Jei tai senos statybos butas su virtuve, atskirta nuo gyvenamosios erdvės, žinoma, jei tai tik techniškai įmanoma, geriausia tas erdves yra sujungti į vieną. Tuomet maža erdvė tampa šviesesnė. Naujos statybos mažos kvadratūros butai beveik visada jau yra apjungti. Sujungtą erdvę reikia iš naujo perzonuoti/suskirstyti į tokias pagrindines funkcines zonas:

1. Virtuvės ir valgomojo zona. Taupant erdvę valgomojo stalu gali tapti praplatinta palangė. Sulankstomos kėdės ar atverčiamas staliukas taip pat gali tapti tinkamu pasirinkimu. Virtuvės spintelės iki pat lubų ne tik optiškai pailgina sienas, bet ir tampa svarbia daiktų laikymo vieta.

Buto pasikeitimai (Po). Interjero ABC nuotr.

2. Miegamojo zona. Jei tik yra galimybė ir erdvė nėra itin maža, labai svarbu rasti vietos miegamojo lovai, kad ir visai siaurai. Tai yra žymiai geresnis sprendimas nei palikti daugiau atviros erdvės ir kiekvieną dieną miegoti ant sofos-lovos. Miegamojo zoną reiktų bent minimaliai atskirti nuo kitų erdvių. Tai gali būti peršviečiama knygų lentyna, kuri atliks ir funkcinę daiktų laikymo paskirtį. Esant vietos trūkumui, miegamojo zoną galima atskirti medine ar metaline su stiklu pertvarėle, širma ar užuolaida.

Buto pasikeitimai (Po). Interjero ABC nuotr.

Nereikia pamiršti ir apie spintą. Mažiausiai erdvės užima spinta stumdomomis durimis. Spinta gali tarnauti ir kaip pertvara tarp miegamojo ir kitų zonų. Tuomet reiktų pagalvoti apie jos nugarinės dalies dekoratyvų uždengimą.

3. Svetainės zona. Net ir itin mažose erdvėse, kur fiziškai tiesiog nėra vietos ir sofai ir lovai, yra sprendimų. Tai galėtų būti sienoje transformuojami baldai. Sienoje įmontuota lova, kuri vakare vienu judesiu gali būti nuleidžiama jau su visa paklota patalyne, o dienos metu, lovai pasikėlus prie sienos, apačioje lieka sofa. Šalia ar virš lovos gali būti ir lentynos. Toks sprendimas daug patogesnis nei kiekvieną dieną išlankstyti sofą-lovą, rasti vietos patalynei sudėti.

4. Dar galima būtų išskirti ir darbo/mokymosi zoną, tai ypač aktualu įrengiant butą, kuriame įsikurs studentai. Nesant vietos darbo stalui, praplatinta palangė galėtų tapti mokymosi vieta. Taip pat taupančiu erdvę sprendimu galėtų tapti ant sienos pakabintas, nulenkiamas stalas.

5. Vonios zona. Vonios erdvę sutaupyti galėtų stumdomos durys. Kabinkite spintelės kur tik įmanoma: po kriaukle, virš kriauklės su veidrodžiu, virš tualeto. Esant visiškai mažai erdvei kriauklę galima montuoti ant skalbimo mašinos.

Interjero ABC dizainerė Karolina Čirbaitė (Interjero ABC nuotr.)

Įrengiant mažos kvadratūros butą, labai svarbus tampa ir apšvietimas. Bendras principas – atskiras apšvietimas turėtų būti kiekvienai atskirai erdvei. Reiktų vengti ant grindų pastatomų šviestuvų, idealiausias pasirinkimas – lubiniai ir sieniniai šviestuvai.

Buto pasikeitimai (Po). Interjero ABC nuotr.

Nereikia pamiršti ir mažos erdvės geriausių draugų - veidrodžių. Tik, žinoma, nereikia jų padauginti ir atkreipti dėmesį, kokį vaizdą jis atspindi. Idealiausia, jei veidrodis pakabintas priešais langą.
Optiškai mažą erdvę gali padidinti ir kilimas – svarbu tinkamai pasirinkti jo dydį. Kuo didesnis kilimas, tuo labiau jis didins erdvę. Venkite mažų kilimų.

Buto pasikeitimai (Po). Interjero ABC nuotr.

Daugiau Interjero ABC patarimų rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)