, neapkrautos erdvės, apstatomos tik būtiniausiais baldais.
  • Vėsių spalvų paletė.
  • Daug natūralios šviesos, šaltą šviesą skleidžiantis dirbtinis apšvietimas.
  • Ergonomiški aiškių, lygių formų baldai.
  • Atskira daiktų sandėliavimo patalpa.


Minimalistinis interjero dizainas šiandien yra plačiai taikomas tiek visuomeninės paskirties, tiek gyvenamosiose patalpose. Šis stilius, kurio devizas – „mažiau yra daugiau“, gali būti puikiai pritaikomas bet kokio dydžio erdvei. Jį kuriant akcentuojamas tik būtiniausias tikslas, eliminuojama viskas, kas nereikalinga, chaotiška, nes svarbiausias minimalizmo aspektas – supaprastintas grožis. Čia nebelieka vietos atsitiktiniams daiktams ar dekoro detalėms, kiekvienas elementas turi funkciją. „Švarumo“ įspūdį kuriantis rezultatas pasiekiamas per nuolatinę korektūrą ir savotiškus apribojimus: bohemiška netvarka šiuo atveju egzistuoti negali, o visus reikalingus daiktus, kurių galbūt yra daug, teks suslėpti specialiai jiems laikyti skirtoje erdvėje arba integruotose, „nematomose“ spintose.

Kuriant minimalistinį interjerą paprastai naudojamos itin kokybiškos ir natūralios medžiagos: stiklas, medis, metalas. Kiekvienas pasirinktas elementas turi būti savaime stulbinantis – ne paveikslas ar lentynos ant sienos kuria įspūdį, bet pati tobula, apgalvota siena.

Minimalistinis stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Nors „mažiau yra daugiau“, nebūtinai finansiškai sutaupysite: paprastai įsikurti minimalistinius namus kainuoja kiek brangiau, tačiau atminkite, jog geri ir kokybiški daiktai yra ilgaamžiai.
Sukurti funkcionalius dizaino elementus kompaktiškiausiu būdu yra raktas į minimalistinį dizainą: nemasyvūs griežtų linijų minkštieji baldai, aiškios formos lentynos, gražiai nulietas stalas, blizgūs paviršiai, paprasta keraminė vaza, grindinis šviestuvas, neutralių sienų fonas ir daugiau jokių aksesuarų.

Spalvos. Spalvų skaičių erdvėje, įskaitant sienas, grindis, interjero aksesuarus, meno dirbinius, kilimus, langų dekoracijas ir net baldus, sumažinkite iki minimumo. Palikite tik dvi ar tris, tačiau kurdami interjerą drąsiai žaiskite su jų tonais. Taip pat derinkite skirtingus tos pačios spalvos daiktus, pavyzdžiui, sudėkite pilkas pagalves ant pilkos sofos. Ryškūs sprendimai, pagrindiniai akcentai taip pat tinkami minimalizmui: pasirinkite vieną ryškų toną, derinkite jį su neutraliu koloritu. Tai lengviausias būdas subtiliai įtraukti spalvas. Galiausiai sukursite ramią, subalansuotą aplinką. Taip pat, rinkdamiesi spalvas, įvertinkite, kiek natūralios šviesos patenka į būstą: jei pakankamai, tiks tiek šviesios, tiek tamsesnės spalvos, jei erdvėje tamsiau – rinkitės šviesesnius atspalvius. Minimalistiniame interjere geriausiai dera šalti tonai, bet dažnai tai siejasi su bendru „šaltumo“ įspūdžiu. Jeigu to nenorite, rinkitės šiltus atspalvius, kurių paletė labai plati: net ir šaltos spalvos, tokios kaip pilka ar mėlyna, gali būti šiltų tonų.

Minimalistinis stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Sienos ir grindys. Sienos turėtų būti lygios ir „švarios“, švelnių atspalvių, jas galima dekoruoti vos vienu kitu meno kūriniu. Grindys taip pat pasirenkamos kuo neutralesnės, tačiau didelių apribojimų nėra – jas dengti galite tiek kietmedžiu, tiek betonu, tiek kitomis norimomis medžiagomis. Jų dekoras – jau atskira tema: klokite ne daugiau kaip vieną kilimą ir tik tam, kad sukurtumėte pagrindinį kambario akcentą.

Baldai. Kuo mažiau baldų ir kuo jie ergonomiškesni – tuo geriau: kiekviena savo funkcijos realiai neatliekanti detalė, kurios atsisakysite, suteiks minimalizmui taip svarbios erdvės. Įvertinkite, kurie elementai yra patys svarbiausi komfortiškam kasdieniam gyvenimui, ir pasilikite tik kelis jų. Baldai turi neužimti daug vietos, būti paprasti, griežtų, lygių, aiškių formų bei solidžių, santūrių spalvų. Blizgiais paviršiais sukursite prabangos, o matiniais – ramybės ir natūralumo įspūdį. Taip pat venkite bet kokios vizualinės netvarkos, tokios dažnos bohemiškuose namuose, viskas turi būti tuščia, švaru, be jokių nereikalingų detalių. Dažnai iškyla klausimas: jeigu viskas turi būti taip „švaru“, kur laikyti įvairiausius kasdien ir ne kasdien naudojamus daiktus? Patiems reikalingiausiems rekomenduojama įrengti atskirą, uždarą ir viską paslepiančią patalpą ar integruotas „nematomas“ spintas plonais šoniniais profiliais.

Minimalistinis stilius (Interjero ABC/www.interjerosala.lt nuotr.)

Dekoro elementai. Esminis minimalizmo aspektas – funkcionalumas, todėl rinkdamiesi bet kokią detalę paklauskite savęs, ar tai tikrai absoliučiai būtina. Atsitiktinai parinktas meno kūrinys arba langų dekoras gali blaškyti ir visiškai nepabrėžti erdvės funkcijos. Minimalistiniame interjere nėra vietos įmantrioms detalėms, raižiniams: rinkitės elementus, leidžiančius akiai jais tiesiog „slysti“.
Aksesuarų mėgėjai turėtų rinktis geometrinių formų tūrinius dekoro elementus, kurti linijines kompozicijas. Pavyzdžiui, atsisakykite šeštąjį dešimtmetį menančios gėlėtos lempos ir rinkitės masyvesnį neutralų šviestuvą iš metalo arba stiklo. Tas pats galioja ir senoms nuotraukoms atgyvenusiuose rėmeliuose: perkelkite jas į asmenines skaitmenines laikmenas, bet jei vis tik norite fotografijas palikti matomas – įrėminkite į griežtus, vienodų formų rėmelius. Dar vienas sprendimas – fotografuotus vaizdus perkelti ant drobės ir ją pakabinti be jokių rėmų. Taip pat pamąstykite apie ramiomis spalvomis tapytą paveikslą, apšvietimo detalę virš tuščio valgomojo stalo, ant virtuvinio paviršiaus išdėliotus tokio pačio tipo bei spalvos, tik skirtingų dydžių dubenis ar naminius augalus paprastuose keraminiuose vazonuose.

Interjero ABC. Rasa Tomkienė

Tekstūros. Kartais minimalistinis interjeras gali atrodyti pernelyg „glotnus“, „šaltas“. Kad to išvengtumėte ir sukurtumėte jaukius namus, derinkite skirtingas tekstūras, priklausančias pasirinktosios spalvos paletei. Tai gali būti tekstiliniai elementai, pavyzdžiui, linas, vilna, pintos detalės, arba keramika, molis, porcelianas. Nebijokite ir rankų darbo sprendimų.

Daugiau straipsnių apie įvairius interjero stilius ir interjero stilių rasite Interjero ABC patarimų rasite ČIA.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)