Kada tiksliai susiformavo pajūrio interjero stilius, nėra žinoma, bet jis neretai siejamas būtent su Atlanto vandenyno pakrantėse (JAV) gyvenusių žmonių namų dekoru. Taip buvo ir tebėra siekiama sukurti supančios aplinkos – kvapą gniaužiančios gamtos, paplūdimio, bekraščio vandenyno vaizdų – tęstinumą būsto viduje.

Pagrindiniai bruožai

  • Jūros, paplūdimio įkvėptas koloritas.
  • Išskirtinis dėmesys praktiškumui.
  • Jūrinės, marinistinės tematikos dekoro elementai.
Pajūrio gyvenimas yra patogus, asocijuojasi su poilsiu bei maloniomis vasaros dienomis, todėl ir šio stiliaus interjere stengiamasi atkartoti būtent tokią atmosferą. Taip įrengti namai visada bus jaukūs, gaivūs, gana kasdieniški, todėl juose nebus prašmatnių audinių ar ištaigingų baldų. Daug dėmesio skiriama praktiškumui, kurį pabrėžia lengvai prižiūrimi audiniai, smėlėtoms pėdoms bei druskingam orui atspari grindų danga ir patogiai suplanuotos didelės atviros erdvės. Tai šiuolaikiškas namų dekoras, varijuojantis nuo švelnaus, subtilaus iki ekstravagantiško, išskirtinio, kuris gali būti lengvai pritaikomas tiek miesto būste, tiek vasarnamyje prie jūros ar ežero.
Pajūrio stilius (Interjero ABC nuotr.)

Natūrali šviesa. Paplūdimo gyvenimas neatsiejamas nuo ryškių saulės spindulių, todėl ir būsto interjere ypatingą vaidmenį atlieka natūrali šviesa: numatykite didelius langus bei duris su dideliais stiklais. Beje, toks apšvietimas puikiai paryškina pasirinktą namų dekoro spalvų paletę. Langus denkite lengvomis, šviesiomis šifoninėmis ar kito subtilaus audinio užuolaidomis, kurios praleis gaivų lauko orą ir neslėps atsiveriančių vaizdų. Taip pat tinkamas pasirinkimas – bambukinės žaliuzės ar ritininės užuolaidos.

Spalvos. Spalvinė pajūrio stiliaus gama – padiktuota smėlio, bangų mūšos ir kriauklių kolorito. Derinkite tokius paplūdimį primenančius atspalvius, kaip smėliniai, kreminiai, balti, gelsvi, prislopinti balti, gaivūs mėlyni, jūros žalumo, vandens mėlynumo, turkio, koralų ar anglies juodumo. Neutralų foną galite paryškinti keliomis ryškiomis spalvomis, pavyzdžiui, koralų, gaivia oranžine, raudona.

Knygos “Interjero ABC” leidėja Rasa Tomkienė

Baldai. Šiuo stiliumi siekiama sukurti ramią, kuo labiau gyvenimą prie jūros primenančią aplinką, todėl tinkamiausi baldai – iš organiškos kietosios medžiagos bei natūralių audinių. Tai suteikia daug laisvės jūsų kūrybingumui: kėdes galite rinktis drobines ar pintas iš vytelių, ratano, o kitus kietuosius baldus – iš neapdirbtos šviesintos medienos. Pajūrio stiliaus namai taip pat neįsivaizduojami be purių, patogių, neretai baltos spalvos minkštųjų baldų, pavyzdžiui, masyvios sofos ar didelio fotelio. Juos rinkitės pagamintus iš lino, dako (drobinio pynimo medvilninio audinio), džinso. Šiame interjere nenaudojamos plastikinės ar sintetinės detalės.

Pajūrio stilius (Interjero ABC nuotr.)

Dekoras. Būtent įvairūs jūrinių motyvų dekoro sprendimai padės pabrėžti pasirinkto pajūrio stiliaus išskirtinumus: naudokite marinistinę baltai ir mėlynai juostuotą lovų užtiesalų, pagalvėlių ar kilimų tekstilę, vonios kambarį ar virtuvę paryškinkite jūrų žvaigždėmis, įvairiomis kriauklelėmis, raskite vietos gelbėjimo ratui ar inkarui, sienas dekoruokite vintažiniais jūriniais žemėlapiais ar navigacinėmis laivybos schemomis. Taip pat puikiai tiks ir tapybos ar fotografijos darbai su jūros, kopų, laivų, švyturio motyvais. Tokių išskirtinių akcentų namuose neturi būti gausu – kad sukurtumėte norimą atmosferą, pakaks ir kruopščiai parinktų kelių.

Daugiau Interjero ABC patarimų rasite ČIA.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)